«Αν πλησιάσουμε με Πίστη τον Κύριο, θα λάβουμε τις ευεργεσίας το δώρημα, αλλά χρειάζεται να έχουμε πληρότητα στην ζωή μας και καρποφορία σωτηρίας, ώστε αυτό το πλησίασμα να γίνεται με ευγνωμοσύνη μεγάλη. Αυτή η ευγνωμοσύνη εκφράζει το ταπεινό φρόνημα και την αποδοχή του ελέους από έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, παρουσιάζοντας τα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, από τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου (18ος αιώνας) της περιοχής του Μελισσοχωρίου, όπου και Ιερούργησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου ε.έ., μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου.
»Το Κήρυγμα Ιησού Χριστού, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους ανθρώπους, διότι ο Θεός «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν», υπογράμμισε σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Αναστημένος Κύριος, ο Ιησούς Χριστός που είναι μαζί μας και κοντά μας συνεχώς, έρχεται για να μας σώσει και να μας λυτρώσει από την αμαρτία, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι Ορθόδοξος ή αιρετικός».
Παίρνοντας αφορμή από τον έναν λεπρό της Περικοπής, που γύρισε να ευχαριστήσει τον Κύριο, ο Μητροπολίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας από εμάς έχει ευεργετηθεί πολλές φορές από τον Θεό, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν σκεφτόμαστε, καθώς πορευόμαστε, να γυρίσουμε και να πούμε ένα ευχαριστώ για τα όσα μας χάρισε και τα όσα μας χαρίζει ο Κύριος. Η αχαριστία στην ζωή των ανθρώπων είναι κάτι που το συναντούμε καθημερινά και πολλές φορές πληγωνόμαστε και εμείς οι ίδιοι, όταν βλέπουμε ανθρώπους που έχουμε ευεργετήσαμε να μας γυρίζουν την πλάτη ή να μας ξεχνούν ή ακόμα και να βρίζουν».
Καταλήγοντας και αφού ευχήθηκε καταλλήλως επ’ ευκαιρία της ενάρξεως της Νέου Έτους, προέτρεψε, το πολυπληθές εκκλησίασμα που παρέστη με ευταξία και συπροσευχόμενο καθ΄ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, να μελετήσουν τον Βίο και να διδαχθούν μέσα από το μεγαλείο και την φιλοσοφία του σήμερα τιμωμένου από την Εκκλησία μας Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου.