Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών έλαβε χώραν η Πανήγυρις στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού. Προεξήρχε της Πανηγύρεως στον Εσπερινό, στον Ορθρο και στην Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,πλαισιωμένος κατά τον Εσπερινό από τον εκλεκτό προϊσταμενο του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιο Γιαννακίδη και πολλούς προσκυνητές ιερείς.Στο κήρυγμά του Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε επιγραμματικά την προσευχή ” Βασιλεύ Ουράνιε “,που απευθύνεται στο Αγ. Πνεύμα και είναι και το δοξαστικό των Στιχηρών του Εσπερινού.
Κατα την Θ. Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας της εορτής τον Μητροπολίτη Κορωνείας πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ναού,ο κατα σάρκα πατέρας του Πρωτοπρ. Χρήστος Γιαννακίδης και άλλοι ιερείς.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε :
Αγαπάμε ένα πρόσωπο,που είναι αγαθό και καλό,τόσο περισσότερο,όσο καλλίτερα το γνωρίζουμε. Για να αγαπήσουμε,λοιπόν,και το τρίτο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα , πρέπει να το γνωρίσουμε,όσο βέβαια μας επιτρέπουν οι περιορισμένες δυνατότητές μας. Ποιό είναι το έργο του Αγ. Πνεύματος στην ιστορία της Εκκλησίας,στην ιστορία της σωτηρίας μας ;
Ας αρχίσουμε από τον Ευαγγελισμό της Παναγίας. ” Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σέ ” της λέει ο Άγγελος. Και πραγματικά ” ευρέθη εν γαστρί έχουσα εκ Πνεύματος Αγίου”
Οπως ομολογούμε και στό Σύμβολο της Πίστεως ” σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπίσαντα ” ομολογούμε για τον Χριστό.
Κατά την Βάπτιση του Χριστού το Αγ. Πνεύμα ” κατήλθε ” εν είδει σωματικώ ” ωσεί Περιστερά ” για να μαρτυρήσει για τον Χριστό . Συχνά και σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται στην Κ. Διαθήκη. Ο Χριστός περί το τέλος της επίγειας εν σώματι ζωής του θα πει για το Άγιο Πνεύμα : ” Οταν έλθη ο Παράκλητος,το Πνεύμα της αληθείας..εκείνος μαρτυρήσει περί εμού “.
Το Αγ. Πνεύμα είναι παρόν στην ζωη της Εκκλησίας και των πιστών.
Βαπτιζόμαστε στο ” όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγ. Πνεύματος ” και λαμβάνουμε με το Μυστήριο του Χρίσματος τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος.
” Σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον “λέμε στην γνωστή προσευχή της Εκκλησίας μας. Και είναι το Αγ. Πνεύμα ” ο θησαυρός των αγαθών “. Ποια είναι τα αγαθά αυτά ; Η ελευθερία!
” Ού δε τον Πνεύμα Κυρίου ( εκεί ) ελευθερία ” ( Β Κοριν. γ, 17 ) , γιατί μας δίνει την δύναμη να απελευθερωθούμε απο τα πάθη μας. Και μας χαρίζει τους καρπούς του
( Γάλ. ε, 22 – 23 ) που είναι : Αγάπη : Πρώτη και μεγάλη αρετή. Χαρά : που τόσο λείπει από τον σημερινό άνθρωπο. Ειρήνη ( εσωτερική και εξωτερική ) : Άλλο επειγόντως ζητούμενο. Μακροθυμία : Μεγάλη καρδιά,όχι στενοκαρδία, καχυποψία και μικροψυχία.
Χρηστότης : να είμαστε χρήσιμοι, πρόθυμοι να εξυπηρετούμε. Αγαθωσύνη : Καλωσύνη .
Πίστις : που δεν κλονίζεται παρά τις πολλές σύγχρονες επιθέσεις. Πίστις σημαίνει, βέβαια, και αξιοπιςτία.Δηλ.να είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης. Πραότης : που είναι απόδειξη ψυχικής δυνάμεως. Εγκράτεια : Ακατανόητη και ακατόρθωτη χωρίς την Χάρη του Αγ. Πνεύματος.
Γι’ αυτό ας μη λυπούμε το Αγ. Πνεύμα και ας μη σβήνουμε την φλόγα του στην καρδιά μας. Ο ” θησαυρός των αγαθών ” του Αγ. Πνεύματος μας προσφέρεται. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας να τον δεχθούμε.