ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Την μικρή αλλά ιστορική κοινότητα των Αγίων Πάντων στην πόλη Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια, η οποία υπάγεται στη Μητρόπολη Πιτσβούργου, επισκέφθηκε το απόγευμα σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Καλωσορίζοντάς τον Παναγιώτατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, όπου εψάλη Δοξολογία, ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου κ. Σάββας, τόνισε ότι η παρουσία του εκεί παρά το βαρύ πρόγραμμά του είναι “μια απόδειξη της πατρικής σας στοργής και αγάπης”.
“Η παρουσία σας ανάμεσά μας συνιστά ανείπωτη ευλογία για όλες τις ενορίες, μικρές και μεγάλες, της θεοσώστου Μητροπόλεως Πίτσμπουργκ, καθώς και για όλες ανεξαιρέτως τις μικρές και μεγάλες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που τόσο πιστά και ευλαβικά καταθέτουν την μαρτυρία της πίστεως και παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας όπως διασώζεται και μεταδίδεται δια μέσου των αιώνων από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία”, επισήμανε ο Μητροπολίτης κ. Σάββας.
“Η Πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνιας υπερηφανεύεται ότι αποκαλείται στοργικά ως η Πολιτεία που είναι σχεδόν Παράδεισος. Σήμερα, με τον ερχομό σας, Παναγιώτατε, είναι όντως Παράδεισος”, πρόσθεσε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρέθηκε σε έναν ναό τον οποίο θεμελίωσε το 1947 ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο προκάτοχός του Πατριάρχης Αθηναγόρας.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα Ελληνικά, “στην μητρική μας γλώσσα”, αναφέρθηκε στον αείμνηστο Μητροπολίτη Μάξιμο, για τον οποίο τέλεσε στη συνέχεια τρισάγιο.
“Ηταν”, είπε, “ένας πολύτιμος αδελφός εν Χριστώ, με τον οποίο είχαμε ειλικρινή φιλία και πνευματικούς δεσμούς από τα χρόνια της φοιτήσεώς μας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης…. Η φιλία μας ήταν διαρκής και ειλκρινής μέχρι του θανάτου του”.
Επισήμανε δε πως “δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες κοινότητες, μικρές και μεγάλες ενορίες, μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Διότι σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι, σε κάθε εξωκλήσι, όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία, αυτός ο τόπος είναι πάντοτε μεγάλος, διότι εκεί τελείται το μεγάλο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας”.
“Και το παραμικρό εκκλησάκι στα χωριά σας στην Ελλάδα, στο χωριό μου στην Ίμβρο, όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία, είναι τόσο μεγάλο όσο και η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη”, είπε δακρύζοντας, “που δυστυχώς πέρυσι έγινε μουσουλμανικό τέμενος”.
Για την Αγία Σοφία
“Αυτός ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Οικουμενικού Πατριάρχου, της Χριστιανοσύνης, από Μουσείο που ήταν ανοιχτός εις επίσκεψιν όλων των ανθρώπων που ήρχοντο να θαυμάσουν την Πόλην των Πόλεων και την Αγιά Σοφιά, αυτό το αθάνατο μνημείο των πατέρων μας που αντέχει στους αιώνες, τώρα που μετετράπη σε τέμενος είναι μόνο για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας και λυπούμεθα για αυτήν την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας”, ανέφερε ο Παναγιώτατος.
Για τον Αρχιεπίσκοπο
Κλείνοντας την ομιλία του, μίλησε επαινετικά για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος επίσης ήταν παρών.
“Αφότου ανέλαβε τα ηνία της μεγάλης αυτής επαρχίας του Θρόνου, άρχισε να πνέει νέος άνεμος ανασυγκροτήσεως, αναδημιουργίας, ζωντάνιας, προόδου, οργανώσεως”, είπε και ευχήθηκε όπως “όλοι σας, πρώτα- πρώτα οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο ιερός κλήρος, και όλοι εσείς οι πιστοί, συσπειρωμένοι γύρω από τον καινούργιο, δραστήριο και άξιο Αρχιεπίσκοπό σας, να γράψετε λαμπρές σελίδες δόξης για την Ορθοδοξία μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής”.
Ο Πατριάρχης δώρισε μια κανδήλα στην κοινότητα των Αγίων Πάντων, η οποία ιδρύθηκε πριν από 104 χρόνια, και τον επιστήθιο Σταυρό της Αγίας Σοφίας στον ιερατικώς προϊστάμενο π. Φρανκ Milanese.
Το γεύμα
Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Άρχοντα Μιχάλη Ψαρό, στον οποίο ο Παναγιώτατος απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παμμακαρίστου.
Στη διάρκεια του γεύματος η ιστορική κοινότητα επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο επιταγή εκατό χιλιάδων δολαρίων για το Ιδρυμα “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, καθώς και δωρεά για τον Άγιο Νικόλαο. Οι νέοι της κοινότητας επέδωσαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επιταγή – δώρο για τις ανάγκες των παιδιών στην Ιμβρο.
Προηγήθηκε επίσκεψη στον “Οίκο Ελπίδας της Ευγενίας” (Evgenia’s House of Hope) ο οποίος αποτελεί δωρεά του επιχειρηματία και Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, Μιχάλη Ψαρού, στη μνήμη της γιαγιάς του Ευγενίας.
ΠΗΓΗ:Greek News USA