You are currently viewing Νέο Βιβλίο, περί Ιερού Πολέμου, από τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, συμβολή στο διαθρησκειακό διάλογο και στην έρευνα.

Νέο Βιβλίο, περί Ιερού Πολέμου, από τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, συμβολή στο διαθρησκειακό διάλογο και στην έρευνα.

  • Reading time:1 mins read

Δρος Ιωάννου Μπουγά

Θεολόγου

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τον τίτλο: «Η Ηθική του Ιερού Πολέμου(Jihad) έναντι των άλλων θρησκειών». Το λίαν επίκαιρο αυτό πόνημα του πατρός Φιλίππου αποτελεί εμπλουτισμένη έκδοση της μεταπτυχιακής εργασίας του στο Διατμηματικό και Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τον τίτλο: «Ηθική Φιλοσοφία». Την έκδοση πραγματοποίησε το «Μανιατάκειον Ίδρυμα», το οποίο με τις επιστημονικές εκδόσεις του, εκτός των ποικίλων άλλων κοινωνικών δράσεών του, προσφέρει τα μέγιστα στην σημερινή κοινωνία.

Ως ορθόδοξος κληρικός ο π. Φίλιππος τολμά να αντιμετωπίσει ερευνητικά το θέμα του Ιερού Πολέμου, υπό το πρίσμα της ηθικής του διάστασης, χωρίς μονόπλευρη αντίληψη αλλά με πνεύμα διαλόγου και καταλλαγής. Προσπαθεί να προσεγγίσει το μείζον σήμερα κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της μεταποιήσεως της ισλαμικής πίστεως σε πολιτικό και πολεμικό όπλο, αφού, κατά τον συγγραφέα: «Οι θρησκευτικοί πόλεμοι ανέκαθεν υπήρξαν το πρόσχημα εγκοσμίων διεκδικήσεων και επιδιώξεων. Η κινητήριος δύναμη της θρησκείας κινητοποιούσε τις μάζες, οι οποίες αγωνίζονταν γιά ένα δίκαιο και ιερό σκοπό, γιά ενα σκοπό που αξίζει να πεθάνεις, να χάσεις την οικογένειά σου, τα υπάρχοντά σου, οτιδήποτε σε συνδέει με αυτόν τον κόσμο, μιὰ θυσία όμως που οπωσδήποτε θα ανταμειφθεί σε έναν άλλον,

καλύτερο κόσμο. Το αίσθημα δικαίου που προσδίδει η θρησκευτική πίστη σε όλες τις αιμοβόρες ανθρώπινες διενέξεις, τις κάνει λιγότερο ευτελείς και αποτρόπαιες. Αυτό ήταν κάτι που αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Ο στόχος των οπαδών του Ισλάμ, ως οπαδών θρησκείας με επιθετικό χαρακτήρα είναι πολιτικός, δηλαδή να διαδώσουν τις αρχές της θρησκείας τους στα πέρατα της οικουμένης».

Το νέο βιβλίο του πατρός Φιλίππου έχει διαχρονικότητα επειδή πάντοτε οι φανατικές φωνές του «Ιερού Πολέμου» υψώνονται στη γη προκειμένου να καταστρέψουν την ειρηνική συμβίωση των λαών. Ιδιαίτερα σήμερα πολιτικοί ηγέτες δημιουργούν ένα ιδιότυπο τζιχάντ, παρερμηνεύοντας τη διδασκαλία του Κορανίου, φανατίζουν τους πιστούς και τους κατευθύνουν να επιτίθενται σε αλλόθρησκους και αλλοεθνείς. Μάλιστα στην σημερινή Ουκρανία οι φωνές αυτές έγιναν πραγματικότητα με τον αδελφοκτόνο πόλεμο, τον οποίο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Πούτιν.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πρόλογο τού ως άνω βιβλίου, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής: «Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει σε σχέση με όσα προαναφέρθηκαν είναι εάν το βιβλίο του π. Φίλιππου Χαμαργιά έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και μπορεί να είναι χρήσιμο και σε εκείνους που έχουν την ευθύνη χάραξης πολιτικών. Η απάντηση είναι θετική διότι δεν περιορίζεται σε δυσάρεστες ή επικίνδυνες πλευρές ή άβολες αλήθειες. Περιγράφει επίσης το γεγονός ότι η έννοια του Τζιχάντ δεν είναι μονομερής και δεν ισούται εξ ανάγκης με πόλεμο και βία, αλλά ότι μπορεί να είναι ο εσωτερικός ή ο προσωπικός αγώνας εκείνου του πιστού «που με λογική και στωικότητα εξακολουθεί να μάχεται για την κοινή σωτηρία και τη δόξα των δικαίων του Θεού», γι’ αυτό και η έννοια του Τζιχάντ δεν πρέπει να ερμηνεύεται ανεξάρτητα από άλλες θεμελιώδεις έννοιες του Ισλάμ, όπως είναι η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη».

Το βιβλίο: «Η Ηθική του Ιερού Πολέμου(Jihad) έναντι των άλλων θρησκειών» αναμφίβολα αποτελεί συμβολή στον διαθρησκειακό διάλογο, στο διάλογο μεταξύ των λαών, ένα ακόμη λιθαράκι στη δημιουργία ειρήνης, δηλαδή σύναψης αγαπητικών σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους όλης της γης αφού κάθε λογικό όν εύχεται να μην γίνει: «η γη υμών έρημος, αι πόλεις υμών πυρίκαυστοι· την χώραν υμών ενώπιον υμών αλλότριοι κατεσθίουσι αυτήν, και ηρήμωται κατεστραμμένη υπό λαών αλλοτρίων». (Ησ. 1,7)