Μάχη για το ποιός από τους δύο – ο Πούτιν ή ο Παυλόπουλος -θα καθίσει στον δεσποτικό θρόνο, κατά την επίσημη Δοξολογία υποδοχής του Ρώσου Προέδρου, εκτυλίχθηκε στο παρασκήνιο στο Αγιο Όρος όπως έγινε ευρύτερα γνωστό την ίδια κιόλας ημέρα.
‘Οπως αποκάλυψε ο Τύπος, στο παρασκήνιο της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθωνική Πολιτεία, εκτυλίχθηκε διπλωματική μάχη της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Κοινότητα του Αγίου Ορους για το ποιός – ο Πούτιν ή ο Παυλόπουλος – θα καθίσει στον Δεσποτικό Θρόνο, όπως προβλέπει το Αγιορείτικο τυπικό για τον κάθε υψηλό επισκέπτη στον οποίο αποδίδονται οι ύψιστες τιμές.
«Νικητής» από αυτή την αναμέτρηση, όπως έγινε γνωστό ,εξήλθε τελικώς ο Πρόεδρος κ.Πούτιν, ο οποίος και παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στο Καθολικό του Πρωτάτου από τον επισκοπικό- δεσποτικό θρόνο.Είναι ο ίδιος θρόνος στον οποίο έχουν ανέλθει ιστορικά όλοι οι επίσημοι επισκέπτες του Αγίου Όρους.
Το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ του εκπροσώπου του Υπ.Εξ. και της Ιεράς Κοινότητας, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος Πούριν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο ‘Ελληνας ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.
Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο Παραθρόνιο, πλάι στον κ. Πούτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η προσπάθεια συμβιβασμού με την πρόταση που κατέθεσε η εθιμοτυπία του Υπ.Εξ. Ελλάδος,δια της τοποθέτησης δυο ίδιων μεγαλοπρεπών πολυθρόνων, μπροστά στον Δεσποτικό Θρόνο, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι κ. Παυλόπουλος και Πούτιν, την Δοξολογία,δεν έγινε δεκτή από την Ιερά Κοινότητα με το επιχείρημα οτι ο Ρώσος πρόεδροςκ. Πούτιν, είναι το τιμώμενο πρόσωπο και άραγε αυτός δικαιούται να ανέβει στον επισκοπικό θρόνο, όπως ακριβώς έκανε και ο κ. Παυλόπουλος προ δύο εβδομάδων όταν επισκέφθηκε ο ίδιος μόνος του το Αγιο Όρος. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Πεόεδρος κ. Παυλόπουλος, δεν πήγε στην δοξολογία αλλά παρέμεινε σε χώρο του Πρωτάτου και στη συνέχεια αφού τελείωσε η Δοξολογία τον υποδέχθηκε στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.
Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ.Πούτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι Αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα και ο Αγιος Πρωτεπιστάτης, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε να υποδεχθεί τον ομόλογό του στις στην είσοδο της Κοινότητας. Εξάλλου σε όλο το ταξίδι φάνηκε ξεκάθαρα οτι οι Αγιορείτες έδειχναν περισσότερο οικείοι και φιλικοί προς τον Πρόεδρο Πούτιν, παρά προς τον κ. Παυλόπουλο.
Στην όλη συζήτηση, που διεξήχθη για το συγκεκριμένο πρόβλημα, σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιερας Κοινότητας, συμμετείχε μεταξύ των άλλων ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και υπονομευτικό τον ρόλο του και γιαυτό απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.
Τελικώς «θύμα» της σύγκρουσης αυτής υπήρξε ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ κ. Στάθης Λιάντας, τον οποίο η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικής κοινωνίας με την επιστολή της προς το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε εφεξής ανεπιθύμητο πρόσωπο και άσχετο με την ισχύουσα εθιμοτυπία στο Άγιο Όρος…