Να δικαιολογήσει τη μη τέλεση Λειτουργίας στις 16 Αυγούστου στη Μονή Πέτρας Ολύμπου που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του Υπ.Υγείας, επιχειρεί μέσω ανακοίνωσης το ΔΣ του νοσοκομείου Κατερίνης, που παράλληλα αφήνει πολλές αιχμές για το Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Πολλά και ανυπόστατα, ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο, για την στάση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κατερίνης, σχετικά με τις Θ. Λειτουργίες και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πέτρα Ολύμπου. Θα θέλαμε λοιπόν να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πιερίας ότι:
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ι.Μ. Πέτρας Ολύμπου
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ι. Μονής αναφέρουμε ότι το έτος 1925 δυνάμει του Νομοθετικού Διατάγματος 6/8-8-1925 προβλέφθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση όλης της ακίνητης περιουσίας της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, προς ίδρυση και λειτουργία Νοσοκομείου Φυματιώντων. Προς τούτο εκδόθηκε το από 16/07/1927 Πρωτόκολλο Κατάληψης υπέρ του Σανατορίου για όλα τα κτίρια της Μονής, σύμφωνα με την υπ΄αρ.41114/1927 Διαταγή του τότε Υπουργείου Υγιεινής, Πρόνοιας και Δημοσίας Αντιλήψεως. Ακολούθως, δυνάμει του Νομοθετικού Διατάγματος 3929/1929 παραχωρήθηκε στο σανατόριο κατά απόλυτη κυριότητα όλη η ακίνητη περιουσία της Ιεράς Μονής και απαλλοτριώθηκαν «…πάντα τα ακίνητα της Μονής τα κείμενα εις οιανδήποτε θέσιν..». Μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το Σανατόριο καταργήθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε Ψυχιατρείο με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου», που λειτούργησε μέχρι το 2004.
Η φύλαξη του χώρου
Θέλουμε να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το Γ.Ν. Κατερίνης διαθέτει για την φύλαξη του Ψυχιατρείου έναν μόνο φύλακα που επί 24ωρου βάσεως σχεδόν και με αυτοθυσία ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά του. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια ο φύλακας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή των υπάλληλων (που λειτουργεί εθελοντικά) του πρώην Ψυχιατρείου ανοίγουν και προετοιμάζουν τον ναό για τις λειτουργίες.
Η ενημέρωση στον Μητροπολίτη
Στην απαντητική επιστολή του, ο Μητροπολίτης στις 30 Ιουλίου 2018, σε αντίστοιχη του Δ.Σ του Νοσοκομείου που αφορούσε το κατά πολύ αυξημένο σε αριθμό πρόγραμμα Λειτουργιών του συγκεκριμένου Ναού αναφέρει: «…δεν πρέπει να απολογηθώ σε κανένα, πολλώ δε μάλλον στο Συμβούλιό σας,…».
H απάντησή του Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης με βάση και τα προηγούμενα ήταν με την επιστολή που στάλθηκε στις 10 Αυγούστου 2018 :
«…σε καμιά περίπτωση δε ζητήθηκε να απολογηθείτε αλλά αντιθέτως να συνεργαστείτε. Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Ν. 3329/2005 και Ν.3527/2007 η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Νοσοκομείου εναπόκειται στη δικαιοδοσία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και κατ΄ επέκταση του Υπουργείου Υγείας, μετά βέβαια από τις προτάσεις- εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είναι το αρμόδιο όργανο που γνωμοδοτεί κατ’ αρχήν για θέματα σχετικά με την ακίνητη περιουσία του Νοσοκομείου, όπως αυτή έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία του».
Από τις 19 λειτουργίες πέρυσι στις 39 φέτος μόνο για τον Ιούλιο και 48 τον Αύγουστο !
Σχετικά με τον αριθμό των Λειτουργιών αναφέρουμε ότι χωρίς την προσυνεννόηση και «αγαστή συνεργασία» μεταξύ μας, όπως αρέσκεται να λέει ο Μητροπολίτης, αποφάσισε να εμπλουτίσει με περισσότερες Θείες Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες τον Ιερό Ναό των Εισοδίων Της Θεοτόκου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον μήνα Ιούλιο τελέστηκαν 39 λειτουργίες, (λειτουργίες, παρακλήσεις, αγρυπνίες) από 9-19 τα προηγούμενα έτη και για τον μήνα Αύγουστο προγραμματίστηκαν 48 (λειτουργίες, παρακλήσεις) !!!. Θα θέλαμε πραγματικά να γνωρίζουμε, υπάρχει άλλος ναός εκτός αστικής ζώνης στη Πιερία που ακολουθεί παρόμοιο πρόγραμμα Ακολουθιών; Αν όχι τότε ποια η σκοπιμότης; Επισημαίνουμε δε ότι στην πλειοψηφία των λειτουργιών παρευρίσκεται μόνο ο ιερέας , ο ψάλτης και ο φύλακας!!.
Η θαυματουργή εικόνας της Παναγίας της Πέτρας
Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε , ότι μετά την παράνομη παρακράτηση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πέτρας και της μη επιστροφής της εδώ και δυο χρόνια, ούτε στις γιορτές προς τιμή της Παναγίας μας , λογικό ήταν οι υπάλληλοι της εκκλησιαστικής επιτροπής να απέχουν από την εθελοντική δράση τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Άρα με την ενέργεια του αυτή ο Δέσποτας, μας στέρησε την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής…”.