Ποιοι προβάλλουν ως διάδοχοι
ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ
Κλείνει ο κύκλος των παραιτήσεων Μητροπολιτών με προχωρημένη ηλικία και με προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Μετά την παραίτηση του 91χρονου Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεοκλήτου, σήμερα, 23 Αυγούστου η Εκκλησία κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο το οποίο θα επιφέρει ενδεχομένως την θέσπιση ορίου ηλικίας για τους Αρχιερείς.
Η παραίτηση του Γέροντα Φλωρίνης Θεοκλήτου, ήταν η τελευταία μετά από εκείνες του 88χρονου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου στις 7 Αυγούστου και του 92χρονου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Τίτου, στις 17 Αυγούστου. Όπως προκύπτει δεν προβλέπεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση ο 93χρονος Μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος, εκτός αν η θρυλούμενη νέα συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο αποδώσει καρπούς και έτσι θα είναι η τέταρτη παραίτηση εντός θέρους.
Οι παραιτήσεις των Ιεραρχών θα τεθούν στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 24 και 25 Αυγούστου, η οποία θα συνεδριάσει για τελευταία φορά υπό την παρούσα σύνθεσή της. Οι παραιτήσεις αναμένεται να γίνουν δεκτές και στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες Μητροπόλεις σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα κηρυχθούν εν χηρεία και θα οριστούν οι Τοποτηρητές.
Όλες οι παραιτήσεις των Μητροπολιτών αποδίδονται σε θέματα υγείας και προχωρημένης ηλικίας, με συνέπεια την αδυναμία άσκησης των λειτουργικών καθηκόντων τους στον επιθυμητό βαθμό.
Η παραίτηση του εμβληματικού και αναμφίβολα ισχυρού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, εκτιμάται ότι έκανε την αρχή και συμπαρέσυρε και τους άλλους δύο ηλικιωμένους Ιεράρχες και αυτό ήταν ένα σχέδιο του Αρχιεπισκόπου το οποίο πέρασε στην Επιτροπή με την προτροπή να μη διαρρεύσει μέχρις ότου να υλοποιηθεί,πράγμα που επετεύχθη. Μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής πριν γίνει γνωστή η επίσκεψη του Χίου Μάρκου στον γέροντα Θεσσαλονίκης έλεγαν στις συζητήσεις τους ότι θα συνέλθουν τον προσεχή Φεβρουάριο για να ασχοληθούν με την αποστολή που τους ανατέθηκε! Αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν μπλόφα.
Οι υποψήφιοι για τις Μητεοπόλεις που θα κενωθούν.
Αδιαφιλονίκητο «φαβορί» για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ο Αντιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος. Σε ηλικία 46 ετών ο Φιλόθεος, θεωρείται άξιος και ικανός κληρικός για να φέρει εις πέρας το έργο που θα αναλάβει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Χαίρει ευρείας αποδοχής από το σύνολο της Ιεραρχίας ενώ απολαμβάνει της ιδιαίτερης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Όπως λένε οι καλώς γνωρίζοντες τα των Αρχιερατικών εκλογών θα συγκεντρώσει ρεκόρ ψήφων. Και αυτό αποτελεί μια παλαιά παράδοση: ο εκάστοτε Αρχιγραμματεύς να υπερψηφίζεται για Μητροπολίτης. Την παράδοση αυτή δυστυχώς ανέτρεψε η υποψηφιότητα του Μεθώνης Κλήμη σε Μητροπολίτη Περιστερίου.
Για το θέμα του ματαθετού για τη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα. Τα όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν για τον Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ ή τον Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιο , ότι δήθεν ενδιαφέρονται και κινούνται για τη Θεσσαλονίκη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο μόνος που όλα δείχνουν ότι επιθυμεί και θα διεκδικήσει να περάσει το μεταθετό αφού πάρει την ευλογία και το καλώς έχειν του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. Ο δραστήριος Μητροπολίτης Βεροίας λέγεται ότι επιθυμεί να τερματίσει τον Αρχιερατικό βίο του εκεί από όπου ξεκίνησε δικαιώνοντας με την εκλογή του τη μνήμη και των δύο Γεροντάδων του Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Α ´ του Παπαγεωργίου και Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β ´ του Χρυσοφάκη. Θα δούμε τι θα πει ο Πατριάρχης και πως θα αντιδράσει η Ιεραρχία. Το μεταθετό ως γνωστόν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αφού θα πρέπει σε δύο ψηφοφορίες να συγκεντρώσουν τα 2/3 + 1 της Ιεραρχίας.
Η ιδιαίτερη κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί στον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Βαρνάβα με τις συχνές επισκέψεις του στο Φανάρι και όπου βρίσκεται ο Πατριάρχης το αποδίδουν περισσότερο στην επιθυμία του εν λόγω Ιεράρχη να παραλάβει τη σκυτάλη του Μακαριστού Δράμας Παύλου και να θεωρείται πλέον ως ο ακραιφνέστερος Πατριαρχικός Ιεράρχης της Μακεδονίας μας και λιγότερο στην επιθυμία του να μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε ως Νεαπόλεως είναι ο πραγματικός Θεσσαλονίκης αφού διαφεντεύει στο μεγαλύτερο μέρος της συμπρωτεύουσας.
Για την Μητρόπολη Παραμυθίας, υπάρχει μια παλιά υπόσχεση – από το 2008- του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον πολλαπλώς αδικημένο από την Εκκλησία Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο. Δεν ξέρουμε προς το παρόν τις διαθέσεις του Αρχιεπισκόπου. Το βέβαιο είναι ότι πολλοί εκ των Ιεραρχών θα εργαστούν γιαυτή την υποψηφιότητα. Επίσης κάποιοι άλλοι Ιεράρχες που διεκδικούν ρόλο Γεροντάδων θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τα τεκνία τους αφού πρώτα ο Αρχιεπίσκοπος αποσαφηνίσει τη θέση του.
Τέλος, για τη Μητρόπολη Φλωρίνης, ως πιθανότερος διάδοχος του Θεοκλήτου, παρουσιάζεται ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, πατέρας Ειρηναίος Λαφτσής.
Ο 59χρονος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Αρχιμ.Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος συνέδραμε για χρόνια τον Άνθιμο, επικουρώντας τον ουσιαστικά στο δύσκολο έργο του, θεωρείται μια ισχυρή υποψηφιότητα που θα θελήσει να διεκδικήσει μία Μητρόπολη αφού πάρει το χρίσμα από τον Αρχιεπίσκοπο.
Ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας της επιτροπής συνοδικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος υποστηρίζεται από το Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο είναι μια υποψηφιότητα που θα μας απασχολήσει.
Με τις παραιτήσεις των τριών Μητροπολιτών ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος.Προηγήθηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής, την οποία συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μη θέλοντας να κάνει χρήση της δυνατότητας, που του δίνει το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για σύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής , της οποίας πάντα πρόεδρος,είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Συνοδική Επιτροπή υπό τον Σεβ. Χίου Μάρκο ως Πρόεδρο και μέλη τους Φθιώτιδος Συμεών και Λαρίσης Ιερώνυμο, αξιολόγησε τη δυνατότητα άσκησης των ποιμαντικών καθηκόντων των παραιτηθέντων Μητροπολιτών, επιδεικνύνοντας ιδιαίτερο σεβασμό και πήρε τις παραιτήσεις σε τρείς εξ αυτών. Το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από την θέση που θα πάρει η Ιεραρχία.