Σήμερα την 17η Οκτωβρίου 2023, ημέρα Τρίτη, στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσίασε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και την καθηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας ΕικοσιφοινίσσηςΟσιωτάτη Μοναχή Αντωνίνη τρία (3) κλαπέντα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής ήτοι τα:
α) Χειρόγραφο χαρτώο διαστάσεων 21,5Χ15,9 εκ., του 16/17ου αιώνα, βέρβιο άλλοτε της Ιεράς Μονής (παραδίδει ονόματα ευεργετών, δωρητών και κτητόρων),
β) Χειρόγραφο χαρτώο διαστάσεων 29,3Χ20 εκ., του 17ου αιώνα, βέρβιο επίσης της Ιεράς Μονής (παραδίδει ονόματακτητόρων, δωρητών και ευεργετών), απαντούν διάφορες σημειώσεις σε έτη από Χριστού γεννήσεως, 7142 κ.α.),
γ) Χειρόγραφο χαρτώο διαστάσεων 31Χ21 εκ., του 17ου αιώνα, βέρβιο άλλοτε της Ιεράς Μονής (παραδίδει ονόματα κτητόρων, δωρητών και ευεργετών της Μονής), απαντούν διάφορες σημειώσεις που μας παραπέμπουν στον 17ο αιώνα (στο 1614, 1630, 1639 κ.α.).
Τα ανωτέρω περιήλθαν στην νόμιμη κατοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την συλλογή του Οίκου Πλειστηριασμών SwannAuctionGalleriesτης Νέας Υόρκης. Οφείλονται θερμές ευχαριστίες εις τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την καθοριστική του συμβολή στην διαδικασία εντοπισμού και επαναπατρισμού των συγκεκριμένων χειρογράφων.
Ειδικότερα, τα εν λόγω χειρόγραφα μετά την κλοπή τους από τους Βούλγαρους κατακτητές το έτος 1917 από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, κατέληξαν μετά από περιπέτειες, στην Αμερική από όπου και πουλήθηκαν το 2008 από τον ανωτέρω Οίκο σε συλλέκτη του Σικάγου, ο οποίος και τα επέστρεψε στον ανωτέρω Οίκο όταν διαπίστωσε την νομικά και ηθικά επισφαλή κυριότητά τους. Τα χειρόγραφα παρέμεναν για χρόνια στον συγκεκριμένο Οίκο έως ότου, σχετικά πρόσφατα και αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κλεμμένα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, αποφασίσθηκε από τους υπευθύνους του να προβούν στις νόμιμες ενέργειες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε αυτά να επιστραφούν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.
Για το λόγο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και την καθηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας ΕικοσιφοινίσσηςΟσιωτάτη Μοναχή Αντωνίνη τα ανωτέρω τρία χειρόγραφα για να επιστραφούν και να αποθησαυρισθούν στον φυσικό τους χώρο, στην Ιερά Μονή.
Στην τελετή παράδοσης των χειρογράφων ήταν παρόντες ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ελευθέριος Ν. Χρυσοχόος, Γραμματεύς του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Ιερολογ. Διάκονος κ. Γεώργιος Κουνουπάκης εκ της Ι. Μητροπόλεως Δράμας.
Επισήμανση ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ:
Για τα την εξεύρεση των χειρογράφων αυτών έδωσε μεγάλο αγώνα για να τα βρεί και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν ο Μακαριστός αγωνιστής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.Είχε προβεί με εντολή και άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και τα είχε εντοπίσει πριν φύγει από τη ζωή. Και σήμερα που θα εισέπραττε τη χαρά των αγώνων του και της κοπιώδους προσπάθειας που κατέβαλε, πρωταγωνιστούν άλλοι και απολαμβάνουν την δόξα που του ανήκε! Και το χειρότερο: δεν λένε λέξη για τον Παύλο και τα όσα έκανε! Αυτό μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση! Και το θέμα είναι ότι ο Πατριάρχης γνώριζε και γνωρίζει τα πάντα και κυρίως τι ξόδεψε ο Παύλος( ακόμη και προσωπικά του χρήματα) για να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα.
Και έπεται συνέχεια με τα σπουδαία Χειρόγραφα που κατέχει παράνομα το Πανεπιστήμιο του Princeton. Πρόκειται για το Ευαγγελιστάριο ή μάλλον περί 46 σπαραγμάτων (δηλαδή φύλλων).
Είναι αυτά που ήθελε να ιδιοποιηθεί ο Ελπιδοφόρος και ζητούσε από το Πανεπιστήμιο να του επιτρέψει να διδάξει εκεί για δυο χρόνια και αυτός ως αντιστάθμισμα να τους επιτρέψει να κρατήσουν αυτά τα σπάνια Χειρόγραφα!
Η ανάδειξη του σε Καθηγητή του Princeton θα ήταν το «ενοίκιο» για να κρατήσουν άχρι καιρού τα χειρόγραφα!
Αλλά του χάλασε την σούπα ο Παύλος που όταν το άκουσε απαγόρευσε και στον ίδιο και στο πανεπιστήμιο οποιαδήποτε συναλλαγή με δόλωμα αυτά τα χειρόγραφα. Δημοσιεύουμε σε άλλη στήλη την απαντητική επιστολή του Παύλου σε επιστολή του Ελπιδοφόρου προς το Φανάρι με την οποία αποκαλούσε τον Παύλο επαρχιώτη! Πήγε ο χωρικός στο Νέο Κόσμο κι έγινε κοσμοπολίτης και αποκαλεί τους άλλους επαρχιώτες!