✔️Η «σημαδεμένη τράπουλα» δεν έχει θέση σε μία εν Αγίω Πνεύματι εκλογή
Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Μας το δίδαξε και αυτό το Φανάρι . Όταν δεν βγαίνουν τα κουκιά μιας εκλογής να την πετυχαίνεις με τα λεγόμενα σύμψηφα, δηλαδή με.. «σημαδεμένη τράπουλα».
Δεν μας απασχολεί το ποιος θα έβγαινε! Όλοι οι Ιεράρχες είναι αγαπητοί και μάλιστα ο Κισσάμου Αμφιλόχιος δεν έχει γλιτώσει στο παρελθόν πολλές φορές από την κριτική μας αλλά οι μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν της εκλογής αυτής αλλά και τα γεγονότα που συνέβησαν στην εκλογή δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους και να μην τα σχολιάσουμε αφού δεν συμβαίνουν σε κάποια λέσχη με σπουδαία μέλη( όπου είναι φυσικό να υποβόσκει πόλεμος φατριών) αλλά στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Και η μεθόδευση που σκαρφίστηκαν οι ανεγκέφαλοι που πλαισιώνουν τον Πατριάρχη, οι οποίοι ήθελαν πάση θυσία την εκλογή του Ρεθύμνης Ευγενίου σε Αρχιεπίσκοπο ήταν ατυχής και αδίκησε και τον εκλεγέντα.
Και επειδή εντόπισαν ότι η Σύνοδος των δέκα παρόντων Ιεραρχών ήταν μοιρασμένη στα δυο (5-5) εισηγήθηκαν στον Πατριάρχη να δώσει τις ψήφους των δύο απουσιαζόντων Ιεραρχών- Σεβαστείας Σεραφείμ και Μπουένος Άιρες Ιωσήφ- σε δυο Ιεράρχες της δικής τους πεντάδας για να ελέγξουν το αποτέλεσμα.
Έτσι είθισται σε εκλογές Αρχιερέων στο Φανάρι: οι απουσιάζοντες αφήνουν τις ψήφους των στην διάθεση του Πατριάρχη και αυτός τις αναθέτει σε όποιον θέλει. Ο Πατριάρχης βέβαια για να είναι διπλά δίκαιος θα μπορούσε να τις μοιράσει και να δώσει την μία ψήφο στη μία πεντάδα και την άλλη στην άλλη, αφού ήξερε πως είχαν διαμορφωθεί οι διαθέσεις των εκλεκτόρων.Αλλά ο Πατριάρχης ήξερε σε ποιους έδωσε το προνόμιο του συμψήφου. Αφού και οι δύο (Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος και Μύρων Χρυσόστομος) που έλαβαν το προνόμιο αυτό (δηλαδή να ψηφίσουν με δύο ψηφοδέλτια) είναι απολύτως ελεγχόμενοι και..φοβισμένοι!
Είχαμε δηλαδή επί της ουσίας ισοψηφία( πέντε ψήφους ο Ρεθύμνης και πέντε ψήφους ο Κισσάμου) και η εκλογή εντέλει επετεύχθη με τα δύο σύμψηφα.
Αν είχαμε ισοψηφία τότε θα αποφάσιζε ο Πατριάρχης το ποιος εκ των δύο θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Και κάλλιο να είχαμε εκλογή από ισοψηφία παρά εκλογή με μεθοδευμένη ψήφο.
Μάλιστα υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κατά την εκλογή Χαλκηδόνος στις 28 Ιουνίου 1932 όπου ισοψήφισαν οι Φιλαδελφείας Μάξιμος (μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης) και Μύρων ( είτα Προύσης) Πολύκαρπος και τότε ο Πατριάρχης Φώτιος ο Β´ επέλεξε τον Μάξιμο για Χαλκηδόνος σε ηλικία 35 ετών. Αλλά αυτά γινόντουσαν πριν έναν περίπου αιώνα.
Στις μέρες μας από μόνο του το γεγονός αυτό, λόγω της σπουδαιότητας της εκλογής εγείρει ηθικό θέμα αφού αδικείται ο θεσμός. Αλλά τι ψάχνουμε; Η εκλογή έγινε στο Φανάρι και δεν σηκώνει οποιαδήποτε ένσταση.
Τώρα πλέον μένει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου. Στη συνέχεια η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης υπό την Προεδρία του νέου Αρχιεπισκόπου Ευγενίου του Β ´, θα προβεί στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Και τότε θα δούμε αν οι Κρήτες Ιεράρχες έχουν πράγματι τσαγανό ή έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα!