«Για ό,τι κάνουμε και για ό,τι δεν κάνουμε έχουμε όλοι μας ευθύνη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης.
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο σχολείο οι εφημέριο του ιερού ναού Αγίας Φιλοθέης π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου και π. Βασίλειος Μπουρντένης, ο Δήμαρχος Φιλοθέης, ο Διευθυντής του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί.
Μιλώντας προς τους μαθητές στο αμφιθέατρο του σχολείου ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως είναι ιδιαίετρα χαρούμενος, διότι τελευταία του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με πολλά παιδιά. «Μία όμορφη εικόνα που κουβαλάω μαζί μου είναι η επίσκεψη του σχολείου της Ορεστιάδος, που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα» σχολίασε.
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους μαθητές να διαβάζουν και να να είναι επιμελείς, ώστε να αποκτήσουν γερά θεμέλια, διότι, «όπως και τα οικοδομήματα χρειάζονται γερά θεμέλια, για να μην γκρεμίζονται ακόμη και με τους ανέμους, έτσι και οι άνθρωποι χρειάζονται γερά θεμέλια, για να αντέχουν. Μέσα στην οικογένεια, στο περιβάλλον, αλλά ιδιαίτερα μέσα στο σχολείο χτίζονται αυτά τα θεμέλια. Και μπορεί η εργασία σας τώρα να μην φαίνεται, όπως δε φαίνονται τα θεμέλια, αλλά χωρίς αυτά δεν υπάρχει οικοδομή».
Επεσήμανε, επίσης, πως «σε μια ακολουθία των επόμενων ημερών θα ακούσουμε ότι ο Χριστός παίρνει τους μαθητές του και τους εξηγεί τι θα συμβεί. Δύο μαθητές, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης ζητάνε από τον Κύριο να τους εξυπηρετήσει, να πάρει μαζί του τον έναν δεξιά και τον άλλον αριστερά, δηλαδή να βολευτούν, ο Κύριος τους λέει, ρίξτε μία ματιά στον κόσμο. Εκείνοι που θέλουν την εξουσία αναγκάζονται να καταπιέζουν τους ανθρώπους. Σε εμάς δε συμβαίνει αυτό. Ο ένας θα εξυπηρετεί τον άλλον. Σκοπός της ζωής μας είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο. Για παράδειγμα εγώ ο ίδιος, δεν ήρθα για να με υπηρετούν οι άνθρωποι, αλλά για να τους υπηρετώ».
Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως η κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά πνευματική, διότι έχουμε ξεφύγει από όλα αυτά και επικρατεί η εκμετάλλευση του άλλου ανθρώπου. Ο άνθρωπος έχει χάσει την αξία του και έχει γίνει εμπορεύσιμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με πολύ λαχτάρα των ανθρώπων σε μια εποχή που ήμασταν όλοι κουρασμένοι και οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν πίστευαν στον χριστιανισμό, στην αλληλεγγύη, πίστευαν ότι οι δυνατοί πρέπει να βοηθάνε τους αδύνατους. Αυτό, όμως, είχε μετακινηθεί πλέον, δεν είναι ίδια τα κίνητρα και ίδια η βάση. Είναι τα συμφέροντα, οι οικονομικοί ανταγωνισμοί, όλα αυτά που ευτελίζουν τον άνθρωπο.
Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή τα παιδιά να αποκτήσουν την κοσμική σοφία, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, αλλά και την άνωθεν Σοφία, την χάρη του Θεού. «Εκεί που συναντώνται αυτά τα δύο είδη Σοφίας, εκεί δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ σημείωσε πως «για ό,τι κάνουμε και για ό,τι δεν κάνουμε έχουμε όλοι μας ευθύνη».
Αμέσως, μετά οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα στον Αρχιεπίσκοπο. Απαντώντας για την επίσκεψη του στους πρόσφυγες της Λέσβου με τον Πάπα και τον Πατριάρχη, τονίζοντας πως ήταν ένα μήνυμα διεθνοποίησης του προσφυγικού ζητήματος. Έπρεπε και εμείς, που έχουμε δώσει αρκετές φορές αφορμή, να συναντηθούμε, να αφήσουμε στην άκρη για λίγο όσα μας χωρίζουν και να πούμε ότι αυτό που γίνεται στα νησιά μας, αυτή η συμπεριφορά στους πρόσφυγες είναι πολύ σκληρή. Η Ελλάδα, βέβαια, δεν φταίει και είναι άδικο να σηκώσει αυτό το φορτίο στην πλάτη της. Έγιναν προσπάθειες, λοιπόν, να διεθνοποιηθεί το θέμα, διότι ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι πόνος όλων μας. Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη ευαισθησία, αγάπη και θέληση διακονίας».