You are currently viewing Κύκκου Νικηφόρος: «Θεήλατος οιακοστρόφος της Εκκλησίας» ο Άγιος Νικόλαος

Κύκκου Νικηφόρος: «Θεήλατος οιακοστρόφος της Εκκλησίας» ο Άγιος Νικόλαος

  • Reading time:1 mins read

Ως «όαση πνευματικής ευφροσύνης και παιδαγωγούσας ανάπαυλας», αλλά και «αφορμή ωραίων ψυχικών ανατάσεων για τον λαό μας» αποτελούν οι μορφές των αγίων μας, όπως εύστοχα τόνισε, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, στον εμπνευσμένο εγκωμιαστικό του λόγο επί τη μνήμη του αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού.

Ο της του Κύκκου Μονής Καθηγούμενος και σεπτός ποιμενάρχης της θεοσώστου Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, ο οποίος προέστη το πρωί της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, στην Λευκωσία, σημείωσε ότι «στην εποχή μας αυτή, που την χαρακτηρίζει μια φρενιτιώδης και υλόφρονη παραπληξία», οι άγιοι της Εκκλησίας μας αποτελούν «πυξίδες που προσανατολίζουν την ζωή μας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον άγιο Νικόλαο ως «ξεχωριστή ψηφίδα στο μωσαϊκό αυτό της καρποφόρου παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, στη ζωή της Εκκλησίας μας».

«Σήμερα τιμούμε ένα φωτοβόλο ιεράρχη, υπέροχο πηδαλιούχο και θεήλατο οιακοστρόφο της Εκκλησίας, “ιεραρχών την καλλονήν, και των πατέρων κλέος, την βρύσιν των θαυμάτων και των πιστών αντιλήπτορα μέγιστο” κατά την μελουργική γραφίδα του υμνωδού, τον άγιο επίσκοπο των Μύρων της Λυκίας, τον θαυματουργό Νικόλαο».

Αφού αναφέρθηκε στη συνέχεια στον βίο, την πολύπλευρη κοινωνικοποιμαντική του παρουσία, προσφορά και δράση, υπογράμμισε ότι «ο άγιος Νικόλαος υπήρξε και ακριβής εκφραστής της ευαγγελικής αλήθειας και ήταν πραγματικά για την εποχή του, όπως και το απολυτίκιό του μας λέει: “Κανόνας πίστεως”».

Ο Πανιερώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καταλυτική συμμετοχή του Αγίου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκλήθηκε για να αντιμετωπίσει την Χριστομάχο λαίλαπα του Αρειανισμού, στην οποία «υπερασπίστηκε με θέρμη την αλήθεια, και κατά την παράδοση σε μια συνεδρία της Συνόδου, παρόλο που τον χαρακτήριζε η νηφαλιότητα σε βαθμό που και στο απολυτίκιό του καλείται “εικόνα πραότητητος”, δεν άντεξε τη λυσσώδη κατά του Θεανδρικού του Κυρίου προσώπου επίθεση του Αρείου, και τον ράπισε – χαστούκισε, προκαλώντας την οργή του Αυτοκράτορα, ο οποίος και διέταξε την φυλάκισή του».

«Ο άγιος Νικόλαος με το παράδειγμά του διδάσκει σε μας την αναγκαιότητα της συνάντησης και ουσιαστικής επαφής με τον Σωτήρα Χριστό. Και δεν νοείται ουσιαστική σχέση με τον Χριστό χωρίς μετάνοια, εξομολόγηση, και συμμετοχή στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας: “ο τρώγων μου την σάρκα και ο πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ”, διακήρυξε ο ίδιος ο Χριστός».

«Ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Νικόλαος είναι οδοδείκτης που μας δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό που είναι η αληθινή χαρά, ευτυχία και μακαριότητα», τόνισε, κατακλείοντας τον λόγο του, ο Κύκκου Νικηφόρος, για να προτρέψει ακολούθως τον θεοφιλή λαό μας να ακολουθήσει και να μιμηθεί το παράδειγμά του.

«Ας σταυρώσουμε μέσα μας τον εγωϊσμό, την οργή, τον φθόνο, το μίσος, την μνησικακία, την έχθρα, τα σαρκικά πάθη και στη συνέχεια ας εδραιώσουμε μέσα μας, την αγάπη, την ταπείνωση, την ανεξικακία, τη συγγνώμη, την ανοχή, τη μακροθυμία, την υπομονή και την πραότητα. Αν αυτό κάνουμε, τότε να είστε βέβαιοι, ότι και εμείς κληρονόμοι της θείας Βασιλείας θα γίνουμε. Αλλά και στην παρούσα επίγεια ζωή μας, θα έχουμε τις αποτελεσματικές προς τον Θεό μεσιτείες του εορταζομένου σήμερα αγίου Νικολάου και έτσι θα φανεί ίλεως ο Κύριος και βεβαία θα έχουμε τη σωστική του βοήθεια σε όλα τα προβλήματα και τους κινδύνους, που μας ταλανίζουν, όπως είναι το χρονίζον εθνικό μας πρόβλημα, η θανατηφόρος του κορωνοϊού πανδημία και η απότοκη του κορωνοϊού οικονομική του λαού μας δυσπραγία κ.ά.», πρόσθεσε.