You are currently viewing Η Ρωσική Εκκλησία τα έβαλε τώρα και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

Η Ρωσική Εκκλησία τα έβαλε τώρα και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

  • Reading time:1 mins read

Αντιδράσεις προκάλεσε το προσχέδιο της ανακοίνωσης της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο draft document ( προσχέδιο ντοκουμέντο)που προετοίμασε επιτροπή του ΠΣΕ και παρουσίασε στην ολομέλεια των αντιπροσώπων στη Συνέλευση για διαβούλευση (σ.σ. δεν είναι το τελικό κείμενο), αναφερόταν μεταξύ άλλων στις “τραγικές συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου”.

Υπενθύμιζε δε ότι στο ανακοινωθέν του Ιουνίου, στην προσυνεδρίαση για τη Συνέλευση που διεξήχθη στην Κύπρο, υπήρξε καταδίκη του πολέμου ως παράνομος και αδικαιολόγητος.

“Η Συνέλευση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση που εκφράστηκε από την κεντρική επιτροπή, και αποκηρύσσει αυτόν τον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο. Ως Χριστιανοί από διάφορα μέρη του κόσμου, ανανεώνουμε την έκκληση μας για άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή και να υπάρξει διάλογος και διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ειρήνη”.

Καλεί δε τις ηγεσίες των Εκκλησιών σε Ρωσία και Ουκρανία να αντιταχθούν “στον συνεχιζόμενο θάνατο, καταστροφή, εκτοπισμό των ανθρώπων στην Ουκρανία”.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Μπουλέκοφ να δηλώνει ειρωνικά ότι το κείμενο είναι καλύτερο από ό,τι περίμενε, ενώ προχώρησε ακόμη πιο μακριά εκφράζοντας την -προσβλητική για τα μέλη της επιτροπής που συνέταξαν το κείμενο και για την ηγεσία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών- άποψη, ότι ένα τέτοιο κείμενο “θα μπορούσε να αποτελέσει ανακοίνωση των Starbucks και των McDonalds. Είναι στο ίδιο επίπεδο σημασίας αυτό το έγγραφο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Ωστόσο είναι καλύτερο από ό,τι περίμενα. Περιμέναμε ότι τα κείμενα θα είναι πολιτικοποιημένα και πιο επιθετικά. Βλέπω ότι η επιτροπή δούλεψε σκληρά και ετοίμασε τα έγγραφα με αρκετή ισορροπία”.

Ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος τόνισε δε ότι αυτό το έγγραφο, αποτελεί παράδειγμα information war (πόλεμος πληροφοριών). “Είναι ένα από τα έγγραφα που φωτίζει κάτι και καμουφλάρει κάτι άλλο.”

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει προσπάθεια από την πλευρά της επιτροπής, να κοιτάξει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί, και να φέρει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα.

“Εάν κύριος στόχος είναι να κατηγορήσουμε απλώς τη ρωσική αντιπροσωπεία, εντάξει. Αλλά σε όλο το κείμενο, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τις άλλες πλευρές σε αυτή τη διαδικασία στην Ουκρανία. Είναι σαν τον πρόεδρο της Γερμανίας, ο οποίος μιλούσε πολύ δυναμικά αλλά ξέχασε να πει την προσωπική του ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ότι ήταν αυτός που υπέγραψε ένα έγγραφο πριν από τρία χρόνια, εγγυώμενος την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Λίγες ημέρες αργότερα, απλώς έπλυνε τα χέρια του.

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα. Που είναι η φωνή των ευρωπαϊκών Εκκλησιών προς την κυβέρνηση σας να κάνει οτιδήποτε δυνατό για να φέρει ειρήνη;

Και μετά λέτε ότι θέλετε να υπάρξει ειρήνη το συντομότερο δυνατό. Και με το να κατηγορείτε κάποιον, δεν θα είναι αρκετό. Αυτό το κείμενο δεν μπορεί να είναι απλώς ένα καμουφλάζ της πραγματικής κατάστασης, χρησιμοποιώντας κάποιους χριστιανικούς όρους. Αλλά θα έχει αποτέλεσμα εάν εμβαθύνει στην κατάσταση”.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ένα εκ των μελών της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η Αλεξάνδρα Κοβαλένκο, δίνοντας μία εξίσου ηχηρή απάντηση σε όσα ακούστηκαν.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως “σας ζητώ να με ακούσετε και να μην συμβιβάσετε την προφανή αλήθεια για χάρη της διπλωματίας. Απλώς πείτε το με το όνομα του -ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας”.

Απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε: αν είστε κατά του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, παρακαλώ σηκώστε τις μπλε κάρτες σας (η μπλε κάρτα υψώνεται από τους αντιπροσώπους στη Συνέλευση όταν υπάρχει διαφωνία σε ό,τι ακούγεται. Καμία μπλε κάρτα δεν υψώθηκε).

Είναι πολύ λυπηρό που συγκρίνετε το αίμα των Ουκρανών με τα Starbucks και τα McDonalds”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η συνεδρίαση συνεχίστηκε μόνο με τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η συμμετοχή σε οποιοδήποτε άλλο μέλος ή στα ΜΜΕ