Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μετά πάσης ιεροπρέπειας, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία και είναι αφιερωμένη από το έτος 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄, εις τη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την οριστική λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας.
Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Λαγκαδά και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., π. Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος και αναφερόμενος στην σημερινή Μεγάλη Ημέρα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ημέρα πανηγύρεως του θριάμβου της Εκκλησίας επί της εικονομαχίας, της τελευταίας μεγάλης αιρέσεως, η οποία χρόνους πολλούς, ταλάνισε της και οδήγησε σε δρόμους μαρτυρικούς πλήθος νέων μαρτύρων και ομολογητών».
»Η μνήμη των Ορθοδόξων Πατέρων, των Συνόδων και των αναστηλώσεων των αγίων και σεπτών εικόνων διαχέεται λειτουργικά στο παρόν της λατρείας μας και σηματοδοτεί το περιεχόμενο αυτού του λαμπρού εορτασμού».
»Ο πλουτισμός της θεολογίας και η αντιμαχία των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας προς τις πλάνες των αιρετιζόντων δεν ήταν ούτε αλαζονεία αυτοχρηζομένων παντογνωστών, ούτε κακότητα και μιζέρια κακεντρεχούς μικρότητας εμπαθών ανθρώπων αλλά ήταν η έλλαμψη και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος, το οποίο διδάσκει την ανόθευτή αποκεκαλυμμένη «πάσαν αλήθειαν» της αγίας Πεντηκοστής στους καθαρούς τη καρδία θεράποντες του Κυρίου της Εκκλησίας, ώστε οι πιστοί και λυτρούμενοι από τους κλυδωνισμούς της πλάνης, να λατρεύουν αληθώς, να πιστεύουν απλανώς και να μετέχουν στη ζωή των Αγίων Μυστηρίων γνησίως.»
Καταλήγοντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο π. Νικόδημος σημείωσε ότι «οι Πιστοί καλούνται να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, από τους λόγους στα έργα, από την θεωρητική προσέγγιση της Ορθοδοξίας στην πρακτική απόδειξη της Ορθοπραξίας και από την ψιλή γνώση του ορθού δόγματος στο ζωογόνο ήθος της εν Χριστώ Ζωή.»
»Η Ορθοδοξία δεν είναι μαθητή γνώση και ιδεολογία, αλλά χαρισματικός τρόπος και βίος, και μέσα από αυτό καλούμαστε ως Χριστιανοί να μαθητευόμαστε ότι η γνώση κατακτάται, αλλά η αλήθεια αποκαλύπτεται, ότι η γνώση δεν είναι όλη αλήθεια και ότι η αλήθεια δεν μπορεί να περικλεισθεί όλη μέσα στην γνώση. Η σημερινή Εορτή της Ορθοδοξίας και η νοηματική της σύνδεση με την Αγία Τεσσαρακοστή οικοδομήθηκε σε καθαρό πνευματικό και θεολογικό πλαίσιο».
Προ της Απολύσεως και σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, ενώ στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτος αφού συνεχάρη τον ομιλητή για
το μεστό και γεμάτο νοήματα σημερινό θεολογικό του λόγο, σημείωσε ότι θα πρέπει να κρατούμε ψηλά τις παραδόσεις των προγόνων και αξίες των Αγίων Πατέρων μας, δίδοντας καθημερινή μαρτυρία και ομολογία για την Πίστη μας.
Ο πανηγυρικός εορτασμός της μεγάλης σημερινής εορτής της Ορθοδοξίας μας, έκλεισε λιτανευτικός με την επιστροφή στο Επισκοπείο του αντιγράφου της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία και είχε μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Ναό για την Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο.