Οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο την ποιμαντική επίσκεψη στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων χριστιανικών εθνών (FEPN) Valery Alexeev κατά την κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου, του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρουν τα κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει συζητήσει επανειλημμένως με τις κινεζικές αρχές σχετικά με την πρόθεση του να πραγματοποιήσει ποιμαντική επίσκεψη στη χώρα. Ο ίδιος είχε δηλώσει :« Και εκεί υπάρχει εκκλησίασμα , λίγοι αλλά υπάρχουν στο Χονγκ Κονγκ, διαθέτοντας μάλιστα και ναό», είπε ο Alexeyev .
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δεν έχει λάβει σχολιασμό για την πληροφορία αυτή από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο πρόεδρος της FEPN σημείωσε επίσης ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κκ. Κύριλλος «ενδιαφέρεται και αυτός πολύ» για την αναβίωση της ρωσικής πνευματικής αποστολής στην Κίνα.
Το 2013, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκανε μια επίσκεψη στην Κίνα , την πρώτη στην ιστορία της Ορθοδοξίας στη χώρα αυτή.
Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα είχε επίσης δεχθεί μουσική –χορωδία που αφορούσε πνευματικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Φωνές της ρωσικής μουσικής».
Οι συνομιλίες με τους Κινέζους για αυτήν την επίσκεψη κράτησαν , περισσότερο από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Alekseev, η κινεζική πλευρά απαίτησε , οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να υπογράψουν γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ιεραποστολική δραστηριότητα. «Οι Κινέζοι όταν αναφέρονται σε αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητοι», είπε ο Alekseev.
Δυστυχώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χριστιανική ιεραποστολική δραστηριότητα αφορά «στόχο της δύσης συνολικά αξιοποιώντας τον χριστιανισμό για να αλλάξει την φύση του κινεζικού καθεστώτος και να το ανατρέψει .
Για αυτό και απαγορεύουν οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα εντός της κινεζικής επικράτειας. Για αυτούς το κομμουνιστικό κόμμα και η κεντρική επιτροπή είναι ταυτόχρονα πολιτικοί και «θρησκευτικοί» ηγέτες της χώρας.