You are currently viewing Καλαβρύτων Αμβρόσιος : ”Αξίζει για την Πατρίδα μας και να κουρασθούμε και να ιδρώσουμε”

Καλαβρύτων Αμβρόσιος : ”Αξίζει για την Πατρίδα μας και να κουρασθούμε και να ιδρώσουμε”

  • Reading time:1 mins read

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος του 1821 στο Αίγιο και τα Καλάβρυτα, όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις, με τις καρδιές όλων να «πλημμυρίζουν» από συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, μα πάνω απ’ όλα από αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας!

Κέντρο και των φετινών εορτασμών της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ιερά και ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων, εκεί όπου πριν από 198 χρόνια ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21, μπροστά στο ιερό Λάβαρο του Αγώνα, από τον Αρχιεπίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, ξεκινώντας ουσιαστικά τον αγώνα για την ελευθερία τού Γένους.

Στο Μοναστήρι – σύμβολο του Ελληνισμού τελέσθηκε το πρωί της Δευτέρας η θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, πλαισιουμένου υπό του Καθηγουμένου της ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, Πανοσολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Κάρμα, του Καθηγουμένου της ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας, Πανοσολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου Σπανού και άλλων κληρικών της ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο της ιεράς Μονής και συγκεκριμένα του παλαιού και ιστορικού Ναού, έλαβαν χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως καθώς επίσης καί η αναπαράσταση της ορκομωσίας των Αγωνιστών το[υ 1821 από τόν Αρχιεπίσκοπο Π. Π. Γερμανό.

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε ο κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 και η απελευθέρωση των Καλαβρύτων», τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι στοργική Μάννα για όλους τους Έλληνες, τη στιγμή που κάποιοι κάνουν τα πάντα … για να διαλύσουν καί τήν Εκκλησία και την Πατρίδα μας!».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε μία σημαντική ανακάλυψη από μέρους του, της Διακήρυξης του Παλαιών Πατρών Γερμανού, που εκφωνήθηκε στήν Αγία Λαύρα στις 20 Μαρτίου 1821 και η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι η Επανάσταση του 1821 κηρύχθηκε και άρχισε στην Αγία Λαύρα, απαντώντας έτσι και στις φωνές αμφισβήτησης, που κατά καιρούς ακούονται από ανιστόρητους ή καί ανθέλληνες συγγρααφείς.

«Υπάρχουν αδιάσειστα ιστορικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι στις 20 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την έναρξη του Αγώνα στην Αγία Λαύρα, προσδιορίζοντας την επομένη ως ημέρα επίθεσης για την απελευθέρωση της Πάτρας. Η Διακήρυξη αυτή έχει δημοσιευθεί στις 6 Ιουνίου 1821 στην εφημερίδα «Le Constitutionnel» των Παρισίων, κάτι που με αξίωσε ο Θεός να ανακαλύψω κάποια χρόνια πριν και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Και βέβαια είναι κάτι που πρέπει να μείνει στην Ιστορία, διότι λέμε για την Επανάσταση, ωστόσο δεν είχαμε αυτό το στοιχείο που αποτελεί ντοκουμέντο και μάλιστα από το εξωτερικό. Η ίδια αυτή Διακήρυξη δημοσιεύθηκε επίσης μερικές ημέρες αργότερα και στην εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου, ήτοι στις 11 Ιουνίου 1821. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι αδιάσειστα στοιχεία, πάνω στα οποία… συντρίβονται όλοι όσοι επιθυμούν διακαώς να παραχαράξουν την Ιστορία μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Αμέσως μετά πραγματοποιηθήκε η τελετή της Ορκομωσίας των Αγωνιστών του 1821, με την οποία αποτυπώθηκε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του εορτασμού, καθώς οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι προσκυνητές, κατόπιν σχετικής παρότρυνσης του σεπτού Ποιμενάρχου μας, όλοι μαζί τραγούδησαν το… απαγορευμένο τραγούδι (!!!) «Μακεδονία ξακουστή», με τον Σεβασμιώτατο, τέλος, να αναφωνεί καταχειρο- κροτούμενος: «Ζήτω η Μακεδονία μας! Ζήτω η Ελλάδα μας! Η Μακεδονία ποτέ δεν πεθαίνει! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!»

Με μεγαλοπρέπεια κάτω από τον λαμπερό ανοιξιάτικο ήλιο εορτάστηκε και στο Αίγιο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα με την μαθητική παρέλαση, με τα νειάτα του Αιγίου να παρελαύνουν με περισσή λεβεντιά και χάρη, ενώ πλήθος κόσμου είχε βγει στον δρόμο, για να χειροκροτήσει τις ελπιδοφόρες παρουσίες, που τιμούν το παρελθόν και κρατούν στα χέρια τους το μέλλον!

Το πρωί τελέστηκε θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, ενώ ακολούθως ιερός Κλήρος, Επίσημοι, Αντιπροσωπείες σχολείων, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Σύνδεσμοι και Σωματεία του Αιγίου, με τις σημαίες και τα λάβαρά τους, μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων (στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων), όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Εκεί εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την φιλόλογο του 4ου Γυμνασίου Αιγίου κα Αναστασία Παπαλεξίου, ακολούθησε δε και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Αιγίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση, με τον συγκεντρωμένο κόσμο να καταχειροκροτεί τις εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, που κατηφόρισαν την οδό Μητρο-πόλεως, φορώντας εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές.

Ωστόσο, εκείνος που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και θαυμασμού ήταν ο εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κουνινάς, π. Κωνσταντίνος Καπαλόπουλος, ο οποίος, ώς τελειόφοιτος και πρώτος Μαθητής τού Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ήταν και ο σημαιοφόρος του Σχολείου του, κάτι το οποίον εντυπωσίασε όλο το Αίγιο! Παρήλασε, διασχίζοντας την οδό Μητροπόλεως και κρατώντας ψηλά την γαλανόλευκη Σημαία μας!!!!

Ο π. Κωνσταντίνος άγει σήμερα το 43ο έτος της ηλικίας του, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να ξανακαθίσει στα θρανία, ώστε να διευρύνει ακόμα περισσότερο τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Η εικόνα του να κρατά την ελληνική Σημαία ήταν και ένας συμβολισμός για τον ρόλο των κληρικών σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που πολλές φορές άλλαξαν τον ρουν της ιστορίας, όπως το κορυφαίο με την επιλογή του καλύμματος της Ωραίας Πύλης της Μονής της Αγίας Λαύρας, του γνωστού ως Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, και την ύψωσή του ως Σημαίας της Επαναστάσεως από τον Αρχιεπίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό στο όρος Βελιάς των Καλαβρύτων, δηλ. στην Αγία Λαύρα, γεγονός, που σηματοδότησε την έναρξη του αγώνα για την Ελευθερία!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν επίσης και η εμφάνιση τόσο του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, που παρήλασε υπό τους ήχους του ύμνου «Μακεδονία ξακουστή», όσο και των μελών του Συλλόγου «Βοστίτσα», που παρήλασαν με πολύ εντυπωσιακά άρματα και στολές.

Η παρέλαση έκλεισε με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και με μία γενική αίσθηση βαθειάς ικανοποιήσεως, πως όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που «βιώνουν» τα ιδανικά του ’21, αυτός ο τόπος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

«Αγαπητοί μου, δεν θα σας κουράσω! Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Μπαμπούνη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του.

Βέβαια είσθε όρθιοι και καταπονείσθε, αλλά αξίζει για την Πατρίδα μας και να κουρασθούμε και να ιδρώσουμε σε μια εποχή, που κάποιοι άλλοι ιδρωκοπούν, για να την ξεγυμνώνουν και να την πολεμούν.

Δείτε την συμβολή της Εκκλησίας όχι μόνον στην Επανάσταση αλλά και στους αγωνιστές.

Ο κ. Καθηγητής αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, που έγινε εδώ στην Αγία Λαύρα στις 20 Μαρτίου του 1821.

Είναι ένα ανακτίμητο ιστορικό κείμενο, που ο Θεός ευδόκησε να διασωθεί στον ξένο Τύπο. Στις 6 Ιουνίου 1821 στην Γαλλική Εφημερίδα «LE CONSTITUTIONNEL” των Παρισίων δημοσιεύθηκε η «Διακήρυξις του Γερμανού, Εξάρχου της πρώτης κατά την τάξιν Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, προς τον Κλήρον και τους πιστούς της Πελοποννήσου, η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά, την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821»!

Λίγες ημέρες αργότερα, δηλ. στις 11 Ιουνίου 1821 η Διακήρυξις δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα «TIMES” του Λονδίνου.

Έτσι, λοιπόν, όσοι θέλουν να αρνηθούν τα γεγονότα του 1821 θα συντρίβωνται σ’ αυτό το ιστορικό στοιχείο, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός λέει στου αγωνιστές: «Φάτε καλά, (σ.σ. συγχωρέστε μου την έκφραση) δυναμώστε, καρδαμώστε, γιατί αύριο θα πάμε να καταλάβουμε την Πάτρα, να την ελευθερώσουμε. Είναι νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής! Πλήν όμως σας απαλλάσσω από τον κανόνα της νηστείας! Φάτε, ώστε να έχετε δυνάμεις!».

Ιδού ακριβώς τα λόγια του Παλαιών Πατρών Γερμανού: «Αύριον, ακολουθούντες τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η γή είναι ηγιασμένη από το αίμα του ενδόξου Μάρτυρος Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάση το θάρρος σας. Ίνα δε προστεθούν εις υμάς αι αναγκαίαι διά να αναζωογονηθήτε δυνάμεις, σας απαλλάσσω από την νηστείαν της Τεσσαρακοστής, την οποίαν τηρούμεν»!

Αδελφοί μου, αυτή είναι η Εκκλησία μας! Μάννα στοργική, που φροντίζει για τον καθένα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Έτσι, λοιπόν, δοξάζω τον Θεό, επειδή σήμερα, στα 40 χρόνια που είμαι Ποιμενάρχης εδώ, τόσο πλήθος, τόσο κόσμο δεν έχω ξαναδεί μια τέτοια ημέρα στην Αγία Λαύρα! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Υποκλίνομαι σε όλους σας!

Σας ευγνωμονώ, που ήρθατε εδώ μια τέτοια ημέρα! Κάποιος μάλιστα, ήλθε από πολύ μακρυά! Είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μαμαλούγκος, ο οποίος μας ήλθε από την Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής! Ήλθε κοντά μας με ολόκληρη την οικογένειά του! Νάτος! Καμαρώστε τον!

Γεμάτος από συγκίνηση, θέλω να τελειώσουμε τραγουδώντας όλοι μαζί τον «απαγορευμένο» (!!!!) ύμνο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ»! Επαναλαμβάνω, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

agia lavra 2

agia lavra 2

agia lavra 2

agia lavra 2

agia lavra 2

agia lavra 2