Με την παρουσία του νομικού κόσμου της Φθιώτιδος, εορτάσθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στη Λαμία, η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτου των Νομικών και πολιούχου των Αθηνών.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η οποία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm).
Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Προ της απολύσεως ο Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Γεώργιος Παναγής, εξεφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους υπέρ υγείας όλων των Δικαστικών και Νομικών της Φθιώτιδος.
Στην συνέχεια, στην φιλόξενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Δικαστικών και Νομικών, κατά την διάρκεια της οποίας ωμίλησε για το σύγχρονο μήνυμα που αποπνέει η εορτή του Αγίου Διονυσίου προς όλους τους ανθρώπους, αλλά κυρίως για τους διακονητές της νομιμότητος, τους Νομικούς και τους Δικαστικούς και τους ευχήθηκε πατρικώς και εγκαρδίως, με πνεύμα ζωής, αγάπης και ανθρωπιάς, να ασκούν το λειτούργημα της δικαιοσύνης, εργαζόμενοι για το έννομο συμφέρον και το κοινό καλό των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πονεμένων αυτού του κόσμου.
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε:
«Δύο σπουδαίες αρχές του νομικού μας πολιτισμού διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Κύριο μας Ιησού Χριστού και μπορούν να μας δώσουν τις προδιαγραφές μιας πραγματικής έννομης τάξης: «Δεν έγινε ο άνθρωπος για το Σάββατο, αλλά το Σάββατο για τον άνθρωπο». Δεν έγινε ο άνθρωπος για το
σύνταγμα, ούτε για τους νόμους, ούτε για τα μνημόνια, ούτε για τις συμβάσεις ούτε για τις εγκυκλίους, ούτε για τους αριθμούς, αλλά όλα αυτά έχουν γίνει για τον άνθρωπο.
Εξίσου σπουδαία αρχή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι: ««Το γαρ γράμμα αποκτείνει, το δε πνεύμα ζωοποιεί». Αυτές οι δύο αρχές, είναι πάρα πολύ σημαντικές για όλους όσους διακονούν τη νομιμότητα και δεν είναι μόνο οι νομικοί, είναι και αυτοί που νομοθετούν, που παράγουν νόμους, οι οποίοι οφείλουν να βρίσκονται σε συστοιχία με τις συνταγματικές επιταγές, αλλά πάνω από όλα με αυτό το πνεύμα, που ωφελεί και ζωογονεί τα προβλήματα και τις ανάγκες αυτού του λαού.
Εορτάζουμε τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη σε αυτά τα πλαίσια. Και το «ναι» του Αγίου Διονυσίου στο κήρυγμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, γέννησε μία σκυταλοδρομία αφενός μεν επισκοπικής διαδοχής, από τον Άγιο Ιερόθεο πρώτο Επίσκοπο Αθηνών μέχρι και τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπου μετράμε 129 Επισκόπους και Προκαθημένους της Εκκλησίας των Αθηνών. Ο ένας μετά τον άλλον λαμβάνει μία παρακαταθήκη, μία σκυταλοδρομία, την παραδίδει από γενεά σε γενεά, για να φτάσουμε μέχρι σήμερα και να αποδεικνύεται, ότι το Ευαγγέλιο του Χριστού μπορεί να προχωρά ασχέτως περιστάσεων και δυσκολιών, μπορεί να προχωρά ακόμη και όταν έχουμε δουλεία, ακόμα και όταν έχουμε ταραγμένες πολιτικές περιόδους, ακόμα και όταν έχουμε πλούτο και όταν έχουμε φτώχεια και όταν έχουμε δυσκολία και όταν έχουμε ευκολία, γιατί το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι έξω και πέρα από τα σχήματα αυτού του κόσμου.
Επίσης, με τον Άγιο Διονύσιο ξεκίνησε και μία άλλη σκυταλοδρομία, μία σκυταλοδρομία Αγίων ανθρώπων, όπως η Δάμαρις η Αθηναία, όπως η Φιλοθέη η Αθηναία, η μεγάλη ευεργέτιδα των Αθηνών. Πρόσωπα, τα οποία ακολούθησαν τον Άγιο Διονύσιο, αλλά υπάρχουν και σήμερα πολλά πρόσωπα, τα οποία είναι οι σύγχρονοι Άγιοι. Είναι οι άνθρωποι της αγάπης και της προσφοράς, οι οποίοι δίνουν τον εαυτό τους για τον
άλλο άνθρωπο. Σύγχρονοι Άγιοι είναι όσοι επιτελούν το καθήκον τους με αγάπη.
Οι άνθρωποι εμπιστεύονται τον πόνο τους και ανοίγουν την καρδιά τους στους δικηγόρους, στους δικαστές, στους λειτουργούς της δικαιοσύνης και μπορεί ενδεχομένως στα γραφεία σας, να επιτελείται ένα πνευματικό έργο, διότι όλα τα προβλήματα των ανθρώπων δημιουργούνται από πάθη και τις αδυναμίες.
Οι προκλήσεις είναι συχνές και καθημερινές. Καθημερινά συμπλέκονται τα νομικά με τα ανθρώπινα, συμπλέκονται τα κοινωνικά με τα πνευματικά. Η πανδημία είναι μία πρόκληση, το προσφυγικό είναι μία πρόκληση για το νομικό μας πολιτισμό, στα οποία καλούμεθα να αναμετρηθούμε με τις απόψεις μας, τις φοβικότητες μας, τις ανασφάλειές μας, με τις ιδεοληψίες μας, αλλά κυρίως από τα συμφέροντά μας, από φόβο μην εκτεθούμε, μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μία κοινωνική κριτική. Εκεί όμως δοκιμάζεται η συνείδησή μας και ο Άγιος Διονύσιος επέλεξε να είναι η μειοψηφία στην εποχή του, να είναι μειονότητα, να είναι αυτός που είπε το «ναι» και άλλαξε το ρου της κοινωνίας.
Σας εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, να έχετε ζωή μέσα σας και ζωή έχει κανείς όταν ζει με το πνεύμα και όχι με το γράμμα. Εύχομαι να έχετε ζωή και ανθρωπιά να είναι γεμάτη η καρδιά σας και γεμάτη η ζωή σας από αγάπη, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία μας, η Εκκλησία μας, το έχουν ανάγκη οι άνθρωποι που υποφέρουν και πονούν.
Όλοι οι άνθρωποι διψούν για αγάπη και ανθρωπιά. Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη από ασφάλεια όχι εξωτερική που θα μας τη δώσουν οι κραυγές του πόνου ή του πανικού ή και τα συνθήματα ακόμη, αλλά ασφάλεια πραγματική που θα μας την δώσουν οι όροι ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης με σεβασμό, με αλληλοπεριχώρηση και με διάκριση του ουσιώδους από το επουσιώδες».
Τέλος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννη, εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική
αυτή δεξίωση και τον διαβεβαίωσε ότι σύσσωμος ο νομικός κόσμος της Φθιώτιδος, θα ευρίσκεται στο πλευρό της τοπικής Εκκλησίας αλλά και σε κάθε νέα έμπνευσή του Σεβασμιωτάτου για το κοινό καλό, στην Αρχιερατική του διακονία στην Φθιώτιδα.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου