Του Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου
Η πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης κ. Φραγκίσκου στη Λέσβο οπωσδήποτε εντάσσεται στα ιστορικά γεγονότα με παγκόσμιο αντίκτυπο! Ανεξαρτήτως προς τα αποτελέσματά της ήταν όντως ένα μεγάλο γεγονός, μια μεγάλη και πολύ τιμητική επίσκεψη για την Ελλάδα μας!
Ήταν μεγάλη, όχι διότι στην σχετικά μικρή νήσο της Λέσβου έσπευσαν πεντακόσιοι τόσοι Δημοσιογράφοι, τεχνικοί της τηλεοράσεως κλπ., για να καλύψουν δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά την επίσκεψη του Ποντίφηκος!
Ήταν επίσης μεγάλη, όχι διότι έσπευσαν εκεί άλλοι τόσοι αστυνομικοί, Έλληνες και Ιταλοί, οι οποίοι και εκοπίασαν, κυριολεκτικώς αναλώθησαν, ώστε να είναι εξασφαλίσουν την ασφαλή παραμονή και την άνετη μετακίνηση του Πάπα κ. Φραγκίσκου στο νησί της Λέσβου!
Παρά ταύτα σε όλα τα μεγάλα και ιστορικά γεγονότα μπορεί κάποιος καλόπιστος ερευνητής να ανακαλύψη και αρνητικά στοιχεία!
Έτσι και εμείς, διερευνώντας, με όλη την καλή μας διάθεση, τα όσα έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στη Μυτιλήνη, θα ηθέλαμε να καταγράψουμε κάποια κατά την γνώμη μας, ως εκκλησιαστικού παράγοντος, αρνητικά στοιχεία, ως παραλειπόμενα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ!
1. ΑΣΥΜΒΑΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ……ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Η μεγαλοπρέπεια, με την οποία περιεβλήθη η επίσκεψις του Πάπα, δεν είναι συμβατή με το εκκλησιαστικό ήθος! Πρέπει, λοιπόν, να ατενίσουμε την επίσκεψη αυτή ως επίσκεψη ενός κοσμικού- και όχι εκκλησιαστικού- Άρχοντος!
Και όντως ο Πάπας ήλθε κοντά μας ως Αρχηγός Κράτους, του Κράτους του Βατικανού! Αυτό όμως το γεγονός μαρτυρεί, και συγχρόνως καταδεικνύει, ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί έχουν απομακρυνθή από το πνεύμα του Δομήτορος της Εκκλησίας μας, του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού!
Το χριστιανικό ήθος επιβάλλει την σεμνότητα, την ταπεινότητα, την αποφυγή επιδείξεων και λοιπών προκλητικών ενεργειών. Ο Πάπας ήλθε κοντά μας εν πλήρει δόξη και μεγαλοπρεπεία, ως Αρχηγός Κράτους, δηλ. ως κοσμικός και ουχί ως θρησκευτικός Αρχηγός!
Αλλά ας μη ξεφεύγει από την προσοχή μας, ότι ο Χριστός μας διεκήρυξεν, ότι «η βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου» ( Ιωάνν, 18, 36). Και συνεπλήρωσεν: «Εάν η βασιλεία μου ήτο από τον κόσμον τούτον, οι υπηρέται μου θα ηγωνίζοντο διά να μη παραδοθώ εις τους Ιουδαίους…».
Οι Σωματοφύλακες, λοιπόν, του Πάπα ηγωνίζοντο διά να μη ……στενοχωρηθή ο κύριος Αρχηγός του Κράτους του Βατικανού και όχι ο Σεβάσμιος Θρησκευτικός Ηγέτης των ! Όχι απλώς δια να μη στενοχωρηθή, αλλά διά να νοιώθη ασφαλής ο κύριος Πάπας!
Τα γεγονότα της Λέσβου, λοιπόν, μας κατέδειξαν την στρέβλωση του εκκλησιαστικού Ήθους από τον Πάπα και τους Παπικούς! Ο Θεός ας τους δώση μετάνοιαν!
2. Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ!
Βλέποντας τον καημένο τον Πατριάρχη μας, τον ημέτερο Αρχηγό και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σαν «φτωχοσυμπέθερο», όπως λέμε συνήθως, περιφρονημένο δηλ. από τον αγέρωχο Πάπα, νοιώσαμε πόνο στην ψυχή μας!
Μερικές φορές ήταν τόση η αγνόηση του Πάπα προς τον εν Χριστώ Αδελφό του, τον εκκλησιαστικό Ηγέτη των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων και Οικουμενικό Πατριάρχη, ώστε η ψυχή μας κυριεύθηκε από αγανάκτηση μεν ως προς τον Πάπα, από μεγάλη θλίψη δε ως προς τον Πατριάρχη μας!
Και μόνο το γεγονός, ότι οι εκ του Βατικανού αφιχθέντες Δημοσιογραφικοί κλπ. παράγοντες είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα στην τηλεοπτική παρουσίαση, αυτοί δηλ. προσδιώριζαν τις εικόνες, που θα έβγαιναν προς τα έξω από τα διάφορα, τά Παγκόσμια και Ελληνικά, Κανάλια της Τηλεοράσεως, καταδεικνύει το μέγεθος του εγκλήματος!
Πολλές φορές ο Πατριάρχης μας έμενε πίσω από τον Πάπα! Ο Άρχων του Βατικανού απολάμβανε το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και των λοιπών θεατών έστρεφε προς Αυτόν τόσο το βλέμμα τους, όσο και την προσοχή τους! Ούτε μια φορά δεν κάλεσε τον «φτωχοσυμπέθερο» Πατριάρχη της Ρωμηοσύνης να έλθη κοντά Του, να σταθή δίπλα Του, να εξέλθη από την αφάνεια!
Τελευταίο κομμάτι αυτής της εμφανούς υποτιμήσεως του τε Πατριάρχου μας και του Αρχιεπισκόπου μας ήταν ο τρόπος με τον οποίον παρεκάθησαν στο τραπέζι για το κοινό γεύμα, το επίσημο Γεύμα των τριών εκκλησιαστικών Ανδρών.
Στην κεντρική θέση της τραπέζης παρεκάθησεν ο Πάπας και όχι δίπλα του, δεξιά και αριστερά όπως θάπρεπε, ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ παρεκάθησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος! Λέτε αυτό το σημείο να είχε ένα συμβολισμό; Μήπως ο Πάπας ήθελε να δείξη στον κόσμο, ότι οι Ορθόδοξοι ευρίσκονται απέναντί του; Δεν είναι ισότιμοι Αδελφοί, αλλά Αντί-παλοι;
3. ΠΟΙΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΠΡΟΣΕΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ;
Στο ερώτημα αυτό έχουν δοθή μερικές αντικρουόμενες απαντήσεις:
Εν πρώτοις ανακοινώθηκε, ότι τον Πάπα προσεκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης!
Επειτα ακούσθηκε, ότι την Πρόσκληση απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών! Ακούσθηκε μάλιστα, ότι νέος Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου της Αττικής, εγγύτατα του Αρχιεπισκόπου ιστάμενος, προ δύο μηνών μυστικά είχε μεταβή επί τούτω στη Ρώμη και -παρασκηνιακώς- συνεφώνησε τα της επισκέψεως!
Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο προσκαλέσας! «Βάσει Πρωτοκόλλου, η Πρόσκληση διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο ….» μας πληροφορεί «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» της 10ης Απριλίου ε.έ.
Τέλος, στον Τύπο ανεγράφη, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε μια μακράς διάρκειας Συνεδρίασή της ασχολήθηκε με την αίτηση του Πάπα να επισκεφθή την Λέσβο!
«Η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την Πατρίδα μας, εκφράσθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με σκοπό να συμβάλει στη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας …..Σχετικά, ενημερώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, “ενημερώθηκε” από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο……»,έγραψε επί λέξει η εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» της 9ης Απριλίου 2016.
Διερωτώμεθα: Γιατί όλη αυτή η ασάφεια; Μήπως μερικοί διαγκωνίζονται, περί του ποίος θα εισπράξη την τιμήν;
4. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Ο κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;
Όπως ανεφέρθη παραπάνω, ο Πάπας είναι Αρχηγός Κράτους! ‘Ώστε το πρωτόκολλο της εθιμοτυπίας υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να Τον υποδέχεται! Παρά ταύτα ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έλλαμψε διά της ……απουσίας Του!
Τον αντικατέστησε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Ο εμφανιζόμενος δηλ. ως άθεος κ. Τσίπρας, χωρίς να μάλιστα να έχη υποχρέωση εκ του Πρωτοκόλλου, έσπευσε να υποδεχθή τον Πάπα της Ρώμης ως θρησκευτικό Ηγέτη χριστιανών, εις δε την προσωπική τους επικοινωνία ωμίλησε, ναι, ο άθεος κ. Τσίπρας, διά την κοινωνία της χριστιανικής Ευρώπης! Διερωτώμεθα: ποιός κοροϊδεύει ποιόν;
5. ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ!
Κατά το εκκλησιαστικό Δίκαιο, το λεγόμενο Κανονικό Δίκαιο, ο Μητροπολίτης μιάς Επαρχίας είναι ο απόλυτος εκκλησιαστικός Άρχων του τόπου του. Ουδείς, ακόμη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θεωρητικά, μπορεί να τελέση μια ιεροπραξία στην μια περιοχή άλλης ποιμαντικής δικαιοδοσίας άνευ αδείας του τοπικού Αρχιερέως!
Δεν περιμέναμε βέβαια να ζητηθή μία τέτοια άδεια. Αλλά και το να μη ακουσθή έστω και μια λέξη δια τον Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο υπήρξε μέγα ατόπημα όλων: του Πάπα, του Οικουμενικού και του Αρχιεπισκόπου. Ουδείς είπε έστω και μία λέξη!
Ουδείς είπε ένα «ευχαριστώ» προς τον οικείο Αρχιερέα, ο οποίος μάλιστα παρίστατο κάπου εκεί εν μέσω των λοιπών Αρχιερέων, και μάλιστα εν αναρρώσει διατελών, με τις πατερίτσες του!
6. ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;
Δεν διαθέτουμε το προφητικό χάρισμα! Παρά ταύτα ως κοινός θνητός, με την δια της κοινής λογικής επεξεργασία των δεδομένων, θα αποτολμήσουμε μια πρόβλεψη ως προς τά αποτελέσματα της μεγάλης αυτής «γλαμουριάς!».
Μπορούμε, άραγε, να περιμένουμε κάποια σημαντικά αποτελέσματα από την επιθετική αυτή Ηγεμονική παρουσία των Ηγετών της χριστιανοσύνης από την Ανατολή (ο Κωνσταντινουπόλεως) και από την Δύση (ο Ρώμης) στη νήσο Λέσβο;
Η προετοιμασία ήταν πολυήμερος, κοπιώδης και πολυέξοδος! Τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα;
Δυστυχώς κατά την ταπεινή μας γνώμη, ο καρπός, δηλ. τα αποτελέσματα, αυτής της μεγαλειώδους, πομπώδους και τόσο διαφημισθείσης επισκέψεως του Πατριάρχου μας και του Πάπα, ή μάλλον του Πάπα, δεν πρόκειται να έλθουν!
Η ανά τον κόσμο γνωστοποίηση του ζητήματος των μεταναστών και των προβλημάτων τους, ο δημοσιογραφικός θόρυβος, η τηλεοπτική παρουσίαση της επισκέψεως σε παγκόσμιο επίπεδο και η παραλαβή των δέκα μεταναστών στο αεροσκάφος του Πάπα ήσαν τα μόνα, μεγάλα βέβαια, αποτελέσματα της μεγαλειώδους αυτής κινητοποιήσεως. Μη περιμένετε κάτι περισσότερο!
Τελικά η έλευση του Πάπα της Ρώμης στην Λέσβο ήταν μια ευκαιρία επιδείξεως της κοσμικής ισχύος του ιδίου του Πάπα!
Δηλ. το κέρδος ήταν του Πάπα και όχι των δυστυχισμένων μεταναστών!
Άρα ο Πάπας της Ρώμης, ερχόμενος μέχρις εδώ, είχε την ευκαιρία για να επιδείξη τον μεγάλη κοσμική δύναμή Του!
Φεύγοντας, μας άφησε μια απορία: Ανερχόμενος την κλίμακα του αεροσκάφους της ALITALIA ο Πάπας, στο αριστερό του χέρι κρατούσε μια τσάντα!
Τι άραγε να περιείχε εκείνη η τσάντα; Γιατί δεν την εμπιστεύθηκε σε κάποιο τρίτο πρόσωπο από την πολυπληθή ακολουθία Του;
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, τέκνα μου εν Κυρίω και αδελφοί μου
Αίγιον, 22 Απριλίου 2016