«Γιορτάζουμε απόψε τρία Ιωβηλαία: δύο χρυσά και ένα αργυρό. 125 χρόνια», είπε ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος, αναφέροντας πως αναπολούμε «όλη αυτή την ομορφιά των 125 χρόνων, την ομορφιά της καρδιάς, της ψυχής που ξεπερνάει ακόμη και το θάνατο».
Έκανε μνεία σε όλους όσοι διακόνησαν αυτά τα 125 χρόνια το χώρο του γηροκομείου Πειραιώς, «με πολύ αγάπη, με πολύ στοργή, με πολύ σεβασμό, που ύψωσαν την υψίστη πραγματικότητα που είναι το ανθρώπινο πρόσωπο ως πρόταγμα της ζωής τους και που διακόνησαν φιλάνθρωπα, ταπεινά αλλά τόσο δυναμικά τον άνθρωπο στην τόση του ανάγκη».
Κάνοντας αναφορά στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες του Γηροκομείου, τις οικογένειες Κρητικού και Κομνηνού, υπογράμμισε πως «μέσα στην πόλη μας η Εκκλησία του Πειραιά και ο Δήμος του Πειραιά, μαζί, επιτελούν ένα τεράστιο έργο, ένα έργο κοινωνικής συναντίληψης, ένα έργο που ανοίγει την αγκαλιά του σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη στα μεγάλα χρόνια της ζωής να βρει ένα σπίτι, μια στοργή, μια γλυκύτητα».
Ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν σε αυτό το «άθλημα της ζωής» όπως το χαρακτήρισε, «σε αυτή την μεγάλη οικογένεια του Γηροκομείου Πειραιώς».
Καταλήγοντας επεσήμανε πως προσπάθειά των υπευθύνων είναι να διαφυλάξουν την ακεραιότητα αυτού του έργου. «Η κάθε μας απόφαση έχει σαν γνώμονα το καλό των ανθρώπων μας που είναι η οικογένειά μας, γιατί έτσι τους αισθανόμαστε. Μακριά από εγωπάθειες, από αυταρχικές απόψεις που δεν έχουν καμία θέση στο χώρο αυτό της στοργής, προσπαθούμε να διακονήσουμε τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
«Αυτό το έργο αποτελεί κοινό πλούτο και κτήμα «αυτής της υπέροχης πόλης, του Πειραιά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «ταπεινά θα παραμείνουμε εκεί, πιστοί σε αυτό το μεγάλο χρέος προς το ανθρώπινο πρόσωπο, που δεν έχει ηλικία, που είναι πάντοτε νέο και που διεκδικεί τα δικαιώματα του μέσα σε ένα κόσμο που καθημερινά ανατρέπει τα πράγματα». Το γηροκομείο Πειραιώς είναι ένα πρότυπο πραγματικό σπίτι αγάπης» που ζητά από όλους την στοργή και την Προσευχή μας, κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Ιωάννης Μώραλης, εξέφρασε τη χαρά και τον σεβασμό του προς τους ανθρώπους της λεγόμενης τρίτης ηλικίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απευθύνομαι σε ανθρώπους που μόχθησαν για δεκαετίες στη ζωή τους, κόπιασαν, δούλεψαν, έκαναν οικογένειες, προκειμένου αυτός ο τόπος να έχει ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον. Η τύχη του τόπου είναι στα δικά μας χέρια, στις νεότερες γενιές. Χρέος και υποχρέωσή μας είναι -και το αισθανόμαστε-απέναντι σε όλους εσάς που κουραστήκατε στη ζωή σας, να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» .
«Πρόκειται για μια δομή που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για το πως θα πρέπει να είναι οι κρατικές και οι δημοτικές δομές» τόνισε, εκφράζοντας ταυτόχρονα της χαρά του που «στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου βλέπουμε όλη την πόλη: τους σεβαστούς πατέρες της Εκκλησίας, τον αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές μας, πρώην βουλευτές, τον ταξίαρχό μας, πρώην βουλευτές τους αντιδημάρχους. Αυτό δείχνει πόσο εκτιμάμε την δουλειά που γίνεται στο Γηροκομείο Πειραιά και πόσο στηρίζουμε το Ίδρυμα έστω και με την παρουσία μας και ευελπιστώ στο μέλλον πιο ουσιαστικά».
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Μητροπολίτη, που ηγείται όλης της προσπάθειας στη Μητρόπολη Πειραιώς, τους συνεργάτες του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται στο Γηροκομείο, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη με τα προβλήματα. Για εμάς η ζωντάνια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, αποτελεί ένα μήνυμα ζωής», κατέληξε.
Τέλος το λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Γεώργιος Γαβρίλης ο οποίος εξήρε με τη σειρά του το τεράστιο έργο που επιτελεί το Γηροκομείο. «Σε εμάς γεννιέται η ανάγκη να ανταποκριθούμε και να καλύψουμε τις προσδοκίες τους» όσο δύσκολη και εάν είναι η περίοδος που διανύουμε, σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ανθρώπους που εργάζονται με αυταπάρνηση, συνειδητά «και έτσι εκεί παράγεται ένα απίστευτο αποτέλεσμα που κανείς πρέπει να πάει να το ζήσει. Και έχει ιδιαίτερη σημασία να κάνω αυτή την αναφορά», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη άθροισης πολλών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του, για το μεγάλο αυτό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Γηροκομείου Πειραιώς.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, προσέφερε τόσο στον Δήμαρχο όσο και στον Αντιπερηφερειάρχη Πειραιά από μία Εικόνα της Παναγίας, σε ανάμνηση της εκδήλωσης για την επέτειο των 125 ετών λειτουργίας του Γηροκομείου Πειραιώς.
Ακολούθησε συναυλία από τον κ.Γεράσιμο Ανδρεάτο, ο οποίος τραγούδησε αφιλοκερδώς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι χορωδίες του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς.
Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν η απόδοση μουσικών κομματιών στο πιάνο από την κ.Ευρυδίκη, εκατοντάχρονη τρόφιμο του Γηροκομείου.