You are currently viewing Μητροπολίτης Δαμασκηνός Vs Δαμασκηνός | Σχέση στ-οργής…

Μητροπολίτης Δαμασκηνός Vs Δαμασκηνός | Σχέση στ-οργής…

  • Reading time:1 mins read

Μια υπόθεση με οσμή – ενδείξεις σκανδάλου, φαίνεται ότι είναι η αιτία, για τα “αλλαξοβασιλίκια” στην Ηγουμενία της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων στα Χανιά.

Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ισχυρό “ρήγμα” στην σχέση της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου με το Φανάρι και που όπως όλα δείχνουν, θα μας απασχολήσει πολύ, με δεδομένο ότι τώρα αρχίζει το ενδιαφέρον σκέλος της, καθώς η ενδοεκκλησιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, δίνει τη σκυτάλη στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Μια τεράστια έκταση – φιλέτο στην περιοχή του Σταυρού και μια αγοροπωλησία από τρίτο πρόσωπο που φαίνεται πως ζημείωσε την οικεία Μονή της Αγίας Τριάδος, είναι συνοπτικά το περίγραμμα της υπόθεσης, που έφερε σε οριστική ρήξη και την σχέση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, με το πνευματικό του τέκνο και μέχρι πριν από λίγους μήνες, Πρωτοσυγκελλεύοντα της ΙΜΚΑ και Ηγούμενο της Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου, Δαμασκηνό Λιονάκη.

Για την ιστορία, οι έχοντες την εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας της τοπικής εκκλησίας, γνωρίζουν πως οι δυο υψηλόβαθμοι ιερείς, συνδέονταν με μια μακρά πατρική – απόλυτης εμπιστοσύνης σχέση. Ο νεότερος Δαμασκηνός άλλωστε, πέραν από ιδιαίτερα λαοφιλής, υπήρξε και το πρόσωπο που “διοικούσε” τη Μητρόπολη, όταν ο Σεβασμιώτατος Δαμασκηνός , αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο ουσιαστικά τον είχε αφήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μακριά από τα επισκοπικά του καθήκοντα αλλά και τον Αρχιμανδρίτη τότε Δαμασκηνό Λιονάκη στο… ποδάρι του. Από την περίοδο εκείνη όμως έχει περάσει κάμποσος καιρός και όπως όλα μαρτυρούν, έχουν μεσολαβήσει πολλά, πάρα πολλά. Η μεταξύ τους σχέση δεν μοιάζει πλέον καθόλου με αυτή εκείνης της εποχής ενώ εδώ και καιρό  χαρακτηρίζεται έως και “κακή”, όπως αναφέρουν “κύκλοι” της τοπικής εκκλησίας.

Δεν θα επισέλθω σε λεπτομέρειες – αν και γνωρίζω αρκετές – θα σταθώ όμως στην υπόθεση που απασχολεί αυτή την περίοδο τους κόλπους της εκκλησίας, από τα Χανιά μέχρι την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, μέχρι το Φανάρι, το Πατριαρχείο και προσωπικά τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος  είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος – όπως μαθαίνω αλλά είναι και λογικό – από τα τεκτενόμενα στα Χανιά.

Προσωπικά και για την ώρα, θα σταθώ σε κάποιες λεπτομέρειες που έχουν ίσως τη σημασία τους.

Αίσθηση για εμένα προσωπικά,  προκαλεί το γεγονός ότι ενώ με την προγενέστερη απόφαση της Συνόδου του Οικομενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, αφαιρέθηκαν αφφίκια από συγκεκριμένο επίσκοπο, τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της ΙΜΚΑ,  Νικηφόρο Εικοσιδέκα με την 29/11/2023 αντίστοιχη απόφαση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, το πρόσωπο αυτό, ουσιαστικά αναβαθμίζεται, παρά την προγενέστερη τιμωρητική απόφαση που είχε εκδώσει το Φανάρι.

Ο ίδιος δε, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων ιερέων, τη διοίκηση της Μονής της Αγίας Τριάδος, στην οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες, Ηγούμενος,  ήταν ο Δαμασκηνός Λιονάκης ο οποίος έμεινε τελικά εκτός του διοικητικού σχήματος της Μονής, μέσω της απόφασης που υπέγραψε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός. Εκτός Ηγουμενίας ο εν λόγω Επίσκοπος είχε ουσιαστικά βρεθεί και βάσει του ανακοινωθέντος που είχε εκδοθεί από το Φανάρι το οποίο όμως του επέτρεπε ΞΕΚΑΘΑΡΑ να εξακολουθήσει να διαμένει στους χώρους της Μονής, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, όσο κι αν κάποιοι “κύκλοι”, επιχιερούν τεχνηέντος να περάσουν μια διαφορετική εικόνα.

Σε δηλώσεις του προ ημερών στο  newshub.gr, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης είχε αναφέρει ότι «Τιμωρήθηκαν κληρικοί που δεν φταίνε σε τίποτα, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν καν τη δυνατότητα να απολογηθούν». Ο ίδιος είχε ακόμη τονίσει  χαρακτηριστικά ότι «Δεν θα αφήσει τους κληρικούς του ακάλυπτους, καθώς έχει ηθική υποχρέωση απέναντί τους».

Κρατώ ότι ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός, όπως περιέγραψα παραπάνω, διατηρούσε μια στενή – πατρική σχέση εμπιστοσύνης, με τον Επίσκοπο Δορυλαίου Δαμασκηνό. Σήμερα όμως, η σχέση αυτή έχει περάσει στην “απέναντι” πλευρά. Στην καρδιά του Μητροπολίτη αλλά και σε αρκετά από τα πόστα ευθύνης που κατείχε μέχρι πρόσφατα ο Δαμασκηνός Λιονάκης, βρίσκεται πλέον ένα άλλο πνευματικό τέκνο του Σεβασμιώτατου Δαμασκηνού, ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας.

Ξεκαθαρίζω πως το στοιχείο αυτό ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ, απλά το αναφέρω…

Άξιο αναφοράς ακόμη είναι το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα της Ηγουμενίας Δαμασκηνού Λιονάκη στο εν λόγω Μοναστήρι, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα, που ουδείς μπορεί να τα παραβλέψει. Στις εγκαταστάσεις της Μονής για παράδειγμα, “τρέχει” το μεγαλύτερο αναστηλωτικό projekt σε επίπεδο εκκλησίας της Κρήτης, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η ίδρυση και λειτουργία Πατριαρχικού Ιδρύματος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, εξέλιξη που αλλάζει εντελώς την “τύχη” άρα και το μέλλον του Μοναστηριού το οποίο μετατρέπεται σε Διεθνή κοιτίδα γνώσης και επιστημοσύνης.

Ως εκ τούτου, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, το επίμαχο χρονικό διάστημα, η “Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων, ήταν μια Μονή με πλούσιο έργο, αλλά και με βάσει τις αποκαλύψεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος, με πλούσιο – σκληρό “παρασκήνιο”, αν θεωρήσουμε ως δεδομένο πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Σε κάθε περίπτωση η ως άνω υπόθεση που “απασχολεί” – εκκλησία, κοινωνία και αρμόδιες αρχές – επιβάλλεται να διαλευκανθεί. Πληροφορούμε δε, πως έχουν μεσολαβήσει γεγονότα, τα οποία μόνο σε αστυνομικό θρίλερ παραπέμπουν και σίγουρα, δεν θα πρέπει να έχουν καμία απολύτως θέση – σχέση με χώρους που αποτελούν τον “Οίκο Του Θεού”.

Ακούω επίσης για διπλούς “ρόλους”, για πρόσωπα δηλαδή που η διαδρομή τους στην εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας, παρουσιάζει “προσωπεία”, με δράση ήξεις αφήξεις.

Α, και κάτι εντελώς άσχετο…

Τι απέγινε τελικά με εκείνη την περίφημη έκταση των 35.000 τετραγωνικών στην θέση “Κακό Κεφάλι” της οποίας η κυριότητα ανήκει στην ενορία Κουνουπιδιανών – εφημέριος της οποίας είναι ο Νικηφόρος Εικοσιδέκας – η οποία βάσει σχετικού κληροδοτήματος ευεργέτη της τοπικής εκκλησίας, είχε παραχωρηθεί με αποκλειστικό σκοπό να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς…; 

Αν δεν θυμάστε η υπόθεση αυτή, είχε σταθεί η αφορμή για να “σπάσει” η σχέση μεταξύ Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και Δημάρχου Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη…

Τότε και πάλι, είχαμε εμπρηστηκές ανακοινώσεις, “κορώνες” και συνεντεύξεις, ωστόσο ΠΟΤΕ δε μάθαμε τι απέγινε.

Τόσο σε ότι αφορά την σχέση Μητρόπολης – Μητροπολίτη με την Κυδωνίας, όσο και με την τύχη του επίμαχου ακινήτου.

                                           Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                                   Ο “Κύριος Έπαρχος”

ΠΗΓΗ: kriti360.gr