You are currently viewing Η σημειολογία της επίσκεψης Πάπα και Πατριάρχη στη Λέσβο

Η σημειολογία της επίσκεψης Πάπα και Πατριάρχη στη Λέσβο

  • Reading time:1 mins read

του Στρατή Μπαλάσκα

Τις ίδιες ημέρες που πριν από 1954 χρόνια ο Απόστολος Παύλος βρέθηκε στη Μυτιλήνη θα επισκεφθούν το νησί  ο Πάπας της Ρώμης κ. Φραγκίσκος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Το γεγονός φαίνεται πως λαμβάνεται υπ’ όψιν από όσους σχεδιάζουν τα της υψηλού συμβολισμού επισκέψεως αφού σήμερα στη Μυτιλήνη βρέθηκε κλιμάκιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Αντιστράτηγο υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Γιάννη Διαμαντόπουλο και επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, την Επάνω Σκάλα και φυσικά το χοτ σποτ της Μόριας, ενώ σε συνεργασία με εκπροσώπους του Βατικανού που έφτασαν στο νησί αλλά και τον υπεύθυνο ασφαλείας του Πάπα που έρχεται αύριο δρομολογούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των θρησκευτικών ηγετών.

Ανάμεσα στα άλλα εξετάστηκε και η τέλεση της προσευχής των δυο ηγετών του Χριστιανισμού στο αρχαίο βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης την Επάνω Σκάλα. Εκεί όπου υπολογίζεται ότι στις 16 – 17 Απριλίου του 58 μ.Χ αποβιβάσθηκε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος συνοδευόμενος από τον Ευαγγελιστή Λουκά, τους μακεδόνες Σώπατρο γιό του Πύρρου από τη Βέροια, Αρίσταρχο και Σεκούνδο από τη Θεσσαλονίκη και τους Μικρασιάτες Γάϊο από τη Γαλατική Δέρβη, Τιμόθεο από τα Λύστρα της Λυκαονίας και Τρόφιμο και Τυχικό από την Έφεσο. Στο σημείο όπου θεωρείται το σημείο αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου και όπου πριν χρόνια ανασκάφηκε το ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου που ένωνε το βόρειο αρχαίο λιμάνι της πόλης με το νότιο «τριηρικό λιμένα» σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο με το ναϊδριο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου στη Μυτιλήνη. Δίπλα το μνημείο των Φωκαέων προσφύγων των διωγμών του 1914 και 1922.

Στην απέναντι δε ακριβώς πλευρά του δρόμου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας σήμα κατατεθέν των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, της άφιξης τους στη Μυτιλήνη και του ριζώματος στους στην πόλη και στις γύρω γειτονιές που κατοικήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από Μικρασιάτες πρόσφυγες.  Σύμφωνα λοιπόν με το εξεταζόμενο πρόγραμμα στο ναϊδριο οι δυο ηγέτες θα προσευχηθούν ενώ αμέσως μετά θα φυτέψουν μια ελιά αποτύπωμα της κοινής παρουσίας τους στο χώρο με το αποτύπωμα της παρουσίας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο νησί. Ύστερα θα κατευθυνθούν προς τη θάλασσα και θα ρίξουν λουλούδια από μια εξέδρα που θα έχει στηθεί πλάι στο άγαλμα της Μικρασιάτισας μάνας στη θάλασσα όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις πράξεις των Αποστόλων ο Απόστολος Παύλος γιόρτασε το Πάσχα στους Φιλίππους, έφυγε για τη Νεάπολη και από εκεί πήγε στην Τρωάδα. Η πορεία αυτή κράτησε πέντε μέρες. Μετά από επταήμερη παραμονή στην Τρωάδα κατευθύνθηκε στην Άσσο απέναντι από τη Λέσβο, εκεί απ’ όπου χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν το περασμένο χρόνο στο νησί μεταξύ Μήθυμνας και Σκάλας Συκαμνιάς.

Από την Άσσο ο Απόστολος Παύλος πλέοντας κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Λέσβου έφθασε στη Μυτιλήνη όπου παρέμεινε μια βραδιά πριν αναχωρήσει για τα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο.

Ο J. Holzner στο έργο του «Παύλος» στηριζόμενος στους υπολογισμούς του Γερμανού αστρονόμου Ε.Κ Gengel τοποθετεί το τμήμα αυτό της τρίτης Αποστολικής πορείας στο 58 μ.Χ. το δε Πάσχα στις 28 Μαρτίου. Έτσι προκύπτει η αναχώρηση του από τους Φιλίππους στις 4 Απριλίου, η άφιξη του στην Τρωάδα στις 9 Απριλίου, η αναχώρηση του δε για την Άσσο και το πέρασμα του στη Μυτιλήνη όπου και διέμεινε ένα βράδυ στις 16 – 17 Απριλίου.

Ο Απόστολος Παύλος δεν δίδαξε στη Μυτιλήνη. «Φαίνεται ότι δεν εθεώρησε το Λεσβιακόν έδαφος κατάλληλον και ώριμον προς κήρυξιν και διάδοσιν των αρχών του Χριστιανισμού διότι εώρακε την πόλιν κατείδωλον και φιλόσοφον και ίσως συνεστάλη ίνα μη κινήση τα μειδιάματα, ως πότε εν Αρείω Πάγω των ακροατών μυτιληναίων, οίτινες ως παράδοξα και παράχορδα θα εθεώρουν τα ρήματα και ιδία τα περί θεού Εσταυρωμένου» αναφέρει ο Ευστράτιος Δράκος στο από 1928 βιβλίο του «Μελέτη επί της ιστορίας της Εκκλησίας της Λέσβου».

Μέτρα ασφαλείας

Εν τω μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας στο νησί το ερχόμενο Σαββάτο θα είναι δρακόντεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ποντίφικας δε θα κινείται με το ειδικό παπικό όχημα αλλά μαζί με τους άλλους ιεράρχες.

Αν και το πρόγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη όπου θα τον υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός. Ο Οικουμενικός Παριάρχης θα έλθει στη Μυτιλήνη το βράδυ της Παρασκευής θα τον υποδεχθεί δε και αυτόν ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Το Σαββάτο Πάπας, Πατριάρχης  και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα επισκεφθούν το χοτ σποτ της Μόριας και στη συνέχεια την Επάνω Σκάλα. Η επίσκεψη του Πάπα θα έχει ολοκληρωθεί στις 3 το μεσημέρι.

Όπως είπε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης «δεν θα αναστατωθεί η ζωή των κατοίκων του νησιού, τα μέτρα όμως που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι τέτοια που να διασφαλίζουν ότι τίποτα δε θα διαταράξει την επίσκεψη του ποντίφικα και των άλλων ιεραρχών στο νησί».

Ας σημειωθεί ότι στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου ο ευρισκόμενος στη Λέσβο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος θα εγκαινιάσει το κοινωνικό παντοπωλείο «Αποστολή του Παπα -Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου.