Άγιο Όρος: Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Αφορμή για αυτήν ήταν η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, που στις 3 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο τιμά την ημέρα της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του αγίου μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, στον οποίο είναι αφιερωμένη.
Τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας υποδέχθηκαν μπροστά στο Πρωτάτο ο Πρωτεπιστάτης, μαζί με τους Ηγουμένους και Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών, τον Πολιτικό Διοικητή Θανάση Μαρτίνο, τον Αναπληρωτή Διοικητή Αρίστο Κασμίρογλου και τους εκπροσώπους των πολιτικών αρχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στις Καρυές για την γιορτή της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους από τους Τούρκους, που είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα.
Ακολούθησε η επίσημη δοξολογία στον ναό του Πρωτάτου, μετά την οποία τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας προσφώνησε ο Πρωτεπιστάστης Γέροντας Συμεών Διονυσιάτης.
Ο Γέροντας Συμεών τόνισε τους βαθιούς ιστορικούς και πνευματικούς κοινούς δεσμούς του Αγίου Όρους με την Βουλγαρία, καθώς επίσης και την συμβολή των κοινών Αγιορειτών αγίων, και μάλιστα των Νεομαρτύρων, στην ενίσχυση και διατήρηση της πίστης του Βουλγαρικού λαού, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους της δουλείας.
«Αυτοί οι άγιοι είναι το πνευματικό καντήλι, το οποίο ο βουλγαρικός λαός κρατά αναμμένο μπροστά την Παναγία στο Άγιον Όρος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωτεπιστάτης.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, επισήμανε ότι То Άγιον Όρος είναι ένας τόπος στον οποίο οι Ορθόδοξοι λαοί έχουν τους αντιπροσώπους τους, οι οποίοι ζουν ειρηνικά και αρμονικά, με γνώμονα την κοινή ιστορία και την κοινή ορθόδοξη πίστη, βοηθώντας στην σύσταση, στερέωση και ενίσχυση των αγιορειτικών Μονών.
Από την δική τους πλευρά οι Αγιορείτες μοναχοί, στις σκληρότερες εποχές για τους Ορθοδόξους λαούς, πραγματοποίησαν την διαφωτιστική και αποστολική αποστολή τους, στερεώνοντας με την πίστη, με την διδασκαλία και με τα έργα τους, τα Ορθόδοξα αδέλφια τους.
Ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε ότι η επιβίωση του Αγίου Όρους για περισσότερα από χίλια χρόνια, ως ενωμένη Ορθόδοξη κοινότητα, οφείλεται στον αρμονικό συνδυασμό της διοικητικής αυτονομίας κάθε μιας από τις Μονές με τον κανόνα του συντονισμού και της ενότητας γύρω από κοινές αποφάσεις, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα για ολόκληρο τον Ορθόδοξο χριστιανισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μετά την υποδοχή ο Πρόεδρος αναχώρησε για την Μονή Ζωγράφου, όπου παρακολούθησε την ολονύκτια αγρυπνία και την θεία Λειτουργία του Σαββάτου.