ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ζεύγος των ομογενών φιλανθρώπων Γιάννη και Εφης Λαγκαδινού από την πόλη Canton της Μασαχουσέτης, με μεγάλη χρηματική δωρεά, ύψους τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων, βοηθούν δεκάδες κοινότητες σ’ ολόκληρη τη Νέα Αγγλία για να πάρουν μία ανάσα στις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, που οι ναοί έχουν κλείσει εν μέσω Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Ο κ. Γιάννης Λαγκαδινός, εκ των επιφανών επιχειρηματιών στη Μασαχουσέτη, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Pulse Systems κατασκευής μηχανημάτων αυτοματισμού και ραντάρ, επί μακρά σειρά ετών βοηθά οικονομικώς εκκλησιαστικές κοινότητες στη Βοστώνη και ιδιαίτερα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης. Επίσης, είναι μέγας ευεργέτης της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Ορους όχι μόνο με οικονομική στήριξη, αλλά και με ασθενοφόρα για τις ανάγκες των Πατέρων της Αθωνικής Πολιτείας.
Το κέντρισμα για την πρόσφατη μεγάλη δωρεά του στις κοινότητες της Νέας Αγγλίας, το έλαβε από το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», του οποίου είναι συνδρομητής επί πολλές δεκαετίες, για τους πενήντα πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς. Ο κ. Λαγκαδινός θα μπορούσε να συγκαταλέγεται ανάμεσά τους. Η σύζυγός του η κ. Εφη, προσφέρει επί μακρά σειρά ετών εθελοντικές υπηρεσίες στον Ελληνικό Οίκο Ευγηρίας στο Canton της Μασαχουσέτης.
Τονίζεται ότι όταν επικοινωνήσαμε με τον κ. Λαγκαδινό αρχικά είπε ότι δεν θα επιθυμούσε να γραφτεί κάτι, πλην όμως συμφώνησε στη συνέχεια όταν του είπαμε ότι δεν πρόκειται για προβολή, αλλά μήπως παρακινηθούν κι άλλοι και κάνουν κάτι παρόμοιο.
Κι έτσι σε τηλεφωνική συνέντευξη στον «Ε.Κ.» και απαντώντας στην ερώτηση «πώς συλλάβατε την ιδέα αυτής της δωρεάς για τις κοινότητες;», ο κ. Λαγκαδινός είπε πως «είμαι συνδρομητής του ‘Εθνικού Κήρυκα’ και πριν δύο εβδομάδες διάβασα την έκδοση που είχε τον κατάλογο των πενήντα πλουσιότερων Ελληνοαμερικανών και διέκρινα ότι όλοι ή οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Σκέφθηκα ότι θα μπορούσα κι εγώ να είμαι σ’ αυτόν τον κατάλογο και δεν σας το λέγω αυτό για λόγους προβολής, αλλά γιατί θέλω να σας πω πως το θεωρώ ντροπή να πλέουμε μέσα σ’ αυτόν τον πλούτο, γι’ αυτό συγκαταλέγω και τον εαυτό μου, και να έχουμε αυτή την αδιαφορία γι’ αυτές τις κοινότητες, οι οποίες προσπαθούν να επιζήσουν από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και με τις διάφορες εκδηλώσεις που κάνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου και τώρα που έχουν κλείσει οι ναοί τι θα γίνει; Αυτή η σκέψη με οδήγησε στην απόφασή μου αυτή για τις κοινότητες στη Νέα Αγγλία». Είπε και κάτι άλλο «δεν είναι ντροπή να εξευτελιζόμαστε τόσο καιρό με το θέμα του Αγίου Νικολάου;».
Ο κ. Λαγκαδινός συμπλήρωσε πως «δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ποτέ ότι θα κλείσουν οι εκκλησίες το Πάσχα και επειδή οι περισσότερες βασίζονται πάρα πολύ στο δυναμικό του Πάσχα για την οικονομική τους ενίσχυση θεώρησα καλό να απλώσω το χέρι μου και να προσφέρω κάτι. Μίλησα με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και μου είπε είναι 62 κοινότητες. Του απάντησα να στείλω σε όλες και στις 62 από πέντε χιλιάδες δολάρια σε κάθε κοινότητα, στοίχισε κάπου τριακόσιες χιλιάδες δολάρια αυτή η υπόθεση».
Ανέφερε ακόμη, πως «η κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου (Ρόσλιντεϊλ) έχει κάποιες οικονομικές ανάγκες για το σύστημα θερμάνσεως, οπωσδήποτε κάτι θα κάνουμε κι εκεί και έπεται η συνέχεια. Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί για δύο τρεις – μήνες πρέπει να απλώσουμε το χέρι μας. Αν δεν κάνει κανένας κάποια κίνηση, θα στείλουμε πάλι κάτι διότι πρέπει να κρατήσουμε τις πόρτες στις κοινότητες ανοικτές, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;».
Οπως γράψαμε πιο πάνω, ο κ. Λαγκαδινός βοηθά πολύ το Αγιο Ορος. Αυτές τις μέρες μετέτρεψε ένα όχημα τύπου Land Rover σε ασθενοφόρο, το οποίο το προορίζει για το Αγιο Ορος και είναι το δεύτερο κατά σειρά. Επίσης, έχει κάνει δωρεά όλα τα μηχανήματα στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Ορους, τα οποία λειτουργούν κανονικά.
Η εταιρεία του κ. Λαγκαδινού, η Pulse Systems, έχει εξελιχθεί σε παναμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η καταγωγή του είναι από τη Μεγαλόπολη κι όπως είπε «μεγάλωσα με τους γονείς της μητέρας μου. Ο παππούς μου ήταν δήμαρχος εκεί, τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο και μετά πήγα στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου ήταν μία αδελφή της μητέρας μου. Παρέμεινα εκεί περί τα τέσσερα χρόνια, ανέβηκα στην Αθήνα και απεφοίτησα από την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης το 1956. Στη συνέχεια, ήλθα στην Αμερική για σπουδές, τελείωσα το Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη στον κλάδο της Μηχανολογίας (engineering). Αρχικώς εργάσθηκα σε δυο εταιρίες την EG&G και το Raytheon και τελικά το 1970 ίδρυσα την εταιρεία Pulse Systems».
Είπε πως «κανονικά έπρεπε να είχαμε κλείσει τώρα με την πανδημία, αλλά λάβαμε επιστολές από την κυβέρνηση και μας είπαν να παραμείνουμε ανοικτοί διότι τα εξαρτήματα τα οποία κάνουμε είναι πάρα πολύ αναγκαία για τη λειτουργία του κράτους, για το Τμήμα Αμυνας. Η εταιρεία είναι πολύ δυνατή, έχει μεγάλη τεχνολογία και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Εχω μεγάλη αγάπη για τη δουλειά μου και δεν θα σταματήσω ποτέ, εκτός αν κάτι άλλο μου συμβεί».