You are currently viewing ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ κ.ΗΣΑΙΟΥ, ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ |

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ κ.ΗΣΑΙΟΥ, ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ |

  • Reading time:1 mins read

Πρός

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής

Τέκνα εν Κυρίω ευλογημένα,

«τὴν πάνσεπτον ἐγκράτειαν ἐναρξώμεθα φαιδρῶς,

ἀκτῖνας ἀπολάμποντες τῶν ἁγίων ἐντολῶν Χριστοῦ…

ὅπως λαμπροφόροι προφθάσωμεν

εἰς τὴν Ἁγίαν καὶ τριήμερον Ἀνάστασιν[1]».

Με την χάρη του Θεού βρισκόμαστε προ των πυλών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η οποία αποτελεί την περίοδο των πνευματικών ευκαιριών και προσδοκιών όλης της Εκκλησίας. Σκοπός και στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε πνευματικά, ώστεεπαξίωςνα προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη του Σωτήρος ημών και να Τον δοξάσουμε Αναστάντα εκ νεκρών. Και η κατανυκτική αυτή περιόδος αποτελεί ευκαιρία βαθύτερης νοηματοδότησης της ζωής μας καθώς πορευόμαστε προς το εκούσιον Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Η θυσιαστική αγάπη Του στο Σταυρό κατάφερε να κυριαρχήσει έναντι του μεγαλυτέρου εχθρού μας, του θανάτου, μέσω της Αναστάσεως Του.

Γι’ αυτό ας μην μείνουμε απλοί παρατηρητές. Με φιλότιμο και με εσωτερική επιθυμία για πνευματικό αγώνα να βαδίσουμε τον δρόμο της μετανοίας κοπιάζοντας θυσιαστικά ώστε «συσταυρούμενοι καί συνανιστάμενοι[2]»μαζί Του να φτάσουμε στο τέλος της πορείας νικητές.

Ποια είναι όμως εκείνα τα σημεία τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον προκείμενο μας αγώνα;

Το πρώτο είναι η συγχώρεση η οποία αποτελεί έκφραση αγάπης και αίσθηση κοινωνίας ούτως ώστε να είμαστε όλοι μαζί ομονοούντες και ομοφρονούντες σε αυτή την πορεία σε αυτήν την επιδίωξη. «Με την συγχώρεση έρχεται η γλυκειά καταλλάγή, η συμφιλίωση με τον Κύριο, που χάρη στο αφάνταστο πέλαγος της φιλανθρωπίας Του έκλινε τους ουρανούς και κατέβηκε στη γη. Αν δεν αγγίξεις την αρχή των αρετών πως θα προχωρήσεις στο καλύτερο;[3]» λέει ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς. Γι’ αυτό και η Αγία μας Εκκλησία όρισε να ξεκινάει το στάδιο του αγώνα με τον Εσπερινό τη Συγχωρήσεως.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η προθυμία στην εργασία των αρετών οι οποίες θα απελευθερώσουν τον καθένα μας από τα δικά του πάθη και αδυναμίες και αποτελούν παράθυρα από τα οποία θα μπουν οι ακτίνες της θεϊκής παρουσίας.

Τρίτο χαρακτηριστικό του αγώνα μας αποτελεί η προσδοκία και προετοιμασία έναντι των πειρασμών. Είναι αλήθεια ότι μέσα σε αυτή την περίοδο των υψηλών στόχων και της συνεχούς πνευματικής πάλης, δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να μην βρεθούμε μέσα σε πειρασμούς, απροσδόκητους. Τι μεγάλη όμως παρακαταθήκη είναι η βοήθεια του Θεού στην πάλη κατά του διαβόλου και των ποικίλων πειρασμών, αφού καθίσταται ο ίδιος ο Θεός συνεκπολεμιστής κατά το Δευτερονόμιον στο δικό μας αγώνα.

Σας εύχομαι από τα βάθη της ψυχής η Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή να είναι εκ Θεού ευλογημένη, παραγωγική καρποφόρα, χαρούμενη, με πλούσια συγκομιδή πνευματικών καρπών και αρετών ώστε να αξιωθούμε με ευφροσύνη να γίνουμε μέτοχοι της Αναστάσεως Του.

Καλό Στάδιο!

Μετά πατρικών ευχών

ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

[1]Κάθισμα του Όρθρου της Δευτέρας της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών

[2]Γρηγορίου του Θεολόγου ΛΟΓΟΣ ΛΗ´. Εἰς τὰ Θεοφάνια, εἴτουν Γενέθλια τοῦ Σωτῆρος.

V.36 p.333

[3]Γρ. Παλαμᾶ Περὶ τῶν ἀγίων καὶ φρικτῶν τοῦ Χριστοῦ Μυστηρίων, ΕΠΕ 11,398-400