You are currently viewing Νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας στο Σύνταγμα

Νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας στο Σύνταγμα

  • Reading time:1 mins read

Διχασμός και στους κόλπους της Εκκλησίας

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Νίκος Φίλης είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Αρχιεπίσκοπο για το μάθημα των Θρησκευτικών όλοι περίμεναν πως ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί στο πλευρό της Εκκλησίας. Κανείς, ωστόσο δεν μπορούσε να προβλέψει πως οι θέσεις του τότε υπουργού Παιδείας θα του κόστιζαν το χαρτοφυλάκιό του τη στιγμή που είχε λάβει “άριστα 20” από τον πρωθυπουργό μετά από επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαρούσι.

Το χρονικό των κρίσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει ως σημείο αναφοράς τις πολλές καλές σχέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον κλήρο και δεν είναι λίγοι όσοι μέσα στην πλειοψηφία βλέπουν να έρχεται μια νέα σύγκρουση. Οι τελικές διατυπώσεις του άρθρου 3, όπου θα κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά θα δείξει το δρόμο που θα πάρουν τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός στον τρόπο που περιέγραψε τις αλλαγές που προωθούνται από το βήμα της Γερουσίας, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να χρειαστεί και ένα νέο ραντεβού με τον κ. Ιερώνυμο προκειμένου να γίνει μια τελική ανταλλαγή απόψεων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδρίασει την ερχόμενη εβδομάδα και στο Μαξίμου στηρίζουν πολλά στις εξαιρετικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό. Η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας είναι σαφές πως υποστηρίζει τη θέση πως το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσης του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη Μητροπολίτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας έχουν αντιδράσει και αναμένεται να κάνουν πιο ηχηρή την παρέμβασή τους το επόμενο διάστημα. Στο πλευρό αυτών θεωρείται σίγουρο πως θα συνταχθούν και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πατήσουν και οι ΑΝΕΛ προκειμένου να απευθυνθούν στο πατριωτικό τους κοινό στη δύσκολη προεκλογική περίοδο που ξεκινάει. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν οι τόνοι να μην ανέβουν πολύ ψηλά και οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας να αποτελέσουν απλώς ένα μέρος της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση.

Πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι απόψεις μιας μειοψηφίας στελεχών που εκφράστηκαν στην προχθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του άρθρου 3 και του προοιμίου του Συντάγματος θα προκαλούσαν ένα διττό μέτωπο για το κόμμα τόσο με την εκκλησία όσο και με τον κυβερνητικό εταίρο. Η μέση λύση που προκρίνεται θεωρούν πως απευθύνεται και στο αριστερό ακροατήριο που επιθυμεί να γίνει ένα πρώτο βήμα σε αυτό το ζήτημα, αλλά μπορεί να συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό και τον θυμό του Πάνου Καμμένου. Σε λίγους μήνες, άλλωστε η κυβέρνηση θα έχει να ασχοληθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα ήθελε να προηγηθεί μια άλλη μεγάλη διαμάχη με τους ΑΝΕΛ.

Ενδεικτική των προθέσεων των στελεχών που είναι κοντά στον Πάνο Καμμένο είναι η δήλωση που έκανε η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρόντα. «Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στο δρόμο που εκείνοι έδειξαν, εργαζόμενοι για το Ιδανικά της Πατρίδας, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχει να εξετάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα καταλαγιάσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του, όπως έχουν διατυπωθεί έως τώρα στα όργανα του κόμματος και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Στη συνεδρίαση της Τρίτης βουλευτές υπενθύμισαν την διακηρυγμένη θέση του κόμματος για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι “53+”.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr