Φωτογραφίες: Μαρία Καράπα, Σταματούλα Λεβέντη, Ανδρέας Ρούκο Δημήτριος Μπίρδας, Δημήτριος Πετρογιάννης.
Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα η προγραμματισμένη υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Σουμελά» από το Βέρμιο της Ημαθίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, την Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος.
Το ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού εκόμισε στη Χαλκίδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα, τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Μετεντζίδη, τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ, τον Μον. Γεράσιμο Μπεκέ και εκ των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» τον Αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, τον Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων κ. Αναστάσιο Τσακιρίδη και τον κ. Γεώργιο Κυριακίδη.
Επικεφαλής της υποδοχής ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενοι από Κληρικούς των Αρχιερατικών περιφερειών Χαλκίδος, Μεσσαπίων, Διρφύων και Ιστιαίας, αλλά και παρεπιδήμους, από τους επικεφαλής και μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Διοικητές της Σχολής Πεζικού, της Αστυνομικής Διευθύνσεως, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και από μεγάλο πλήθος πιστών που προσήλθαν από μακριά και κοντά για να προσκυνήσουν την προστάτιδα του κόσμου Υπεραγία Θεοτόκο και το ιερό της εικόνισμα που αποτελεί την κορωνίδα των ιερών παρακαταθηκών της Ελληνοχριστιανικής Ποντιακής ευσέβειας.
Την πομπή υποδοχής πλαισίωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων και τμήματα τοπικών συλλόγων με παραδοσιακές ενδυμασίες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», τα οποία παραστέκονταν, τιμητικώς, στην ιερά εικόνα της Σουμελιωτίσσης.
Μετά την υποδοχή τελέσθηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συγχωροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα και την συνοδεία του και τους ευχαρίστησε για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα της μετακομιδής της θαυματουργού ι. εικόνας της Παναγίας και την αυτοπρόσωπη, εκ μέρους τους, μεταφορά της στη Χαλκίδα. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως η Παναγία, επισκεπτομένη τον τόπο μας, κομίζει χαρά, αλλά ως μάνα που παραστάθηκε κάτω από τον Σταυρό του Υιού της και παραστέκεται στα ξεριζωμένα και αδικημένα τέκνα της, τους Ποντίους, είναι η Βασίλισσα του πόνου, γιατί βαστάζει και τους δικούς μας πόνους. Κλείνοντας δε συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία και την άρτια ετοιμασία της υποδοχής της ι. εικόνος.
Στο κήρυγμά του προς τον Χαλκιδαϊκό ευσεβή λαό, ο Σεβασμιώτατος Βεροίας κ. Παντελεήμων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Παναγία δεν μεσιτεύει μόνο στον ουρανό, αλλά μας συμπαρίσταται και εδώ στη γη […] Το έζησε και το ζει αυτό ο Ποντιακός Ελληνισμός, του οποίου προστάτις και έφορος είναι με δική της επιλογή η Κυρία Θεοτόκος. Διότι Εκείνη έστειλε την ιερά εικόνα της στο όρος Μελά του Πόντου […] και να παραμείνει για 17 σχεδόν αιώνες το σημείο αναφοράς όλων των Ποντίων […] Και όταν οι συνθήκες μεταβλήθηκαν, όταν μετά τις ταλαιπωρίες, τα βασανιστήρια και τις εξορίες που υπέμειναν αναγκάστηκαν οι πρόγονοί μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τον Πόντο, και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ξεριζωμένοι με άδικο και σκληρό τρόπο, η προστάτιδά τους Παναγία δεν τους εγκατέλειψε. Οικονόμησε τον τρόπο για να έρθει η σεπτή και θαυματουργή εικόνα της από το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Ημαθία, όπου οι νέοι ευλαβείς κτίτορες έκτισαν στις πλαγιές του Βερμίου το νέο κατοικητήριό της, το νέο θρονί της Παναγίας της Σουμελά, για να συνεχίσουν να την έχουν προστασία και σκέπη στη ζωή τους, για να συνεχίσει να τους ενώνει και να τους ενισχύει, ώστε να μην ξεχνούν όσα οι πατέρες και οι μητέρες τους άφησαν πίσω και να θυμούνται πάντοτε την καταγωγή και την ιστορία τους, όπως την θυμούνται όλοι οι πρόσφυγες, όπως την θυμούνται και οι κάτοικοι της γειτονικής Νέας Αρτάκης, οι οποίοι δεν ξεχνούν και την έφορό τους, την Παναγία τη Φανερωμένη, που τους επιβλέπει και τους προστατεύει από τον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Φαναρίου.
Το θαυματουργό ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά θα παραμείνει στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ο Ι. Ναός θα λειτουργεί με το παρακάτω πρόγραμμα:
Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 (Επέτειος των Εγκαινίων του Ι. Ναού):
ώρα 7π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική χοροστασία και Αρχιερατικό συλλείτουργο.
11:30π.μ. θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση προς την Σουμελιώτισσα Παναγία.
Από την Παρασκευή 9 Ιουνίου έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, θα τελείται καθημερινά Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7-9:30π.μ.
Στις 11π.μ., στις 5:30μ.μ. και στις 7μ.μ. (μετά τον Εσπερινό) θα τελείται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά.
Καθημερινά, στις 9:30μ.μ. θα γίνεται Ιερά Αγρυπνία.
Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, ώρα 7π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
10:30π.μ., 12:30μ.μ., 5:30μ.μ., 9:30μ.μ., 11μ.μ. Ιερά Παράκλησή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ώρα 7μ.μ. Η Ακολουθία του Εσπερινού.
Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ώρα 6:40π.μ. Όρθρος – Αρχιερατική χοροστασία, η Ακολουθία της διασαλευθείσης Αγ. Τραπέζης και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
12:30μ.μ. και 5:30μ.μ., Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
7μ.μ. η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Ακάθιστος Ύμνος.
9:30μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.