Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ως Επιτίμου προσκεκλημένου, άρχισε τις εργασίες της η Ενωτική Σύνοδος της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Πατριαρχικού Εξάρχου Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.
Από το πρωί, έχει δοθεί στη δημοσιότητα μία μόνο φωτογραφία μέσα από τον χώρο των εργασιών, τον Κεθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου.
Στη φωτογραφία που εχει δώσει στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας και μάλιστα το γραφείο του Προέδρου φαίνεται το προεδρείο της Συνόδου με επικεφαλής τον απεσταλμένο του Πατριάρχη Σεβ. μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ. Δίπλα ακριβώς στον Σεβ. Γαλλίας κάθεται ο πρόεδρος Ποροσένκο και άλλοι αρχιερείς.
Το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας
Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη της ουκρανικής εκκλησίας, το οποίο συζητούν σήμερα οι Ουκρανοί αρχιερείς.
Το συμβούλιο των ανώτατων ιερωμένων θα επιλέξει τον ηγέτη της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα υιοθετήσει το καταστατικό της.
«Δραματική» η κατάσταση στην Ορθοδοξία
Χειρότερες δεν θα μπορούσαν να είναι οι σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Μήλο της έριδος, η ανακήρυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε αυτοκέφαλη, που αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο. Μια διένεξη με πολλές δραματικές πτυχές και εκρηκτικές πολιτικές διαστάσεις. Ο Ρούντολφ Πρόσκι, εκκλησιαστικός ιστορικός και εμπειρογνώμων σε θέματα Ανατολικών Εκκλησιών, σε συνέντευξη στη Deutsche Welle δίνει το πλαίσιο της διένεξης.
Εξουσία και οργάνωση
«Εδώ και αιώνες η Ουκρανία ήθελε να αποκτήσει καθεστώς αυτοκέφαλης εκκλησίας και τώρα προσανατολίζεται προς τη Δύση» υπογραμμίζει. «Για πολλούς Ρώσους κάτι τέτοιο φαίνεται ανήκουστο, γιατί θεωρούν ότι και πολιτικά και θρησκευτικά, Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι ανήκουν όλοι μαζί». Βέβαια η διένεξη έχει από καιρό ξεπεράσει θέματα πίστης. Πρόκειται κυρίως για πτυχές που αφορούν σε θέματα εξουσίας και οργάνωσης. Μέχρι τώρα η ισχυρή Ουκρανική Εκκλησία ήταν προσδεδεμένη στη Μόσχα» λέει ο ειδικός από τη Βιέννη.
«Αλλά και η ίδια η ουκρανική εκκλησία εμφανίζεται διαιρεμένη. Γιατί εκτός από τη σύνδεση με το Πατριαρχείο Μόσχας υπάρχουν ήδη εκκλησίες που αποσχίστηκαν από τη Μόσχα, αλλά το σχίσμα δεν έχει αναγνωριστεί από του Ορθόδοξους. Ο ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έχει κάνει επανειλημμένες κρούσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αλλάξει το καθεστώς της ορθοδοξίας στη χώρα του, αλλά έχει αποτύχει μέχρι τώρα».
Η κατάσταση έγινε εκρηκτική όταν οι Ρώσοι μποϊκόταραν την ιστορική Πανορθόδοξη Σύνοδο, την πρώτη μετά το 1056, που έγινε το 2016 στην Κρήτη. «Λάδι στη φωτιά έριξε επιπλέον η προσάρτηση της Κριμαίας» υπενθυμίζει ο Ρούντολφ Πρόσκι. «Μου φαίνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται κάπως υπό την πίεση των ΗΠΑ και των πολλών πιστών του».