Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των πιστών,που κατέκλυσαν τον παμμέγιστο Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών κατά την Θ. Λειτουργία.
Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ.Λειτουργίας ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού και άλλους από άλλες ενορίες.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας είπε :
Θα συνεχίσουμε τις σκέψεις μας ερμηνεύοντας το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος.
Μετά το ” Αθλοφόρε, Αγιε και Ιαματικέ “,που πλησιάσαμε χθές,προχωρούμε σήμερα στο όνομα του Αγίου.
” Παντελεήμων ” ( στο Απολυτίκιο κλητική Παντελεήμον ). Τί τιμή για τον Άγιο ! Αναφέρεται μάλιστα ότι είναι θεοσδοτο και από Παντολέων ονομάσθηκε Παντελεήμων. Ελεεί τους πάντες μιμούμενος τον Θεό,που είναι” ο Ελεήμων “. Γι’ αυτό και συνεχίζει το Απολυτίκιο :
” πρέσβευε τω Ελήμονι Θεώ “. Παλαιά πρεσβευτές έστελναν οι Βασιλείς σε άλλους Βασιλείς και άλλα κράτη,για να συνθηκολογήσουν, να σταματήσουν οι μεταξύ τους συγκρούσεις ή για διάφορες άλλες διαπραγματεύσεις. Και μέχρι σήμερα έχουμε τους πρέσβεις διαφόρων χωρών,που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών τους. Πρεσβευτής προς τον Θεό για μας ζητάμε να γίνει ο Αγ. Παντελεήμων. Και μάλιστα προς τον Ελεήμονα Θεόν.
Ο Θεός μας δεν είναι ένας Θεός – φόβητρο ή ένας Θεός – τιμωρός. Είναι ο στοργικός Πατέρας. Ο κατ ‘ εξοχήν Ελεήμων. Θα ερωτήσετε : Δεν θα τιμωρήσει κατά την Δευτέρα Παρουσία τους αμαρτωλούς ; Ας ακούσουμε τί απαντά ένας μεγάλος δογματικός Πατήρ της Εκκλησίας, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός : ” Ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι. Έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού. Έστι ουν η μεν μετοχή τρυφή,η δε αμεθεξία κόλασις “. Δηλ. Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται.
Και για τί ζητάμε να πρεσβεύει ο Αγιος προς τον Ελεήμονα Θεόν ; ” ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών “. Είναι κάπως παράδοξο. Από ένα ιατρό θα ζητούσαμε πρωτίστως να πρεσβεύει για την υγεία του σώματος. Να θεραπευθούν οι αρρώστιες μας. Όμως η ποιό κρίσιμη και επικίνδυνη αρρώστια είναι η αρρώστια της ψυχής. Όταν οι ενοχές βασανίζουν τον άνθρωπο, τότε και το σώμα συμπάσχει με την ψυχή. Είμαστε ψυχοσωματικό όλον. Προέχει,λοιπόν, η υγεία της ψυχής. Και οι ενοχές μόνο με την “άφεσιν ” διαγράφονται. Το Αίμα του Χριστού καθαρίζει τις συνειδήςεις μας ” από νεκρών έργων ” ( Έβρ. θ, 14 ) . Και αυτή η εσωτερική μας υγεία αντανακλάται και εξωτερικά. Να γιατί ζητάμε από τον Αγ. Παντελεήμονα να ζητά από τον Θεό την άφεση των ” πταισμάτων ” μας. Και τότε ” καρδίας ευφραινομένης το πρόσωπον θάλλει ” !
Αυτήν την χαρά και την ευφροσύνη ας χαρίζει ο Αγ. Παντελεήμων με τις πρεσβείες του σε όλους μας.
Προ του ” δι’ευχών ” ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συμμετοχή του στην πανήγυρη και του ευχήθηκε τα δέοντα επί τοις ονομαστηρίοις του.