You are currently viewing Μεθέορτος Εσπερινός στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς.

Μεθέορτος Εσπερινός στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς.

  • Reading time:1 mins read

Στον Μεθέορτο Εσπερινό του Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς προσκληθείς χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.
Πολλά,είπε ο Σεβασμιώτατος,είναι τα μηνύματα,που εκπέμπει η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,που τιμώνται σ’ αυτόν τον περικαλή Ναό. Βέβαια θα ακούσατε αρκετά από τον εκλεκτό Ποιμενάρχη σας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφειμ και τον διακεκριμένο Ιεράρχη Σεβαςμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυςόςτομο που προεξήρχαν της Πανηγύρεως. Γι’αυτό πολύ επιγραμματικά θα τονίσω ένα από αυτά τα μηνύματα,που θεωρώ πολύ επίκαιρο για την εποχή μας. Και αυτό είναι ότι ο Αγ. Κωνσταντίνος με το διορατικό του χάρισμα,που έχουν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες,διέβλεψε ότι η νεά θρησκεία του Χριστού,η Εκκλησία και τα διδάγματά της ήταν η μόνη δύναμη,που θα μπορούσε να ανανεώσει και στηρίξει την Αυτοκρατορία. Και πράγματι η Αυτοκρατορία η Βυζαντινή,που ξεκίνησε με τον Αγ. Κωνσταντίνο,που μετέφερε από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα του κράτους, μεγαλούργησε και ακτινοβόλησε πολιτισμό για χίλια χρόνια !
Αυτό είναι ένα πολύ θεμελιώδες μήνυμα. Και ο Εθνικός μας ιστορικός Κωνςταντίνος Παπαρηγόπουλος τονίζει ότι ο Ελληνισμός σώθηκε και μεγαλούργησε ” δια της μετά του Χριστιανισμού συμμαχίας” !
Ας το έχουμε αυτό υπ’οψιν όλοι και κυρίως αυτοί που κρατούν τις τύχες της
Ελλάδος,αλλά και εμείς,που εκλέγουμε όσους κρατούν και κατευθύνουν τις τύχες της Πατρίδος μας.
Χωρίς Χριστό χτίζουμε ένα χάρτινο Πύργο,που καταρρέει και μας θάβει κάτω από τα ερείπιά του. Η Εκκλησία η Ορθόδοξη υπήρξε πάντοτε αυτή ,που διατήρησε τον συνεκτικό ιστό της Πατρίδος μας ” κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και πού πηγαίνει ” !
Είναι,ακόμη, λάθος να ταυτίζουμε την Εκκλησία με την συντήρηση,τον φανατισμό και τον φουνταμενταλισμό. Το μήνυμα του Χριστού είναι : ” ιδού γέγονε καινά τα πάντα ” !
( Β Κοριν. ε, 17 ).
Αυτό δεν σημαίνει,βεβαίως, ότι κάθε παλαιό είναι απορριπτέο και κάθε νέο οπωσδήποτε καλό. Κριτήριο αξιολογήσεως δεν είναι ο χρόνος,αλλά η ταύτιση με το θέλημα του Θεού.
Η Εκκλησία η Ορθόδοξη,επίσης, δεν ταυτίζεται με κανένα έθνος. Είναι υπερεθνική. Όμως τονίζει και καλλιεργεί και προβάλλει τα αυθεντικά και γόνιμα γνωρίσματα κάθε έθνους. Και οδηγεί τους λαούς στην πραγματική ευημερία και πρόοδο. Βέβαια προσβλέπει πάντοτε στην Βασιλεία του Θεού. Στα έσχατα. Όμως ισχύει και η παλαιά προφητεία : ” εάν θέλητε και εισακούςητέ μου τα αγαθά της γης φάγεσθε” ( Ηςαΐας 1,19). Αυτό είναι και το μήνυμα του Αγ. Κωνσταντίνου ! Θα το ακούσουμε όμως ;