You are currently viewing Καμία πληροφόρηση από τη Σχολή για την προειδοποίηση των Ακαδημαϊκών Αρχών

Καμία πληροφόρηση από τη Σχολή για την προειδοποίηση των Ακαδημαϊκών Αρχών

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου/«ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»- Νέας Υόρκης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ουδεμία πληροφόρηση έχει γίνει μέχρι στιγμής από τους υπευθύνους του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, αναφορικά με τα σοβαρά ακαδημαϊκά και οικονομικά προβλήματα τα οποία ανάγκασαν την Επιτροπή Ανώτερης Εκπαίδευσης Νέας Αγγλίας (The New England Commission of Higher Education) γνωστή ευρύτερα ως NECHE, κατά τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2019, να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση (Notation) για το Ελληνικό Κολέγιο.

Στην προειδοποίηση αυτή έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η αναγνώριση του Κολεγίου ίσως να βρίσκεται σε διακινδύνευση εάν εξακολουθήσουν ή χειροτερεύσουν οι τωρινές συνθήκες αναφορικά με τους όρους της Επιτροπής για Σχεδιασμό και Αξιολόγηση και Πόρους του Ιδρύματος».

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε στο Ελληνικό Κολέγιο, ήδη από τον Απρίλιο η Επιτροπή Ανώτερης Εκπαίδευσης Νέας Αγγλίας «θα παρακολουθεί στενά το Σχολείο, προκειμένου να αξιολογεί την κατάστασή του και να αποφασίσει ανάλογα».

Οπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», επί ένα και πλέον έτος το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση από ακαδημαϊκή, διοικητική και σίγουρα οικονομική πλευρά. Ο πρόεδρος αμφοτέρων των Σχολείων ήτοι Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής, π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, εκδιώχθηκε αιφνιδίως δύο μέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας και αντικαταστάθηκε από τον προσωρινό πρόεδρο τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, είχε απαγορεύσει στον π. Μητρόπουλο να εμφανίζεται στη Σχολή, καθώς επίσης να συμμετάσχει στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο παρεκκλήσι της.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι έχει επέλθει κάποια συμφωνία με τον π. Μητρόπουλο για αποζημίωσή του, καθότι το πενταετές συμβόλαιό του ήθελε ακόμα ένα έτος για να λήξει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό για τι είδους συμφωνία πρόκειται και πόσα χρήματα θα κοστίσει στην Σχολή.
Τονίζεται ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κληρονομεί την κατάσταση στη Θεολογική Σχολή σε ολοκληρωτική διάλυση.

Στην επιστολή της Επιτροπής Ανώτερης Εκπαίδευσης Νέας Αγγλίας προς το Ελληνικό Κολέγιο, αναγράφεται, ανάμεσα στα άλλα, πως «ένα ίδρυμα για το οποίο εκδίδεται προειδοποίηση (Notation) θα παρακολουθείται στενά από την Επιτροπή συμπεριλαμβανομένης και της διετούς αξιολόγησης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ίδρυμα έχει ή όχι συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής. Εάν η Επιτροπή βρει ότι το ίδρυμα έχει επιτυχώς ικανοποιήσει τις υποδείξεις της τότε θα αποσύρει την προειδοποίηση και θα ορίσει περαιτέρω παρακολούθηση. Εάν η Επιτροπή έχει λόγο να πιστεύει ότι το ίδρυμα πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις για Αναγνώριση, τότε η Επιτροπή θα ζητήσει όπως το ίδρυμα επιδείξει το λόγο για τον οποίον δεν οφείλει να είναι σε επιτήρηση (probation) και γιατί να μην αρθεί η Αναγνώριση. Εάν η Επιτροπή βρει ότι δεν έχουν αντιμετωπισθεί ικανοποιητικώς τα ζητήματα, τότε η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει μία συνεχιζόμενη Προειδοποίηση (a continued Notation).

Τονίζεται ακόμα, πως «η Επιτροπή Ανώτερης Εκπαίδευσης Νέας Αγγλίας (The New England Commission of Higher Education) παρέχει Αναγνώριση σε 220 ιδρύματα στις έξι πολιτείες της Νέας Αγγλίας και σε έντεκα αμερικανικού τύπου ιδρύματα σε άλλες χώρες. Το Ελληνικό Κολέγιο αναγνωρίσθηκε από την Επιτροπή το 1974.