Σε κλίμα εκκλησιαστικής κατανύξεως αλλά και συγκινήσεως τελέστηκαν σήμερα τα Ιερά Μνημόσυνα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Α ´ Νεκροταφείο.
Προηγήθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Σερρών Θεολόγου, πνευματικού αναστήματος του μεγάλου Πρωθιεράρχη και με τη συμμετοχή των. Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου Δωροθέου και Κερκύρας Νεκταρίου.
Κατά την θεία λειτουργία ομίλησε για τον Χριστόδουλο ο εκ των πνευματικών του υιών Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριος, ο οποίος σκιαγράφησε με ουσιαστικό τρόπο την προσωπικότητα του Χριστοδούλου από τα πρώτα έτη της ζωής του όταν ήταν λαικός και στη συνέχεια την πορεία του ως Μοναχός, ως κληρικός, αλλά και ως Μητροπολίτης και Αρχιεπίσκοπος. Ο Χριστόδουλος βίωσε και δίδαξε μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του το «ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται». Μπορεί τα έτη της Αρχιεπισκοπείας του να ήταν ολίγα χρονικά αλλά ήταν μεγάλα εις έργα πνευματικά και εις την παρακαταθήκη που μας άφησε. Ο Σεβ. Κερκύρας υπογράμμισε τρία στοιχεία της Αρχιεπισκοπείας του, στην προσπάθειά του να αγκαλιάσει όλες τις τάξεις και ομάδες του ποιμνίου του, από τους “περιθωριακούς” νέους μέχρι τους ανέστιους γέροντες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Εκκλησία είναι κοντά τους, τους οραματισμούς και τις ανησυχίες του για το μέλλον της Ελλάδος και τις προβλέψεις του για τα όσα συμβαίνουν σήμερα και τέλος τη μέχρι τελευταίας του πνοής παροχή πνευματικών συμβουλών και προτροπών προς όσους ευρίσκοντο πλησίον του.Επεσήμανε, επίσης, την αγάπη και την αφοσίωση του Χριστοδούλου προς την Εκκλησία και την Ελλάδα και τις παρακαταθήκες που ἀφησε και που είναι πάντα επίκαιρες, ιδιαίτερα σήμερα, που γίνεται προσπάθεια αποπνευματικοποίησης, αποχριστιανισμού και αφελληνισμού της κοινωνίας.
Μέσα σε δέκα έτη επεσήμανε ο Σεβ. Κερκύρας συνοψίζοντας δημιούργησε όσα άφησαν άλλοι μετά από μια ολόκληρη ζωή. Γιαυτό και μέχρι σήμερα, 14 έτη από την Κοίμηση Του, τον θυμόμαστε λες και ήταν χθες που έφυγε από κοντά μας.
Μετά την θεία λειτουργία τελέστηκαν τα ιερά Μνημόσυνα με την συμμετοχή των ως άνω τριών Ιεραρχών αλλά και με την προσθήκη των Σεβ. Βρεσθένης Θεοκλήτου και Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίοι έως εκείνη την ώρα ήταν στο ιερό βήμα ως συμπροσευχόμενοι.
Η συγκινητικότερη στιγμή εγράφη επί του τάφου εις τον οποίο ευρίσκεται ενταφιασμένος ο Χριστόδουλος. Οι πέντε Αρχιερείς έψαλαν τρισάγιο στη Μνήμη του μαζί με τους συλλειτουργούς ιερείς και Διακόνους, όλοι πνευματικά τέκνα και αναστήματα του Μακαριστού. Όλοι τους ωσάν να ήταν μέλη μιας αρχαίας τραγωδίας έψαλλαν το Τρισάγιο στη Μνήμη Του. Και την ώρα που ακούγονταν το αιώνια η μνήμη ένα κρύο δάκρυ κύλησε στο μέτωπο μας. Είναι το δάκρυ που θα τον κρατήσει για πάντα στη μνήμη μας και στην καρδιά μας.