Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει ούτε σεντ στον Συνεργατισμό, ξεκαθάρισε με αποκλειστικές δηλώσεις στο Capital Today ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Σύμφωνα με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο τραπεζικός τομέας δεν βρίσκεται πλέον στα επενδυτικά πλάνα της Αρχιεπισκοπής, ενώ ξεκαθάρισε πως έχουν μπει στο ψυγείο οι προηγούμενες εξαγγελίες του για δημιουργία Τράπεζας η οποία θα ελέγχεται από την Εκκλησία. «Η Εκκλησία δεν έχει πλέον την οικονομική ευχέρεια να επενδύσει στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου», διευκρίνισε.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ξεκαθάρισε πως τους ενδιαφέρουν άλλες επενδύσεις στην Εκκλησία της Κύπρου, για τις οποίες ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Να κάνετε υπομονή και όταν είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις», κατέληξε.
Επιστροφή €4,8 εκ. σε Ναούς
Σύμφωνα με την «Αλήθεια», το ποσό των 4,872.790 ευρώ επέστρεψε μέχρι σήμερα το δημόσιο σε δεκάδες κυπριακές εκκλησίες, ενώ υπολείπεται ακόμα η επιστροφή άλλου 1,2 εκατομμυρίου.
Το ποσό αυτό αφορά επιστροφή ΦΠΑ προς τις εκκλησίες, για τις περιπτώσεις οικοδομικών και άλλων εργασιών που έκαναν.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό έγινε στη βάση απόφασης που είχε πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Μαρτίου του 2012, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους για φορολογικά θέματα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, «η Εκκλησία της Κύπρου απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και τη συντήρηση (συνίσταται σε εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, ελαιοχρωματιστή και οικοδομικές εργασίες) ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου».
Η απαλλαγή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται με την παραχώρηση κατά χάριν κρατικής χορηγίας, έναντι του καταβληθέντος ΦΠΑ.
Στη βάση συμφωνημένης διαδικασίας, όλα τα αιτήματα για την απαλλαγή του ΦΠΑ υποβάλλονται μέσω του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου προς το Τμήμα Φορολογίας, όπου γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.
Στη συνέχεια, το Τμήμα Φορολογίας υποβάλλει εισήγηση προς τον γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος αποφασίζει για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος.