Στην σημερινή εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η οποία είναι και η θρονική εορτή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στην Περιοχή του Μανδουκίου της Πόλεως Κέρκυρας.
Έψαλλε η χορωδία της ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Λάζου του Μανδουκίου, υπο τον χοράρχη κ. Κοντογούρη. Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μουζακίτης, ετοίμασε την πανήγυρη του Ιερού Ναού μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του, και μαζί του συλλειτούργησαν και οι άλλοι εφημέριοι της περιοχής του Μανδουκίου.
Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία, έλαβε αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου αναφέρεται στην κλίση και την πρόσκληση του Αποστόλου Ανδρέα από τον Κύριο μας, τον Ιησού Χριστό. Οι αυτάδελφοι Ανδρέας και Πέτρος, παιδιά του φτωχού ψαρά της Βηθσαϊδά, του Ιωνά, είχαν αναζητήσεις πνευματικές εσωτερικές και γι αυτό με το άκουσμα του κηρύγματος του τιμίου Προδρόμου στην έρημο του Ιορδάνου, είχαν ενταχθεί στους μαθητές Του. Όταν ο Τίμιος Πρόδρομος απευθύνθηκε στους αυταδέλφους, κατέδειξε τον Ιησούν Χριστόν, και τους είπε «Ίδε ο Αμνός του Θεού» , και πραγματικά, ερώτησαν τον Ιησούν «Κύριε Που μένεις;
Ο Ιησούς τους απηύθυνε την πρόσκληση, και πήγαν και είδαν, και έλαβαν εμπειρία της θεότητος του Ιησού Χριστού, αφού παρέμειναν όλη την ημέρα μαζί του. Δεν εντάχθηκαν από την αρχή ως μαθητές του Κυρίου μας, αλλά μετά την σύλληψη και την καταδίκη του Τιμίου Προδρόμου, ακολούθησαν τον Ιησού ως μαθητές Του.
Μάλιστα δε, ο Ανδρέας ονομάζεται Πρωτόκλητος, διότι πρώτον εκείνον εκάλεσε στην ιδιότητα του μαθητού. Ο δε Ανδρέας αναγγέλει στον Πέτρο τον Αδελφό του, ότι «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν».
Αυτή η διαπίστωσις του Ανδρέα και η βεβαιότητα του, αντηχεί διαχρονικά στους ανθρώπους οι οποίοι διψούν για την αλήθεια και για την Παρουσία του Θεού στην ζωή τους. Ο Ανδρέας ανεζήτησε τον Ιησούν τον Μεσσία και τον ευρήκε, και έκτοτε παρέμεινε διαπαντός προσκολημμένος εις τον Ιησούν Χριστόν.
Σήμερα πρέπει να διερωτηθούμε, υπάρχει η εσωτερική αναζήτηση του Θεού; Διψούμε για την Δικαιοσύνη; Για την Αλήθεια; Για την Αγάπη και την Ειρήνη στην ζωή μας;
Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όλοι μας, δεν υπάρχει αυτή η αναζήτησις και η δίψα του Αποστόλου Ανδρέου στον σύγχρονο άνθρωπο. Σήμερα αναμένουμε την ευεργεσία του Θεού στην ζωή μας χωρίς την αναζήτηση, χωρίς την απάρνηση του κακού μας εαυτού και της αμαρτίας. Όσο και αν ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί να ζήσει στην Δικαιοσύνη, στην Αλήθεια, στην Χαρά, στην Ειρήνη, χωρίς την παρουσία του Θεού, ο οποίος είναι η έκφρασις όλων των ανωτέρων δωρεών στη ζωή του ανθρώπου, απλώς κατορθώνει το αντίθετο. Ζει σε ένα συνεχή πόλεμο, ζει σε ένα συνεχόμενο ψεύδος, ζει με την κακία, το μίσος και την εμπάθεια, και όλα αυτά διότι δεν είμαστε ειλικρινείς στις αναζητήσεις μας.
Ας μας φωτίσει ο Απόστολος Ανδρέας, ο οποίος περιήλθε όχι μόνο τα παράλια της Ασίας αλλά περιόδευσε και στις Βόρειες Χώρες, τη σημερινή Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Σκυθία, τη σημερινή Ουκρανία, τη Ρουμανία και έφθασε μέχρι την Πάτρα, όπου και μαρτύρησε με σταυρικό Θάνατο. Γι αυτό και η Πάτρα σεμνύνεται για τον Πολιούχο της. Τόνισε μάλιστα στον δήμιο του, που του προέταξε το σταυρό για το μαρτύριο του, ότι εκείνος σε όλη του τη ζωή εκύρηξε τον σταυρό του Κυρίου, και τώρα θεώρησε ότι είναι τιμή το μαρτύριο του, να είναι σταυρικός θάνατος.
Στο τέλος ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες Χρόνια Πολλά, και να διέλθουμε εν ειρήνη το υπόλοιπο της σαρακοστής των Χριστουγέννων, ώστε να εορτάσουμε μα χαρά την μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού.