Από την Ι.Μητρόπολη Λαγκαδά
Με λαμπρότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία και είναι αφιερωμένη από το έτος 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄, στη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την οριστική λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας.
Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος χοροστάτησε και εις τον Όρθρον, καθώς επίσης και της Ιεράς Λιτανεύσεως των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Στο κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης καθώς και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος και των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνας Τσομπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό πλαίσιο της σημερινής εορτής τονίζοντας ότι, σήμερα είναι μέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων των αγίων που αγωνίστηκαν και ομολόγησαν την Πίστη τους στο Χριστό και την Εκκλησία Του, που εδογμάτισαν για την Τιμή και την προσκύνηση των Αγίων Εικόνων και έθεσαν τις βάσεις για την εικαστική έκφραση της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.
Ο λόγος περί εικόνας όμως σήμερα, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσομπάνης, θα μπορούσε να επεκταθεί και στην σημερινή θέση της εικόνας στη ζωή των ανθρώπων. Ζούμε σε μία εποχή της εικόνας και στην εποχή του βλέμματος, μία εικόνα χίλιες λέξεις, όπως λέμε, αλλά ποια είναι η εικόνα αυτή που είναι τυλιγμένη σε ένα περιτύλιγμα και προσβάλει την αισθητική μας ή που μπορεί ασύστολα να ψεύδεται και να παραπλανά ή μήπως είναι η Εικόνα του Θεού, η αποτυπωμένη πάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο που δέχεται σήμερα τον βομβαρδισμό των σύγχρονων εικονομάχων;
Σήμερα μέσα στις λάσπες τις Ειδομένης και την παγερότητα των hot-Spot, η ανθρώπινη ύπαρξη, η εικόνα του Θεού δηλαδή, αναζητά την κοινωνία της αγάπης των προσώπων, και αντ΄ αυτού εξευτελίζεται από την παγερότητα των ψυχών που κυβερνούν τον κόσμο.
Κάποτε οι Εικονομάχοι έκαιγαν τις Εικόνες και κατέστρεφαν τα ξύλα, σήμερα οι Εικονομάχοι διαλύουν το ανθρώπινο πρόσωπο και τον πολιτισμό του, την πίστη και τα σεβάσματά του με την ίδια ακριβώς ή χειρότερη απάνθρωπη μανία.
Ενώ καταλήγοντας ο κ. Καθηγητής συμπλήρωσε, ότι η Ορθόδοξη Εικόνα είναι η Μαρτυρία της νίκης κατά του θανάτου από τον Αρχηγό της ζωής. Οι νόμοι της εικονογραφίας είναι νόμοι πνευματικής ζωής. Δύναμη της είναι η Δύναμη της Αναστάσεως και τέλος ότι μαθαίνει κανείς την γλώσσα της, με την Μετάνοια, την Προσευχή, την προσκύνηση και την μετοχή στο Μυστήριο της ζωής, που είναι η Θεία Λειτουργία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού συνέχαρη τον ομιλητή επεσήμανε, ότι ο καθένας από εμάς είναι μία Εικόνα του Θεού. Είμαστε όλοι εικόνες του Θεού. Εικόνες που έχουν πέσει και τσακιστεί, έχουν γίνει κομμάτια και βρίσκονται μέσα στον βούρκο και καίγονται με τις διάφορες δοκιμασίες. Για όλες όμως αυτές τις Εικόνες υπάρχει η Αναστήλωση και η Ανάταση, το Μυστήριο της Καινής Κτίσεως και η μεταποίηση εκ του φθαρτού προς το άφθαρτο
Ο πανηγυρικός εορτασμός της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας μας, έκλεισε λιτανευτικός με την επιστροφή στο Επισκοπείο του αντιγράφου της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία και είχε μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Ναό για την Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο.