ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά τη συνεδρίαση της, την Τέταρτη 15 Ιουνίου 2022, μέσω τηλεδιασκέψεως αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού του έτους 2003. Το Καταστατικό ανεστάλη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Σύνοδο κατόπιν απαίτησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου χωρίς καμία συνεννόηση με την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν από τον «Ε.Κ.».
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε για τη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Τετάρτης 15 Ιουνίου αναγράφονται και τα εξής: «Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα.
Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος ομοφώνως αποδέχθηκε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και αποφασίστηκε η αποστολή αυθημερόν σχετικού αιτήματος προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, υπό το ως άνω πνεύμα».
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» απεκάλυψε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 λίγη ώρα μετά την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής των Επαρχιών του Θρόνου εν τω Εξωτερικώ τα εξής: «Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού, η οποία συνήλθε εν Φαναρίω το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022, αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Πατριαρχείο όπως καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού που είχε γίνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.
Διεξήχθη ενδελεχής συζήτηση επί του θέματος παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρεπιδημεί στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής επί των Επαρχιών, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Επισημάνθηκαν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί εν όψει μάλιστα της επικείμενης 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου και αποφασίσθηκε όπως όταν επανέλθει ο Αρχιεπίσκοπος στην Αμερική -επιστρέφει το Σάββατο 12 Ιουνίου– να συγκαλέσει την Επαρχιακή Σύνοδο η οποία να στείλει επίσημη επιστολή-αίτημα στο Πατριαρχείο όπου θα ζητά την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού του 2003.
Στη συνέχεια, το Πατριαρχείο θα αποδεχθεί το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου και θα αποφανθεί ότι το Καταστατικό εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και εάν στο μέλλον τεθεί ζήτημα τροποποίησης μερικών Αρθρων του, αυτό θα γίνει κατά τη διαδικασία που διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του Καταστατικού».
Στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο κ. Ελπιδοφόρος κατέβαλλε προσπάθεια να δικαιολογήσει την κατακραυγή του Φαναρίου σε βάρος του, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, για την οποία ο «Ε.Κ.» είχε γράψει τα εξής: «Εν τω μεταξύ, προ μηνών είχε αποσταλεί επίσημο αυστηρό γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα του επισημαινόταν να καταθέσει και γραπτώς τις εισηγήσεις του για το Καταστατικό και τα διαμειφθέντα περί αυτού, καθώς επίσης και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επαρχιακής Συνόδου καθότι αρκετοί αρχιερείς έλεγαν ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις ενέργειές του.
Σημειώνεται ότι κατά τα τρία χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του ο Ελπιδοφόρος δεν έχει στείλει ουδεμία έκθεση γραπτώς στην οποία να λέγει το περιεχόμενο των εργασιών της Επαρχιακής Συνόδου ή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ο προκάτοχός του, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος δύο ή τρεις φορές τον χρόνο έστελνε γραπτές εκτεταμένες εκθέσεις με συνημμένα επί του περιεχομένου των εργασιών της Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Γινόταν η ανάγνωσή τους εν Συνόδω και στη συνέχεια παραπέμποντο στην Επιτροπή των Επαρχιών του Εξωτερικού.»
Έγινε λόγος στην Επαρχιακή Σύνοδο της Τετάρτης 15 Ιουνίου για τα Πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της και επισημάνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ότι έχουν παραποιηθεί, ενώ εκφράσθηκε με στροβιλισμό των λεχθέντων από τους Μητροπολίτες, θέλοντας να τους παρουσιάσει κάποιους εξ’ αυτών ως υπενάντιους του Πατριαρχείου, κάνοντας μάλιστα αναφορά για αυτοκεφαλία δεχθείς όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση τους.
Επισημαίνεται ότι Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου είναι ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, ο οποίος ουσιαστικά είναι βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έχει υπηρετήσει ως ιερεύς στη Γερμανία και στον Καναδά και τον έφερε ο Ελπιδοφόρος αρχικά για Πρόεδρο της Σχολής, πλην όμως δεν κατέστη εφικτό κάτι τέτοιο για νομικούς και θεσμικούς λόγους.
Επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει Επίσκοπος ενταύθα καθότι δεν είχε συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία στην Αρχιεπισκοπή όπως προβλέπει το Καταστατικό, ο Αρχιεπίσκοπος έπεισε τον Πατριάρχη να τον κάνει δικό του βοηθό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και να τον δώσει κατ’ ανάθεση στον Ελπιδοφόρο, ο οποίος τον διόρισε και διευθυντή Κατηχητικής Παιδείας για να εξακολουθήσει να διαμένει στη Σχολή.
Το ανακοινωθέν της Επαρχιακής Συνόδου έχει ως εξής:
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Συνήλθε σήμερα, 15 Ἰουνίου 2022, σε τηλεδιάσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Σύνοδο για την πρόσφατη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Φανάρι και για τις συνεργασίες που είχε τόσο με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όσο και με την Συνοδική Επιτροπή επί των εν τω Εξωτερικώ Επαρχιών του Θρόνου. Κατά τις συνεργασίες αυτές διαπιστώθηκε ότι λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών εξ αιτίας της πανδημίας και άλλων παραγόντων, εβράδυνε η εκκίνηση της διαδικασίας αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με αποτέλεσμα να μη υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα αυτό, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς διαβούλευση τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όσο και στην επί θύραις Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Τούτο πρακτικώς σημαίνει ότι η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει, Θεού θέλοντος, κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2024. Επειδή, όμως, η ισχύς του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής έχει τεθεί σε αναστολή με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της 8ης Οκτωβρίου 2020, τούτο σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος διαρκείας της αναστολής του Συντάγματος θα είναι μία σχεδόν τετραετία. Παρά το γεγονός ότι, όπως επανειλημμένα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, το Σύνταγμα στην πράξη τηρείται ούτως ή άλλως, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα.
Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος ομοφώνως αποδέχθηκε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και αποφασίστηκε η αποστολή αυθημερόν σχετικού αιτήματος προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, υπό το ως άνω πνεύμα.
Τέλος, με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία ενημερώθηκε η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος περί: α) της εγκρίσεως του ενημερωμένου καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων της Ι. Αρχιεπισκοπής, και β) της σημερινής εκλογής του επικεφαλής του Σλαβικού Ορθοδόξου Βικαριάτου Αρχιμ. Αλεξάνδρου Belya εις επίσκοπον υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Νικοπόλεως, του οποίου η χειροτονία θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Dania Beach Φλώριδας.
Εκ της Αρχιγραμματείας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου».