You are currently viewing Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Μονή του Οσίου Λουκά

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Μονή του Οσίου Λουκά

  • Reading time:2 mins read

Με λαμπρότητα τιμήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 η επέτειος της κηρύξεως της Επαναστάσεως στη Ρούμελη (27 Μαρτίου 1821) στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το πρωί της 31ης Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον παραπλεύρως του Καθολικού Ιερό Ναό της Παναγίας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος που κατέκλυσε τον Ναό και τους γύρω χώρους. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας της Ι.Μητροπόλεως Ηλείας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Σταυρό του Κυρίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε Δοξολογία στο Καθολικό, στο οποίο πριν από 198 χρόνια κηρύχθηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, πλαισιουμένου από τους κληρικούς της περιοχής, τους άρχοντες, τους πιστούς, καθώς και τους  μαθητές των σχολείων της περιοχής με τις σημαίες. Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την επέτειο της εθνεγερσίας στη Ρούμελη αναφέρθηκε στη φιλοπατρία, η οποία δεν είναι εθνικισμός, τονίζοντας πως αυτή η αγάπη προς την πατρίδα μας χάρισε την ιστορική συνέχεια ως έθνος.

Κατόπιν τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Αρετή Μουλαρά, η οποία με γλαφυρό και παρασταστικό τρόπο παρουσίασε τα γεγονότα της κηρύξεως της Επαναστάσεως στη Ρούμελη, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική έκβαση του Αγώνα, τονίζοντας την συμβολή της Μονής του Οσίου Λουκά, και των δύο πρωτεργατών του ξεσηκωμού της Ρούμελης του Αθανασίου Διάκου και του Ησαΐα Σαλώνων. Ενώ, έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια του σοφού Μακρυγιάννη «τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί…» και με ομόνοια να αγωνιζόμαστε για το καλό της και λέγοντας πως εις όλους εμάς μένει να ισιάσουμε και να στολίσουμε τούτον τον τόπο που οι αγωνιστές του ’21 ελευθέρωσαν.

Στη συνέχεια έμπροσθεν του μνημείου του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την επανάσταση του 1821, καθώς και κατάθεση στεφάνων. Ενώ, η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Τέλος, όπως πάντα στο φιλόξενο αρχονταρίκι της Μονής εδόθη σε όλους τους προσκυνητές και επισκέπτες το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.