Μετά την ολοκλήρωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, του έργου της αποκατάστασης του Ναού και της ανάδειξης του λαξευμένου στο βράχο παλιού οχυρωμένου οικισμού, στο μοναδικό αυτό μνημείο που όχι τυχαία, αποκλήθηκε «Μυστράς του Αιγαίου», ήχησε πάλι η καμπάνα στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην εκκλησιά της Παναγίας για τρίτη χρονιά, στο μεσαιωνικό Ανάβατο της Χίου, σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο αεικίνητος και ακούραστος Ηγούμενος της Ιεράς Νέας Μονής, πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παπανικολάου ( ο οποίος εκτελεί και χρέη Εφημερίου του Αναβάτου και των γύρω χωριών και εξωκκλησίων).
Κληρικούς με αυτό το ήθος χρειάζεται η Εκκλησία μας και πολύ περισσότερο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Άλλωστε ο π. Διονύσιος είναι Ηγούμενος στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο της ιστορική Νέας Μονής, που αν σήμερα έχει τις θύρες της ανοικτές και είναι προσβάσιμη στους πιστούς οφείλεται κυρίως στον Αρχιμ. Διονύσιο Παπανικολάου, ο οποίος είναι ακοίμητος φρουρός της Μονής.
Ο Ανάβατος, αυτό το καστροχώρι που είναι συνυφασμένο με την ιστορία του νησιού,καταστράφηκε κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822 και έκτοτε ερήμωσε.
Επανακατοικήθηκε με 72 οικογένειες το 1866, δηλαδή μετά από 44 χρόνια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις έναν μόνιμο κάτοικο. Και αυτό δεν έχει αλλάξει.
Μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν αποτυπωμένα στο δάπεδο- όπως και στο Καθολικό της ιστορικής Μονής του Αγίου Μηνά που δέχθηκε την οργή των αιμοσταγών γειτόνων μας κατά το 1822- σφαγιασμένα και καμένα σώματα ενός παιδιού κι ενός ενήλικα.
Οι κάτοικοι του νησιού και όσοι το επισκέπτονται για να το προσκυνήσουν το ιστορικό αυτό χωριό,περιμένουν με αγωνία να λειτουργήσει του χρόνου και ο (Παλαιός) Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αναβάτου στον οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης.