ΠΗΓΗ:Αριστείδης Βικέτος
Μετά από 60 χρόνια τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των ενετικών τειχών περιοχή της κατεχόμενης από το 1974. Η κυρία Μαρία ήταν πολύ συγκινημένη , γιατί ο πατέρας της, π. Αβραάμ ήταν ο τελευταίος ιερέας του ναού. Το πατρικό σπίτι βρίσκεται απέναντι από τον ναό. Τα τελευταία χρόνια, αφότου επιτρέπεται να λειτουργείται ο ναός, η κ. Μαρία έχει την φροντίδα να είναι αυτός στην εντέλεια.
Στην Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος , συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας –Αμμοχώστου, Βασιλείου , ο ναός ήταν κατάμεστος. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και βουλευτές του κόμματος της επαρχίας Αμμοχώστου.
Στο τέλος της Δοξολογίας και πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία εξήλθαν από το Ιερό Βήμα οι ιερείς και οι διάκονοι. Ο έχων τα πρεσβεία ιερέας κρατούσε υπερυψωμένο αργυρό δίσκο, μέσα στον οποίο ήταν η εικόνα του Χριστού με άνθη. Έγινε λιτάνευση εντός του ναού και στο τέλος τοποθετήθηκε πάνω σε μικρό τραπέζι. Ο μητροπολίτης Αθανάσιος κατήλθε από τον αρχιερατικό θρόνο θύμιασε την εικόνα σταυροειδώς και έψαλε το απολυτίκιο: «Την άχραντον Εικόνα σου προσκυνούμεν Αγαθὲ αιτούμενοι συγχώρησιν των πταισμάτων ημών Χριστὲ ο Θεὸς· …». Μετά ο κ. Αθανάσιος , ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας , οι ιερείς , οι διάκονοι και οι πιστοί ασπάστηκαν με ευλάβεια την εικόνα.
Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Λεμεσού τόνισε ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας «είναι ημέρα χαράς και αναστάσιμης πανηγύρεως για την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Επεσήμανε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία η εικόνα δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός , είπε, μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Ο κ. Αθανάσιος εξέφρασε μεγάλη χαρά, που του δόθηκε η ευκαιρία τέτοια μέρα να λειτουργήσει στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού. Σε ανάμνηση του συλλείτουργου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας , Βασίλειος του πρόσφερε εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, έργο αγιογράφου με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο των υπέρ της Ορθοδόξου «πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων», καθώς και για τους Αμμοχωστιανούς τους «ειρηνικώς κοιμηθέντας και μαρτυρικώς τελειωθέντας.»
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε ιερά πομπή και έγινε γύρω από τον ναό η λιτάνευση των εικόνων. Ο μητροπολίτης Αθανάσιος ανέγνωσε μεγαλόφωνα το προοίμιο του Συνοδικό της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Οι ψάλτες έψελναν το απολυτίκιο : «Την«Τὴν ἄχραντον Εἰκόνα σου…». Κατά την λιτανεία έγιναν τέσσερις στάσεις , στις οποίες αναπέμπονταν δεήσεις και οι Μητροπολίτες εναλλάξ διάβαζαν τμήματα του «Συμβόλου της Πίστεως» και των όρων του Συνοδικού της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Αναπέμφθηκε δέηση. Κατά την είσοδο στον ναό οι Αρχιερείς, οι ιερείς και οι ψάλτες έψαλαν το μεγάλο προκείμενο: «Τις Θεός μέγας ως ο Θεὸς ημών; Σὺ εί ο Θεὸς ο ποιών θαυμάσια μόνος».