You are currently viewing Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον 15Αύγουστο στην Παναγιά του Έβρου – Το μοναστήρι που χτίσθηκε για να εμψυχώσει του Ακρίτες μας από τον Άνθιμο Α ´

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον 15Αύγουστο στην Παναγιά του Έβρου – Το μοναστήρι που χτίσθηκε για να εμψυχώσει του Ακρίτες μας από τον Άνθιμο Α ´

  • Reading time:4 mins read

Στην Παναγιά του Έβρου, την Ακριτική ιερά Μονή που ανέγειρε ο Μητροπολίτης τότε Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκη Άνθιμος προς ευλογία των Ακριτών μας, θα εορτάσει το Δεκαπενταύγουστο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να μεταβεί στην ακριτική Αλεξανδρούπολη. Θα παραστεί στη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το μεσημέρι θα γευματίσει στην γυναικεία ιερά μονή Παναγίας του Έβρου. Το απόγευμα θα έχει επαφές με γυναίκες της περιοχής, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

🔺Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη Δημότης Νέας Ορεστιάδας

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί για μία ακόμη φορά την Ορεστιάδα η (ΠτΔ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς ο Δήμος Ορεστιάδας, σκοπεύει να την  ανακηρύξει Επίτιμη Δημότη.

Μάλιστα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Αυγούστου, το εν λόγω θέμα  συζητήθηκε πρώτο, στην ημερήσια διάταξη και φέρει τον τίτλο:  “Ανακήρυξη Επίτιμης Δημότη Δήμου Ορεστιάδας”, με εισηγητή το δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη.

🔺Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μάκρη του Έβρου

Κοντά στην παραλία της Μάκρης, πλησίον των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρουπόλεως – Κομοτηνής, βρίσκεται η μεγάλη γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστής ως Παναγίας του Έβρου.

Τον Ιούλιο του 1974, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Άνθιμος διαπίστωσε ότι εντός των ορίων της επαρχίας του, δεν υπήρχε μοναστήρι ούτε καν μετόχι άλλης μονής.

Η ανάγκη για σύσταση μίας μονής με μοναστική αδελφότητα, ώθησαν τον ποιμενάρχη να προβεί στην ανέγερση του Καθολικού της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κτήμα της Μάκρης που ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως.

🔺Η Παναγία του Έβρου

Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στο Μητροπολίτη, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου. Μεταξύ 1978 – 1981, αποπερατώθηκαν οι βασικοί χώροι και το Καθολικό που πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο και στο οποίο βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της «Παναγίας του Έβρου», που φιλοτεχνήθηκε επάνω σε ξύλο παλαιότερης κατεστραμμένης αγιορείτικης εικόνας.

Κατόπιν προσκλήσεως, ήλθαν από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Θεσσαλονίκης, το 1983, οι πρώτες μοναχές και επάνδρωσαν το νέο πνευματικό φυτώριο του Έβρου.

🔺Αντίγραφο της Παναγίας Τριχερούσας

Στη Μονή επίσης υπάρχει ακριβές αντίγραφο της εικόνας της «Παναγίας Τριχερούσας», το πρωτότυπο της οποίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και αποδίδεται στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Η εικόνα είναι η μοναδική εικόνα της Θεοτόκου.

Απεικονίζει την Παναγία στην κλασική απεικόνιση της με τον Ιησού στα χέρια της. Η διαφορά της όμως είναι πως κάτω από δεξί χέρι της, στην αριστερή πλευρά της εικόνας όπως την κοιτά κάποιος, υπάρχει ένα ακόμη χέρι.

Η αρχική εικόνα ανήκε στην οικογένεια του Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος έζησε τον έβδομο αιώνα στη Δαμασκό (εξ ου και το Δαμασκηνός) της Συρίας. Ο Ιωάννης ήταν Χριστιανός. Ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος του Χαλίφη Ουαλίδ της Συρίας για θέματα που αφορούσαν τον χριστιανικό πληθυσμό.

Λέγεται πως οι θέσεις του κατά των εικονομάχων προκάλεσαν την αντίδραση του παλατιού στην Κωνσταντινούπολη. Εξαιτίας αυτής της στάσης του θέλησαν να δημιουργηθεί μια πλεκτάνη εις βάρος του και στο τέλος να συλληφθεί.

Ο Χαλίφης, βέβαιος ότι ο Ιωάννης τον είχε προδώσει, διέταξε να του κόψουν το χέρι, όπως κι έγινε. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα της Παναγίας, ο Ιωάννης προσευχόταν συνεχώς ζητώντας από την Θεοτόκο να τον θεραπεύσει. Γονατισμένος μπροστά στο εικόνισμα είχε κοντά του το ακρωτηριασμένο μέλος και προσευχόταν με ένταση.

Το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησε, το χέρι του είχε θεραπευτεί. Θέλοντας να ευχαριστήσει την Παναγία, έφτιαξε ένα ασημένιο αντίγραφο του κομμένου του χεριού και το εναπέθεσε στην εικόνα.

Από τότε έμεινε στην εικόνα και κατ’ επέκταση στην Παναγία το προσωνύμιο «Τριχερούσα», δηλαδή η Παναγία με τα τρία χέρια.

Καθηγουμένη την Μοναχή Μακρίνα Σιδηρά.  Πνευματικός πατήρ της Αδελφότητας διετέλεσε από το 1983 μέχρι την κοίμησή του το 2012, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Πολύκαρπος Ματζάρογλου.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το αρχικό σε σχήμα Π διόρωφο οίκημα κελλιών και χώρων υποδοχής γύρω από το Καθολικό της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” και τη νέα πτέρυγα δηλαδή τράπεζα, κουζίνα, αποθηκευτικοί χώροι, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και διάφορα άλλα κελλιά. Η Ιερά Μονή είναι περιτειχισμένη και περιβάλλεται από ελαιώνες καλλιεργούμενους από τις Μοναχές.

Επίσης, έχει τέσσερα Παρεκκλήσια (του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Βλασίου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Αγίας Ευφημίας) οριοθετούν την περιοχή της Μονής και δύο – του Αγίου Ανθίμου και του Αγίου Ανδρέα – είναι ενσωματωμένα σ’ αυτήν.

Τα ασκούμενα στην Ιερά Μονή παραδοσιακά διακονήματα είναι:

  • η βυζαντινή αγιογραφία,
  • η ιερορραπτική,
  • η εκκλησιαστική κεντητική,
  • η κατασκευή μοσχοθυμιάματος,
  • η κατασκευή μικροαντικειμένων, και
  • η κηροπλαστική.

Η Μονή συνδέεται με Ιερές Μονές ομόδοξων χωρών Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Συρίας, Λιβάνου και φιλοξενεί τις εξ αυτών μοναχές προς εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της βυζαντινής μουσικής και των ενεργών διακονημάτων της.

Τα πολλά αποθησαυρισμένα άγια Λείψανα Ιεραρχών, Οσίων, Μαρτύρων, αποτελούν μέγιστη ευλογία για τη Μοναστική Αδελφότητα και τους προσκυνητές.

Με μέριμνα του οικείου επισκόπου, στο κειμήλιο φυλάκειό της έχουν αποθησαυρισθεί ιερά λείψανα των Αγίων: Ιακώβου του Αδελφοθέου, Αποστόλων Παύλου, Ανδρέου και Φιλίππου, Μ. Αντωνίου, Μ. Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου, Ιωάννου Χρυσοστόμου, Μ. Αθανασίου, Γεωργίου Τροπαιοφόρου, Χαραλάμπους, Παντελεήμονος, Μηνά, Ιωάννου Ελεήμονος, Συμεών Στυλίτου, Σάββα Ηγιασμένου, ΠολυκάρπουΓρηγορίου Παλαμά, Δαβίδ εν Θεσσαλονίκη, Νεκταρίου Πενταπόλεως. Σεραφείμ του Σάρωφ, Αρσενίου εκ Φαράσων, των Αγίων Γυναικών Αικατερίνης, Βαρβάρας, Παρασκευής, Κυριακής. Ευφημίας, Αννας κ.α.

Ξεχωριστές στιγμές και ευλογίες για τη μονή ήταν όταν τα Χριστούγεννα του 1987 φιλοξενήθηκαν τα Τίμια Δώρα των μάγων που ήλθαν από την Ιερά αγιορείτικη Μονή του Αγίου Παύλου. Σε επόμενη επίσκεψη Αγιορειτών πατέρων ήλθε το δεύτερο σε μέγεθος τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, ενώ λίγο αργότερα ήλθε η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Η ετήσια Πανήγυρις τελείται την 23η Αυγούστου, κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τελούνται κατά τη διάρκεια του έτους δύο Σαρανταλείτουργα και αγρυπνίες στις Δεσποτικές, Θεομητορικές και Αγίων εορτές με τη συμμετοχή του ευλαβούς λαού της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής.

H Αδελφότητα χάριτι θεία κάτω από την πατρική μέριμνα του καταξιωμένου Ποιμενάρχου της κ. Ανθίμου (Κουκουρίδη) συνεχίζει την πορεία της, διακονούσα την παραμεθόριο περιοχή του Έβρου.