You are currently viewing Ιεροσολύμων Θεόφιλος: “Οι χριστιανοί απειλούνται στο λίκνο της πίστεώς τους” – Άρθρο στην εφημερίδα TIMES του Λονδίνου

Ιεροσολύμων Θεόφιλος: “Οι χριστιανοί απειλούνται στο λίκνο της πίστεώς τους” – Άρθρο στην εφημερίδα TIMES του Λονδίνου

  • Reading time:1 mins read

Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε σε μια από τις πλέον έγκυρες βρετανικές εκδόσεις – την εφημερίδα The Times – ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ αναφέρθηκε στις απειλές για τη χριστιανική παρουσία στην πόλη Ιερουσαλήμ, που είναι λίκνο του χριστιανισμού, και σε όλη την Αγία Γη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στα ιερά προσκυνήματα, τα εγκλήματα μίσους έναντι των χριστιανών,

καθώς και για τις προσπάθειες σειράς ιουδαϊκών εξτρεμιστικών ομάδων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μερικά κτήρια στη χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ, κάτι που αρνητικά επηρεάσει τη δυνατότητα των προσκυνητών να χρησιμοποιούν την ιστορική «οδό προσκυνητών» προς τον Ναό του Παναγίου Τάφου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιεροσολύμων είναι πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητο για την ποικιλομορφία και τον διακριτικό χαρακτήρα όλων των συνοικιών της Παλαιάς Πόλης να προστατευθούν προς όφελος της Ιερουσαλήμ και όλου του κόσμου.

Έχοντας υπηρετήσει ως ιερέας στη βορειοανατολική Αγγλία πριν από πολλά χρόνια, θυμάμαι τις συννεφιασμένες ημέρες του Ιανουαρίου. Εδώ στην Ιερουσαλήμ, ενώ απολαμβάνουμε ένα φωτεινότερο και θερμότερο κλίμα, ξέρουμε τι σημαίνει να ζεις μέσα στο σκοτάδι. Ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχω το προνόμιο να ηγούμαι της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στους Αγίους Τόπους.

Ο πρώτος από τους 140 προκατόχους μου ήταν ο Άγιος Ιάκωβος, ο πρώτος ηγέτης της Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ και αδελφός του Ιησού Χριστού. Μαζί με άλλους ηγέτες ο Άγιος Ιάκωβος μαρτύρησε για την πίστη του. Ως κοινότητα έχουμε δει αυτοκρατορίες να ανεβαίνουν και να πέφτουν. Έχουμε επιζήσει από πολιορκίες, εισβολές, πανούκλα και διωγμούς. Και μέσα από όλα αυτά, μείναμε πιστοί στον Κύριό μας, γιατί μέσα στο σκοτάδι γνωρίζουμε ότι Αυτός είναι το φως και η ζωή μας.

Στο Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου διαβάζουμε ότι ο Άγιος Πρόδρομος «ἦλθεν εἰς μαρτυρίαν, ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτὸς» (Ιω. 1.7) του Ιησού Χριστού. Ως Εκκλησίες αυτή ήταν η αποστολή μας εδώ και δύο χιλιετίες. Δεν είμαστε απλώς οι φύλακες των ιερών προσκυνημάτων, είμαστε ζωντανοί μάρτυρες του φωτός του Θεού.

Ως μάρτυρες του φωτός επιδιώκουμε να είμαστε μια ευλογία στις μεταβαλλόμενες και γεμάτες προκλήσεις κοινωνίες στις οποίες ζούμε. Παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες. Προσέχουμε ηλικιωμένους, καλωσορίζουμε πρόσφυγες και φροντίζουμε άπορους, ανεξαρτήτως πίστεως, εθνικότητας ή προελεύσεως. Υποδεχόμαστε εκατομμύρια προσκυνητές, συντηρούμε και υπηρετούμε τους πιο ιερούς τόπους της χριστιανοσύνης. Σε όλα αυτά κατευθύνουμε τους ανθρώπους προς το φως του Χριστού.

Παρ’ όλα αυτά τα καλά έργα, η παρουσία μας στην Ιερουσαλήμ απειλείται. Οι Εκκλησίες μας απειλούνται από ισραηλινές εξτρεμιστικές και περιθωριακές ομάδες. Στα χέρια αυτών των Σιωνιστών εξτρεμιστών η χριστιανική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ υποφέρει πολύ. Αδελφοί και αδελφές μας πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους. Οι ναοί μας βεβηλώνονται και βανδαλίζονται τακτικά. Οι κληρικοί μας υπόκεινται συχνά σε εκφοβισμούς. Η ορκισμένη πρόθεση αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων είναι να σβήσουν το φως της χριστιανικής κοινότητας από την Παλαιά Πόλη.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον ναό του Παναγίου Τάφου, στη διαδρομή των προσκυνητών, βρίσκεται η Πύλη της Γιάφας, η κύρια είσοδος στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Το να περπατάς σε αυτόν τον δρόμο σημαίνει να μοιράζεσαι το ταξίδι της χριστιανικής κοινότητας. Περιβάλλεσαι αμέσως από εκκλησιαστικές ομάδες από όλο τον κόσμο, καθώς πλήθη προσκυνητών πορεύονται να προσκυνήσουν στον ναό του Παναγίου Τάφου, τον τόπο της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού. Την ημέρα των Χριστουγέννων είμαι ανάμεσα σε αυτούς που περνούν από την Πύλη της Γιάφας καθώς μεταβαίνουμε στη Βηθλεέμ για να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Χριστού.

Είναι στην Πύλη της Γιάφας που μια ισραηλινή εξτρεμιστική ομάδα επιδιώκει να καταλάβει δύο μεγάλα κτίρια, που αποκτήθηκαν μέσω παράνομων συναλλαγών. Με αρκούντως δόλιο τρόπο ισχυρίζονται ότι η φυσική τους παρουσία εκεί δεν θα επηρεάσει την ακεραιότητα της χριστιανικής συνοικίας. Ωστόσο γνωρίζουμε από τις προηγούμενες ενέργειές τους στον ξενώνα του Αγίου Ιωάννου, μια τοποθεσία που είναι ακόμα πιο κοντά στον Πανάγιο Τάφο και επίσης καταλήφθηκε με δόλο πριν από μερικά χρόνια, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η συμπεριφορά τους θα είναι καταστροφική για όλους τους χριστιανούς. Οι ντόπιες οικογένειες, που έχουν ζήσει εδώ για γενιές, θα αναγκαστούν να αισθάνονται ανεπιθύμητες στο ίδιο τους το σπίτι και οι προσκυνητές, που λαχταρούσαν να επισκεφτούν τη γενέτειρα της χριστιανικής πίστεως, θα έχουν μια υποβιβασμένη εμπειρία.

Η αλλαγή του καθεστώτος των ιδιοκτησιών της Πύλης της Γιάφας δεν θα ήταν μόνο δυστυχία για τις ντόπιες οικογένειες και την παγκόσμια χριστιανική οικογένεια, αλλά και για τους ίδιους τους Αγίους Τόπους. Η Ιερουσαλήμ φιλοξενεί τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και το ισλάμ και αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα λαμπρό παράδειγμα μιας κοινότητας – μωσαϊκού προελεύσεων. Είναι η πνευματική πρωτεύουσα του κόσμου, που αποτελείται από μια οικογένεια θρησκειών, οι οποίες απολαμβάνουν μια μακρά και μοναδική σε πλούτο κληρονομιά.

Η ομορφιά αυτής της πόλης βασίζεται στην πολιτιστική και θρησκευτική της ποικιλομορφία. Δουλεύοντας για τον αποκλεισμό μιας κοινότητας, των χριστιανών, αυτοί οι εξτρεμιστές αποτελούν υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για τη χριστιανική οικογένεια, αλλά και για την ίδια την Ιερουσαλήμ, μια θέση που υποστηρίζεται από τόσους πολλούς μεταξύ των Εβραίων συγκατοίκων μας στους Αγίους Τόπους.

Όλοι συμμεριζόμαστε το όραμα ότι αυτοί οι εξτρεμιστές δεν είναι αντιπροσωπευτικοί του κράτους του Ισραήλ ή του εβραϊκού λαού και ότι είναι απαραίτητο για την ποικιλομορφία και τον διακριτικό χαρακτήρα όλων των συνοικιών της Παλαιάς Πόλης να προστατευθούν προς όφελος της Ιερουσαλήμ και όλου του κόσμου.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ