Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας
Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος (Συκής) σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ομιλεί για τα νησιά του Αρχιπελάγους την Ιμβρο και την Τένεδο, την Ιμβρο γενέθλια γη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τα προγράμματα και τα όνειρά του για τη Μητρόπολη, για την Ομογένεια της Αμερικής.
Ο Μητροπολίτης Κύριλλος έλκει την καταγωγή του από το νησί της Λέσβου και είναι εκείνος ο οποίος ως Επίσκοπος Ερυθρών «ανάστησε» την Εκκλησία της Σμύρνης έπειτα από εκατό χρόνια και ανακάλυψε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στα Μικρασιατικά παράλια.
Στην ερώτηση πώς αισθάνεται με την εκλογή του στη Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου και ποιες οι σκέψεις του που καθίσταται Μητροπολίτης της γεννήτρας γης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, απάντησε πως «είναι για εμένα μεγάλη ευλογία του Θεού, να γίνω Μητροπολίτης και μάλιστα σε μια τόσο ιστορική Μητρόπολη, όπως είναι η Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου» και τόνισε πως «κάθε απόφαση και εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου είναι μια ιδιαίτερη έκπληξη γιατί βασίζεται σε χαραγμένες συνισταμένες και συντεταγμένες που ο Πατριάρχης τις ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ετσι και η δική μου εκλογή, ήταν μια ξεχωριστή έκπληξη».
Είπε ακόμα, πως «είναι εμβληματικός ο τόπος της επαρχίας μου, για πολλούς λόγους που όλοι τούς γνωρίζουμε, όμως το ότι είναι η γενέθλιος γη του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου τον κάνει έτι περισσότερο σπουδαίο. Νοιώθω μεγάλη την τιμή και ξεχωριστή την εμπιστοσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχου μας, να με καταστήσει Ποιμενάρχη της πατρίδος του και ασφαλώς νοιώθω βαριά την ευθύνη και απέναντι στον Πατριάρχη μας και απέναντι στους Συνοδικούς Αγίους Αρχιερείς που με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και απέναντι στους αειμνήστους προκατόχους μου Μητροπολίτες Ιμβρου και Τενέδου.
Φοβερές, μοναδικές, ανεπανάληπτες, ιστορικές και σπουδαίες οι μορφές των προκατόχων μου. Ο από Ιμβρου και Τενέδου Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Δημήτριος, ο από Ιμβρου και Τενέδου, Γέρων Ηρακλείας κυρός Φώτιος, ο από Ιμβρου και Τενέδου, Γέρων Χαλκηδώνος κυρός Μελίτων, ο αζίζ (Αγιος) Ιάκωβος, από Ιμβρου και Τενέδου, Γέρων Δέρκων.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κυρός Ιάκωβος ο Ιμβριος, οι εξ Ιμβρου αυτάδελφοι, Βαρθολομαίος και Κύριλλος, οι Κουτλουμουσιανοί, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μηθύμνης Νικηφόρος Γλυκάς και τόσες άλλες ιερές μορφές. Καταλαβαίνετε λοιπόν το πόσο βαριά κληρονομιά είναι για μένα όλες οι παραπάνω μορφές και πόσος ιερός είναι τελικά τούτος ο τόπος».
«Εχοντας την εμπειρία από την εκ του μηδενός ανασυγκρότηση της Μητρόπολης Σμύρνης, ποια είναι τα σχέδιά σας για τη δική σας πλέον Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου η οποία είναι οργανωμένη;» τον ρωτήσαμε.
Μας απάντησε ως εξής: «Η πολυετή διακονία μου στα Μικρασιατικά παράλια και ιδιαίτερα στην Ιωνική πρωτεύουσα, τη Σμύρνη και το θαύμα του Θεού που επιτελέστηκε εκεί, μετά από 100 σχεδόν χρόνια και μέσα από την στάχτη της μεγαλύτερης φωτιάς (το γιανκίνι της Σμύρνης), μου έχουν δώσει όλη εκείνη την εμπειρία που χρειάζεται η εκκλησιαστική και θρησκευτική οργάνωση μιας Μητρόπολης στην καθ΄ ημάς Ανατολή.
Ασφαλώς και είναι διαφορετικοί οι χώροι και υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη, όμως ο οραματισμός, ο σχεδιασμός και η οργάνωση είναι συνισταμένες αμετάβλητες. Σ΄ αυτόν τον τόπο όλα μετρούν διαφορετικά, ερμηνεύονται αλλιώτικα και διαρκούν ανάλογα.
Πρέπει να ζήσει ο τόπος, να ξαναβρεί τους ανθρώπους του, να ξαναποκτήσει την ταυτότητά του, να προοδεύσει και να διαρκέσει η άνοιξη και η προσμονή για το καλοκαίρι. Απλά τα δικά μου σχέδια και τα όνειρα για την Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου θέλω να ταυτιστούν με αυτά του Πατριάρχου και με των Ιμβρίων και Τενεδίων όπου Γης».
Αναφορικά με το τι μήνυμα κομίζει στην Ομογένεια της Ιμβρου, είπε πως «δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε για Ομογένεια, γιατί οι Ιμβριώτες και οι Τενέδιοι δεν είναι ομογενείς αλλά γηγενείς στον τόπο τους. Το μήνυμα που θέλω να τους πω, είναι ότι όλοι μαζί θα πορευτούμε και η συνοδοιπορία μας θα είναι η συνέχεια στην ιστορία των δυο νησιών μας».
Για τους Ιμβρίους της Αμερικής είπε πως «η Ιμβριώτικη ομογένεια της Αμερικής είναι ένα ξεχωριστό και εκλεκτό κομμάτι της καρδιάς μας. Τους νοσταλγούμε, τους επιθυμούμε, τους θαυμάζουμε για την πρόοδό τους, τους συμπατριώτες μας στον Νέο Κόσμο. Ελπίζουμε σ’ αυτούς, μα πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα τους περιμένουμε. Τους περιμένουμε να ‘ρθούν, να έρχονται στον τόπο τους και να μοιραζόμαστε στιγμές της ζωής μας, μοναδικές και ανεπανάληπτες».
«Οταν ήσασταν μικρό παιδί είχατε φαντασθεί ποτέ ότι μια μέρα θα γινόσασταν Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου;» τον ρωτήσαμε. Μας είπε πως «δεν είμαι Ιμβριος, κατάγομαι όμως από την γειτονιά και είμαι Μυτιληνιός. Από μικρό παιδί μάθαινα για την Ιμβρο και για την Τένεδο. Μεγαλώνοντας έμαθα ότι για πολλά χρόνια ήμασταν ίδια Μητρόπολη.
Το μοναχικό μου όνομα Κύριλλος, το πήρα κατά ένα λόγο για τον Κύριλλο τον Κουτλουμουσιανό τον Ιμβριο, καθώς ο πνευματικός μου, Κύριλλος Κουτλουμουσιανός στο Αγιο Ορος, το όνομα του οποίου πήρα, έχει το όνομα του Κυρίλλου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου. Χειροτονήθηκα Ιερέας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Μυτιλήνη και λειτούργησα πρώτη φορά ως Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου 30 χρόνια μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποτέ όμως δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Το σχέδιο του Θεού δεν το γνωρίζουμε, μόνο το ζούμε.
Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας, τον πασίγνωστο ‘Εθνικό Κήρυκα’ θέλω να στείλω την αγάπη μου, τις ευχές μου αλλά και τις προσδοκίες μου, σε όλους τους Ιμβρίους και Τενέδιους όπου κι αν βρίσκονται αυτήν την ώρα. Προσεύχομαι στον Θεό να μην απογοητεύσω κανέναν τους και ιδιαίτερα τον Πατριάρχη μας.
Περιμένοντας προσευχόμενος με την βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας να περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες που όλοι ζούμε και να έχουμε υγεία για να μπορέσουμε να ανταμωθούμε μεταξύ μας και να ζήσουμε την χαρά της συνύπαρξης όλοι μαζί».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ