Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) διοργάνωσε στις 10 Ιουνίου στο κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών ενώπιον πολυπληθούς εκλεκτού ακροατηρίου Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά: Νέα δεδομένα – προοπτικές».
Την Ημερίδα, στην οποία παραβρέθηκαν εγκριτοι νομικοί, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο διδάκτορας του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κρίππας κ.α., προλόγισε ο πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ των άλλων «τόνισε ότι οι δύο ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα νέα προγράμματα» του μαθήματος των Θρησκευτικών «εισχωρούν σε βάθος εκτός των άλλων και σε πολύ λεπτά παιδαγωγικά θέματα που αφορούν στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών».
Μετά τους χαιρετισμούς εκ μέρους επιφανών κληρικών και λαικών ακολούθησαν κατά το προγραμμα τέσσερις εισηγήσεις:
1. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ανέπτυξε το θέμα «Προβληματισμοί και πρόταση για το μάθημα των Θρησκευτικών» και «τόνισε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (…) έλαβε απόφαση κατά τον μήνα Ιανουάριο 2016 (…) να γίνει διάλογος με την Πολιτεία, με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα και τα διδακτικά βιβλία του 2003-2006, με σκοπό να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις σε αυτά καθώς και προσθήκες κάποιων κεφαλαίων σε ξεχωριστές ενότητες στο τέλος των βιβλίων που να αφορούν στις χριστιανικές ομολογίες και στις θρησκείες (…). Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο του 2016 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επικύρωσε τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
2. Η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Θεοδώρα Αντωνίου μίλησε με θέμα «Η θρησκευτική ελευθερία και το μάθημα των Θρησκευτικών στη δημόσια εκπαίδευση: Συνταγματική διάσταση», όπου «περιέγραψε την πολιτική που ακολουθούν στο μάθημα των Θρησκευτικών οι άλλες ευρωπαικές χώρες και κατόπιν σημείωσε εμφαντικά ότι το Σύνταγμα της χώρας μας, όταν μιλάει για θρησκευτική συνείδηση, εννοεί την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση».
3. Ο τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Νικόπουλος μίλησε με θέμα «Ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 16 §2 του Ελληνικού Συντάγματος». «Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι πέρα από το προοίμιο του Συντάγματος της Ελλάδος, το οποίο αναφέρεται “Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”», το άρθρο 3 «αναφέρει ότι “επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού” (…). Κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι, αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αυτό συνιστά βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος “η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία”».
4. Ο τ. Σύμβουλος του ΣτΕ κ. Διονύσιος Μαρινάκης με θέμα «Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» «έκανε μία πλήρη ανάλυση των αποφάσεων του ΣτΕ 926/2018 που ακυρώνει τα “νέα” Θρησκευτικά του Λυκείου, και 660/2018 που ακυρώνει τα “νέα” Θρησκευτικά του Δημοτικού και Γυμνασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι δύο ιστορικές αποφάσεις, μνημεία του νομικού μας πολιτισμού, λόγω της επιστημονικής και πλήρους τεκμηρίωσής τους» (Δελτίο Τύπου 62/14-6-2018).
Συμμεριζόμαστε τις βαρυσήμαντες επισημάνσεις των διαπρεπών εισηγητών, καθώς και τις αξιόλογες παρεμβάσεις ειδικών επιστημόνων, που έγιναν επί του φλέγοντος θέματος του μαθήματος των Θρησκευτικών στην παραπάνω Ημερίδα. Ταυτόχρονα απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σεβασθεί πλέον τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ορθόδοξου ελληνικού λαού, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα της Ελλάδος και τους εφαρμοστικούς του νόμους. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία!