Έδαφος γόνιμου προβληματισμού και δημιουργικής συζήτησης καλλιεργήθηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή Αθηνών για τη μέλλουσα να συγκληθεί Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας είχε η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση των πανεπιστημιακών, των υποψήφιων διδακτόρων, των φοιτητών μεταπτυχιακών και προπτυχιακών, αλλά και των απλών πολιτών για την θεματολογία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που θα συνέλθει τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κρήτη.
Η ημερίδα κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς το μεγάλο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής ήταν κατάμεστο από πανεπιστημιακούς, φοιτητές, θεολόγους κληρικούς και πολίτες που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες.
Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος κομίζοντας χαιρετισμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμ. Δαμιανός. Χαιρετισμούς απηύθυναν και η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγήτρια κ. Ελένη Καραμαλέγκου, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Αναπλ. Καθηγητής κ. Θωμάς Ιωαννίδης και η Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Κυριακή Κεφαλέα.
Η ημερίδα είχε χωριστεί σε δυο κύκλους συζητήσεων με έξι συνολικά εισηγήσεις, μια για κάθε ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Στον πρώτο κύκλο συζήτησης που διεξήχθη υπό τον συντονισμό του καθηγητή Μάριου Μπέγζου ο Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου π. Γρηγόριος Παπαθωμάς πραγματοποίησε εισήγηση για την Ορθόδοξη Διασπορά, ενώ στη συνέχεια ο Επίσκοπος Αβύδου Καθηγητής της Ιστορικής Δογματικής Θεολογίας Κύριλλος Κατερέλος στην δική του εισήγηση ανέπτυξε το θέμα του τρόπου χορήγησης Αυτονομίας σε ημιανεξάρτητες Εκκλησίες εντός των ορίων των αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Ο πρώτος κύκλος εισηγήσεων έκλεισε με το θέμα των κανονικών κωλυμάτων του γάμου ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των διαχριστιανικών γάμων θέμα που εισηγήθηκε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Κανονικού και Ποινικού Δικαίου Ειρήνη Γλάρου-Χριστινάκη.
Τον δεύτερο κύκλο εισηγήσεων συντόνισε ο καθηγητής Γεώργιος Φίλιας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας των Δογμάτων Μαρίνα Κολοβοπούλου ανέπτυξε την εισήγησή της για το θέμα της νηστείας. Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής της Ιστορίας των Δογμάτων και Συμβολικής ανέλυσε το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον».
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θρησκειολογίας και Φιλοσοφίας της Θρησκείας και σύμβουλος της Γραμματείας της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής μίλησε για τη συμβολή των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών στη επικράτηση των χριστιανικών ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών.