Στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκλήθη να απαντήσει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Sputnik.
Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για την εφαρμογή μιας «σκληρής ισλαμιστικής ατζέντας», μιλώντας για «προειλημμένη απόφαση, που αντίκειται στην οικουμενική αξία της Αγίας Σοφίας», αλλά και «γενοκτονία της μνήμης».
Αναλυτικά η δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου:
«Ο σχεδιασμός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί εντάσσεται στην εφαρμογή μιας σκληρής ισλαμιστικής ατζέντας και των νεο-οθωμανικών ιδεοληψιών των κρατούντων στην Τουρκία, που υπονομεύουν ακόμη και τις αρχές του κοσμικού κράτους που επέβαλε ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση, που, εφόσον πραγματοποιηθεί, αντίκειται στην οικουμενική αξία αυτού του μνημείου, συμβόλου της Ορθοδοξίας αλλά και αγλάισμα της βυζαντινής δόξας από τα χρόνια του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα. Η Αγία Σοφία, ως μνημείο της UNESCO, συνιστά κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που η Τουρκία οφείλει ως θεματοφύλακας να το προστατεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη φθορά του χρόνου.
Δυστυχώς, ο ισλαμιστικός παροξυσμός που κυριαρχεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επιβάλει ένα είδος «γενοκτονίας της μνήμης», με τη μετατροπή πολλών βυζαντινών ναών σε μουσουλμανικά τεμένη. Απέναντι σε αυτήν την αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, που συνιστά βεβήλωση, οφείλει να αντιδράσει εμπράκτως, για να αποτρέψει το ανοσιούργημα, η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως η ΕΕ, οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία -οι πνευματικοί δεσμοί της οποίας με τη βυζαντινή ορθοδοξία, από τα χρόνια της Αγίας Όλγας και του Αγίου Βλαδίμηρου, είναι ακατάλυτοι και διαρκείς».
Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο, Πέμπτη, 2 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να αποφανθεί για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, λαμβάνοντας απόφαση σχετικά με το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος, που μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Ανεβάζοντας το θερμόμετρο κι άλλο, κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα -βασισμένα σε τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος- ότι η πρώτη προσευχή στο ιστορικό μνημείο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 15 Ιουλίου.