Το Μαλαντρένι είναι ένα ημιορεινό χωριό της Αργολίδας, 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Άργους και ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινους λόφους και μικρές ρεματιές, το Μαλαντρένι βλέπει από υψόμετρο 300 μέτρων τον αργολικό κάμπο. Το Μαλαντρένι είναι γνωστό για την παράδοση που διατηρεί αλλά και τη φιλοξενία του. Το πανηγύρι του Μαϊθανασιού είναι μια ακόμα μεγάλη γιορτή για το Μαλαντρένι που γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, ενώ στη γιορτή του τρύγου κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με χορούς από τον τοπικό χορευτικό σύλλογο. Το Μαλαντρένι φημίζεται για το λάδι του και το εξαιρετικό κρασί του, προϊόντα με τα οποία ασχολούνται οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού.
Οι εκκλησίες στο Μαλαντρένι που θα δει ο επισκέπτης είναι πολλές, όπως ο Άγιος Αθανάσιος, η κεντρική εκκλησία στο χωριό και τα ξωκλήσια της Αγίας Σοφίας, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Φανουρίου και η προσφάτως ανακαινισμένη Παναγία η Μυρτιδιώτισσα.
Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας βρίσκεται πάνω σε λόφο κι η θέα είναι πανοραμική . Η εκκλησία χτίστηκε το 1960 και εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος Χρυσόστομο Ταβλαδοράκη το 1980. Μάλιστα ο ίδιος ο μακαριστός Χρυσόστομος διάλεξε η εκκλησία να είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα μιας και δεν υπήρχε άλλη εκκλησία στην Αργολίδα ,αλλά και η ιδιαίτερη αγάπη που είχε στην Παναγία και τα Κύθηρα.
Η αρχική σκέψη των κατοίκων του χωριού αλλά και της Μητροπόλεως ήταν να μεταφερθεί το κοιμητήριο της Παλαιοπαναγιάς που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω στο σημείο που χτίστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ,αλλά αυτό δεν επετεύχθη.
Ο χρόνος πέρασε και το εκκλησάκι της Παναγίας δεν συντηρήθηκε με αποτέλεσμα να υποστεί φθορά. Το νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Αθανασίου Μαλαντρενίου ,αποφάσισε το 2017 να συντηρήσει και να επισκευάσει όλα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο ναό. Έτσι συντηρήθηκε εξ ολοκλήρου το εσωτερικό του με νέες Αγιογραφίες ,καθαρισμό του ιερού βάψιμο κ.α .Εξωτερικά φτιάχτηκε δρόμος και να ανεβαίνουν τα αμάξια ,φτιάχτηκε και καθαρίστηκε ο προαύλιος χώρος του ναού. Το εκκλησάκι έγινε ένα κόσμημα για την Αργολίδα .
Στο ναό γίνονται Γάμοι και Βαπτίσεις από όλη την Αργολίδα .
Σε ένα μεγάλο βαθμό για την αποκατάσταση του ναού ,βοήθησε ο Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρης τόσο ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγεί στο παρεκκλήσιο της Παναγίας .αλλά και για τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το ναό.
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ονομάζεται εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση ότι τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές. Σήμερα με το όνομα αυτό ονομάζονται εκκλησίες, μονές και γενικά οι εικόνες με παράσταση της Παναγίας με μυρτιές.
Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου – 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου . Την παραμονή 23 Σεπτεμβρίου αλλά και την κυριώνυμη ημέρα τα τελευταία δύο χρόνια μαζεύει πάρα πολύ κόσμο από όλη την Αργολίδα.