Στο πλαίσιο μας σημαντικής 15ετούς συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της ελληνορθόδοξης αντιπροσωπείας, υπό τον Επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τα σέβη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, υπογραμμίζοντας τη «σθεναρή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα της συνεργασίας αυτής για τη συνέχιση και επέκτασή του, αφού ήδη έχει παράξει εξαιρετικούς καρπούς».
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόλαρης, η «εξαιρετική και επαινετέα αυτή συνεργασία» αφορά «το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας το οποίο παρακολουθούν 180 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Πρόγραμμα που έχει γίνει θεσμός με συμβολισμό πολύ ευρύτερο. Γι’ αυτό και οι θερμές ευχές του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, όπως και ο δίκαιος έπαινος προς τον Επίσκοπο Φαναρίου κ.κ. Αγαθάγγελο για την επιτυχή αυτή συνεργασία».
Πάπας Φραγκίσκος: Να πορευτούμε μαζί
Τη σημασία ενός κοινού δρόμου καθολικών και ορθοδόξων ανέδειξε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της «Αποστολικής Διακονίας» της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην αίθουσα των Παπών στο Βατικανό.
«Να πορευτούμε μαζί», «όχι ο καθένας στο δρόμο του», αλλά «ως αδέλφια που η Πρόνοια έκανε να συναντηθούν και προχωρούν μαζί προς τον έναν και μοναδικό Κύριο, μεταφέροντας ο ένας τα βάρη του άλλου, χαρούμενοι ο ένας για τα βήματα του άλλου» τόνισε ο Ποντίφικας επισημαίνοντας ότι τα κοινά είναι πολύ περισσότερα από όσα κρατούν σε απόσταση.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και του Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, η οποία συνεχίζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια και έχει παράξει «πολλά αξιέπαινα πολιτιστικά και μορφωτικά έργα». Γεγονός που, όπως είπε, συνιστά ένα «απτό παράδειγμα», του πώς «να προσφέρουμε μαζί» βοήθεια και «να ανακαλύπτουμε ότι είμαστε αδέλφια».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ποντίφικας στους νέους οι οποίοι, όπως επισήμανε, «μας διδάσκουν να μην μείνουμε φυλακισμένοι από τις διαφορές, αλλά να ανάψουμε την επιθυμία κοινής πορείας, ονειρεύομενοι την υπέρβαση των δυσκολιών που εμποδίζουν την πλήρη ένωση. Εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί, να πράττουμε μαζί, για να ανακαλύψουμε ότι είμαστε αδελφοί».
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μνεία και στη σημερινή οικογένεια στο πλευρό της οποίας πρέπει να σταθεί η Εκκλησία, σημειώνοντας τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη εσωτερική ευθραυστότητα που αντιμετωπίζουν πολλές χριστιανικές οικογένειες ανεξαρτήτως γεωγραφικών και πολιτιστικών διαφορών.
«Εμείς καλούμαστε» είπε «να είμαστε δίπλα τους, να βοηθούμε τις οικογένειες ξαναβρούν το δώρο του γάμου και την ομορφιά του να διαφυλάττουμε την αγάπη, η οποία ανανεώνεται κάθε μέρα, όταν μοιραζόμαστε με ειλικρίνεια και υπονομονή, όπως και με την ήπια δύναμη της προσευχής. Καλούμαστε να είμαστε δίπλα τους εκεί όπου η οικογενειακή ζωή δεν υλοποείται σύμφωνα με την πληρότητα του ευαγγελικού ιδεώδους και δεν αναπτύσσεται με ειρήνη και χαρά».
Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τα μέλη της «Αποστολικής Διακονίας» να μεταφέρουν, με την επιστροφή τους στην Αθήνα, «εγκάρδιες ευχές» προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β ‘, για την «ενδέκατη επέτειο της ενθρόνισης» του, στις 16 Φεβρουαρίου.