Η Θεομητορική εορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής εορτάστηκε φέτος πανηγυρικώς στην Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο τον φερώνυμο προσκυνηματικό Ναό του Λόφου της Γορίτσας, όπου την παραμονή τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Η πανήγυρις τελέστηκε υπαιθρίως, παρουσία ικανού αριθμού προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «την χαρά της Αναστάσεως έρχεται σήμερα να ενισχύσει η εορτή της Παναγίας Μητέρας του Αναστάντος Χριστού, που είναι η Πηγή της Ζωής, καθώς έφερε στον κόσμο την Ζωή, που είναι ο Χριστός. Η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο για να βιώσουμε την Αναστάσιμη χαρά, όπως κι Εκείνη μυστικώς την βίωσε πλησίον του Υιού της, γι’ αυτό, έγινε η πρώτη που βίωσε την εμπειρία της Αναστάσεως. Η χαρά της Αναστάσεως δεν είναι κάτι επιδερμικό και επιπόλαιο. Είναι η βεβαιότητα ότι η αιωνιότητα είναι δική μας. Η Παναγία είναι Εκείνη που την χαρά της Αναστάσεως και την πίστη στον Υιό Της, την έκανε ενοποιό δύναμη. Και αυτή, την κατέστησε Μάνα των Μαθητών, αλλά και όλων εκείνων που πιστεύουν στον Χριστό. Και την Μητρική Της αγάπη την εκφράζει με κάθε τρόπο. Γνωρίζουμε ότι στη δύσκολη ώρα είναι κοντά μας, κατανοεί τις αμφιβολίες μας, αυξάνει την χαρά και μοιράζεται τον πόνο μας και ως Μάνα πρεσβεύει υπέρ όλων ημών στον Υιό και Θεό Της. Η Παναγία άντεξε τον μεγάλο πόνο του Σταυρού και όπως ο Υιός της, έτσι κι Εκείνη, συγχώρησε τους σταυρωτές, για να μας δείξει τον δρόμο της συγχωρητικότητας. Αυτή η συγχώρηση, όταν προσφέρεται, διασφαλίζει την συγχώρηση και των δικών μας αμαρτιών. Η Παναγία μας γίνεται η Ζωοδόχος Πηγή, που έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές μας και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο σαν κι αυτή που διανύουμε, κατά την οποία παιδαγωγούμεθα. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι και πιο δυνατοί απ’ αυτή τη δοκιμασία, δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο. Γι’ αυτό, σας καλώ όλους σε έντονη προσευχή προς την Παναγία μας. Εύχομαι δύναμη και υγεία. Η προσπάθεια δεν τελείωσε ακόμη…».
Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην δυσκολία των Μαθητών του Χριστού να Τον καταλάβουν, να διακρίνουν Ποιος ακριβώς είναι, μέχρι που Τον είδαν Αναστημένο κι έλαβαν το Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής. «Είναι αλήθεια, πως δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τον Χριστό, αν Τον προσεγγίσει απλώς με την λογική. Μπορεί να Τον θεωρήσει σοφό και διδάσκαλο, όπως έπραξαν πολλοί στο παρελθόν. Αν Τον προσεγγίσει με διάθεση εγωιστική, τότε δεν θα κατανοήσει τίποτα απ’ όσα ο ταπεινός Ιησούς κηρύττει στους ανθρώπους. Ο Χριστός προσεγγίζεται με την καρδιά. Ο Χριστός ομιλεί στις καθαρές καρδιές και όχι σ’ εκείνους που Τον προσεγγίζουν ως δούλοι ή μισθωτοί. Μόνο μια καθαρή καρδιά μπορεί να νιώσει τί σημαίνει το έλεος του Θεού, μπορεί να δει Θεό ενανθρωπήσαντα, μπορεί να κατανοήσει την συγχωρητικότητα του Θεού. Ο Χριστός στηλίτευσε μόνο την υποκρισία, εκείνους που φορούν το προσωπείο της, για να κρύψουν τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Μόνο μια καθαρή καρδιά μπορεί να προσεγγίσει τον Χριστό του ελέους, της αγάπης, της προσφοράς, της θυσίας. Τέτοιους μαθητές θέλει ο Χριστός, γεμάτους αγάπη, που δεν φοβούνται τον θάνατο, αλλά τον εννοούν ως την γέφυρα που οδηγεί στον Παράδεισο, δηλ. στην κοινωνία με τον Θεό…».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά του για την συλλειτουργία με δύο νέους Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, τον εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Κορνούτο και τον εφημέριο του Αγίου Βλασίου Πηλίου, π. Στέφανο Κολυνδρίνη, τους οποίους επαίνεσε για την αγάπη που έχουν για την Λατρεία, για την ευπρέπεια του Οίκου του Θεού, για την αγάπη προς τον τόπο όπου διακονούν: «Είναι ευλογία και χαρά για τον Επίσκοπο να βλέπει ότι, μέσα στην Τοπική του Εκκλησία, ελκύονται νέες ψυχές στην ιερωσύνη, που ενώνουν το ποίμνιο και κρατούν ζωντανά τα Θυσιαστήρια». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην Γερόντισσα Μαρκέλλα, που έδωσε ζωή, τα τελευταία χρόνια, στην παρακείμενη Μονή του Τιμίου Προδρόμου: «Αυτά είναι σημάδια ότι ο τόπος μας θα ζήσει. Κι αν διερχόμαστε την δοκιμασία της πανδημίας, κι αυτή θα περάσει και η επόμενη μέρα είθε να μας βρει ενωμένους και δυνατούς».