You are currently viewing Οικ.Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Η Κρήτη δεν ανήκει αλλά είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο”

Οικ.Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Η Κρήτη δεν ανήκει αλλά είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο”

  • Reading time:1 mins read

«Η Κρήτη δεν ανήκει απλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο» σημείωσε από τα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο δήμαρχος Πλατανιά προς τιμήν του, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Κρήτη, την ιστορία της, την εκκλησιαστική της παράδοση αλλά και το φυσικό της κάλλος, συνδέοντας την με οικουμενικές αξίες της ορθοδοξίας.

«Η Κρήτη δεν ανήκει απλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο…. Γευόμεθα σήμερα την αρχονική φιλοξενία σας κ. Μαλανδράκη, εδώ εις την καρδίαν του ωραίου αληθινά δήμου σας…. Γευόμεθα του απαραμίλλου φυσικού κάλλους και αισθανόμαστε πολύ οικείοι με την περιοχή σας, διότι η ιστορική πορεία της μητρός σας Εκκλησίας ομοιάζει εκπληκτικώς με το μονοπάτι στο ξακουστό Φαράγγι της Σαμαριάς του οποίου η πορεία ξεκινά από το Ξυλόσκαλο του Ομαλού. Αισθανόμαστε οικείοι και με τούτο το οροπέδιο του Ομαλού διότι αι πράξεις και αι κινήσεις των αϊδήμων προκατόχων και πατέρων μας είναι εφάμιλλοι της γενναιότητος και της ανδρείας των καρτεροψύχων προγόνων σας, οι οποίοι διεκδίκησαν την δικαιοσύνη και την θεόσδοτον ελευθερία των, κινούμενοι ως τα θηρία του Δρυμού, μέσα εις τα όρια αυτά, τα Λευκά Όρη. Λευκόν Όρος και το Φανάριον λευκασμένων από το Φως της Αναστάσεως το οποίο εκπέμπει και Όρος γιατί συνεπάγεται οδόν ανηφορικήν, οδόν μαρτυρικήν, οδόν πάθους και σταυρού δια τους διακονούντας και φυλάσσοντας τα όρια και τα ιερά του γένους»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ακόμα οτι μετέφερε στον δήμαρχο Πλατανιά την ιδέα της οργάνωσης μαθητικών εκδρομών από τα Χανιά προς την Κωνσταντινούπολη ώστε τα νέα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Αγία Σοφιά, το Πατριαρχείο, τη Χάλκη και να «θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία του έθνους μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, έκλεισε τον χαιρετισμό του, με ένα σχόλιο στο πολιτικό κλίμα των ημερών, και απευθυνόμενος προς τον κ.Μαλανδράκη, του ευχήθηκε πολλές ακόμα θητίες στο τιμόνι του δήμου Πλατανιά.

«Σε εσάς προσωπικώς την άλλη φορά σας ευχήθηκα να σας συναντήσουμε ως βουλευτή. Δεν σας άρεσε πολύ η ευχή, προτιμάται να είστε δήμαρχος εδώ στον Πλατανιά και εφόσων το επιθυμείτε, εύχομαι να εκλέγεσθαι και να επανεκλέγεσθαι»

Στον ανθρωπιστικό ρόλο της Εκκλησίας, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, επισημαίνοντας οτι σε περιόδους δύσκολες, η συνεισφορά της και η έμπρακτη αλληλεγγύη της είναι καθοριστική για την κοινωνική συνοχή.

«Στις δύσκολες εποχές που ζούμε η Ορθοδοξία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, καλείται να συνθέσει και πολλές φορές να αποτελέσει η ίδια πηγή έμπνευσης, χαράς και δημιουργίας. Παράλληλα όμως επιτελεί κοινωνικό έργο αλληλεγγύης και προσφοράς στον συνάνθρωπο συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και στην διατήρηση όχι μόνο του πνεύματος αλλά και της έμπρακτης αλληλεγγύης», ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του δημάρχου Πλατανιά ενώ ο «οικοδεσπότης» κ. Μαλανδράκης έδωσε αναμνηστικά δώρα σχεδόν σε όλους τους εκπροσώπους της εκκλησίας.

Το γεύμα, που περιελάμβανε νηστίσιμα πιάτα θαλασσινών, συνεχίστηκε με παραδοσιακό τρόπο. Κρητικοί τραγούδησαν και χόρεψαν ριζίτικα, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.