Μετά από 10 αιώνες η ιερά εικόνα της Παναχράντου σήμερα για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Άνδρου.
Την εικόνα συνόδευσαν με αυτοκινητοπομπή μέχρι το λιμάνι τα σώματα ασφαλείας της Άνδρου (πυροσβεστική, λιμενικό, αστυνομία, ναυτικό).
Εκεί την παρέλαβαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου «Άνδρος» για να την μεταφέρουν στην Ραφήνα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ξημέρωσε ένα όμορφο πρωινό σήμερα στην Άνδρο. Τα σύννεφα και το κρύο είχαν υποχωρήσει. Πάνω από το Αιγαίο ένας μενεξεδένιος ήλιος ξεπρόβαλε.
Η ωραιότητα της φύσης ερχόταν να συνοδεύσει ένα σημαντικό γεγονός.
Η εικόνα της Παναχράντου που βρίσκεται στο γνωστό μοναστήρι και στο νησί εδώ και 1055 χρόνια για πρώτη φορά θα ταξίδευε εκτός Άνδρου!
Το γεγονός από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό συμβολισμό μιας και η εικόνα είναι αρχαία και κατά την παράδοση θεωρείται μια από τις εικόνες που ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.
Είναι κατασκευασμένη από κερομαστίχα, μια τεχνική που ακολουθήθηκε μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Η εικόνα αναφέρεται πως βρέθηκε στον χώρο που σήμερα είναι το ομώνυμο μοναστήρι στα μέσα του 10ου αιώνα. Έναν αιώνα μετά το τέλος της εικονομαχίας που αναστάτωσε
το Βυζάντιο και την Μικρά Ασία από τα μέσα του 8ου μέχρι τα μέσα του 9ου αιώνα. Εκείνη την εποχή τα νησιά του Αιγαίου, τόποι κλειστοί, παρέμειναν εικονολατρικά, ενώ μαστίζονταν και από την πειρατεία. Σημαντικοί μοναχοί από την Μικρά Ασία κατέφυγαν σε αυτά.
Στην Άνδρο είχε καταφύγει ο σπουδαίος μοναχός και επιστήμων Λέων ο Μαθηματικός. Μαζί τους οι μοναχοί φυγάδευσαν και πολλές αρχαίες, σπάνιες και σημαντικές εικόνες αρκετές από τις οποίες βρέθηκαν μετά σε τόπους ιδιαίτερους και εκεί χτίστηκαν εκκλησίες και μοναστήρια.
Ένας από αυτούς τους τόπους είναι και αυτός στους Γερακώνες της Άνδρου.
Η εικόνα βρέθηκε σε μια σπηλιά στους Γερακώνες της Άνδρου από δύο μοναχούς που ασκήτευαν στα Λάμυρα. Στον τόπο που βρέθηκε η εικόνα δημιουργήθηκε αρχικά εκκλησία και ασκηταριά για τους ερημίτες.
Σύμφωνα με αναφορά εγγράφου που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την εκστρατεία του Νικηφόρου Φωκά κατά των Σαρακηνών στην Κρήτη, ο στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτωρ θεμελίωσε ο ίδιος το ομώνυμο μοναστήρι (στοιχεία από το βιβλίο «Η Μονή Παναχράντου στα διάβα των αιώνων», εκδ. Gutenberg, 2014) Με βάση τα παραπάνω η εικόνα είναι στο νησί πάνω από 10 αιώνες.
Σήμερα μετά από περίπου 1055 χρόνια η εικόνα μετά από αίτημα των Κυπρίων, που ολοένα και περισσότερο επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι της Παναχράντου, μεταφέρθηκε με συνοδεία από τα Σώματα Ασφαλείας της Άνδρου (πυροσβεστική, λιμενικό, αστυνομία, πολεμικό ναυτικό) στο λιμάνι του Γαυρίου.
Πρόκειται για ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία καθώς η Άνδρος και το μοναστήρι της Παναχράντου μέσω της σημαντικής αυτής εικόνας γίνονται ακόμα πιο ευρύτερα γνωστά σε ένα μέρος του ελληνισμού που κρατά τις παραδόσεις και έχει το θρησκευτικό συναίσθημα ως αποκούμπι έναντι των πληγών που άνοιξε η εισβολή του 1974 στην κοινωνία της μεγαλονήσου.
Στο λιμάνι του Γαυρίου κατέπλευσε σφυρίζοντας το πλοίο “Andros”. Παρατάχθηκαν οι Άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και ο καπετάν Μάρκος Βλάμης και το πλήρωμα την παρέλαβαν στο πλοίο.
Η εικόνα θα μεταβεί από την Ραφήνα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Θεομήτωρ στην Ηλιούπολη, που ίδρυσε ανδριώτισα μοναχή και εκ των υπευθύνων είναι ο ανδριώτης Νίκος Γουλιερμής. Θα μείνει εκεί μέχρι το απόγευμα.
Στη συνέχεια θα ταξιδέψει αεροπορικώς για Κύπρο όπου θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Δευτερά στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.