You are currently viewing Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον ένα χρόνο από την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον ένα χρόνο από την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία

  • Reading time:1 mins read

Στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε σήμερα από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όπου και χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στον ένα χρόνο από τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Μόσχας σχετικά με το ζήτημα σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος τόνισε τις συκοφαντίες τις οποίες έχει υποστεί όλο αυτό το διάστημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Ακολούθως εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τόσο προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, όσο και προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.

Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κίνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει διακόψει την επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

«Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί, η κανονικώς αστήριχτη και εκκλησιολογικώς έωλος, η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου να καλέσει τους Ορθοδόξους προκαθημένους εις συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας  για την διατήρηση «της ενότητος εν ευχαριστιακή κοινωνία», ως γράφει αγγλιστί σε σχετική πρόσκληση. Οι πάντες γνωρίζουν ότι επί σειρά ετών το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν ευρίσκεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λόγω της διαφιλονικούμενης δικαιοδοσίας στο Κατάρ. Είναι επίσης γνωστό, ότι η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε το μνημόσυνον των τριών πρώτων οι οποίοι ευρίσκονται εις κοινωνίαν με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Συνεπώς, επί τη βάσει και μόνον της κοινής λογικής, η πρόσκλησις προς διατήρησην της ενότητος εν ευχαριστιακή κοινωνία εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, αφορά κατ’ ουσίαν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Μόσχας και όχι εις ολόκληρον το εκκλησιαστικό σώμα της Ορθοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.