Με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χωρούδας (16ος αιώνας), του οποίου η επίσημη παράδοση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μετά τις εργασίες αποκαταστάσεως και συντηρήσεως πραγματοποιήθηκε σήμερα 02 Μαΐου 2017, τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου Χωρούδας, είναι κτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής κατά την πρώιμη τουρκοκρατία στην ευρύτερη περιοχή και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της Μονόχωρης – Ξυλόστεγης Βασιλικής, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που έθεταν οι Οθωμανοί κατά την περίοδο εκείνη, ενώ έχει δεχτεί πολλές ανακαινιστικές επεμβάσεις στο πέρασμα του χρόνου επεμβάσεις με σημαντικότερες εκείνες του 18ου αιώνα και του Β’ μισού του 19ου αιώνα, όταν και προστέθηκε ο γυναικωνίτης στα δυτικά.
Οι σημαντικές τοιχογραφίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι μοναδικές για την περιοχή, χρονολογούνται τον 18ο αιώνα. Στην κόγχη του Ιερού δεσπόζει η Πλατυτέρα με τους συλλειτουργούντες Ιεράρχες να πλαισιώνουν τη σκηνή του Μελισμού.
Το εικονογραφικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο ζώνες: στην άνω ιστορούνται σκηνές από το Δωδεκάορτο και τα Πάθη, ενώ στην κάτω ζώνη απεικονίζονται ολόσωμοι Άγιοι και Αγίες, Μάρτυρες και Όσιοι, ενώ τέλος μια διακοσμητική ποδέα περιτρέχει χαμηλά τους τοίχους του μνημείου.
Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου είναι κτισμένος με απλά υλικά, όπως πέτρες, λάσπη και ξύλο ενώ αποτέλεσε επί αιώνες το κέντρο της ζωής της περιοχής της Χωρούδας, η οποία και ευρίσκεται σε μία τοποθεσία γεμάτη από πράσινο, σε υψόμετρο περίπου 640 μέτρων, τριγυρισμένη από δασώση βουνά και σπίτια κτισμένα με μεράκι και πίστη στην παράδοση.
Το εσπέρας της εορτής, πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων, τα οποία και εναποτέθηκαν εις την Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, εντός του Ιερού Βήματος, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη της Ακολουθίας επί τη διασαλευθείση Αγίας Τραπέζης και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντους του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, του και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.